1 416 440 българи потенциални жертви на потоп

Държавата нехае за състоянието на над 3000 микроязовира
Обновена: 7 фев 2012 10:30 | 7 фев 2012 07:00,
230
1 416 440 българи потенциални жертви на потоп
Потопът в Хасковско.Снимка: Булфото

1 416 440 българи живеят в зони, където могат да бъдат залети от наводнения, подобни като тези в Хасковско, отнели живота на 8 души. Това е описано в първоначалните планове срещу наводненията, които изработват басейновите дирекции на екоминистерството, цитирани от в. "24 часа".

Плановете за безопасност трябва да са готови до 2015 г.

Най-голям брой застрашени от наводнения има на територията на Дунавския басейн, който обхваща цяла Северна България и поречието на река Искър. В тази част от страната потенциално заплашените от високи вълни българи са над 1 млн. души.

Още по темата
6 фев 2012 14:23
54

Най-застрашените селища в тази част на страната са Плевен и още четири села по поречието на река Тученица. Тук потенциалните жертви на високата вълна са 116 924 души. Следват Враца и Монтана, където в заливните зони живеят съответно 60 000 и 44 000 души.

На второ място по брой на застрашеното от заливане население е Западнобеломорският басейнов район, където влизат поречията на Струма, Места и Доспат. Тук потенциалните жертви са 305 053 души, като най-много са застрашени жителите на Перник. При наводнение в тази община потенциалните жертви са 87 541 души, като 78 920 от тях живеят в самия Перник.

110 235 са заплашените от наводнения граждани в Източнобеломорския район, в който влизат Тунджа, Марица и Арда. Тук най-големи щети наводнение би нанесло в Казанлък и Кърджали - по около 13 000 жертви. Само черноморската дирекция не е сметнала потенциалните жертви на наводнение.

Държавата няма почти никаква представа какво е състоянието на над 3000 малки и микроязовира, които се стопанисват от общините.

Още на 1 февруари екоминистерството е разпратило предупреждение до всички кметове да източат микроязовирите, за да посрещнат високата вълна от февруарските валежи и задаващото се пролетно снеготопене. Сега заради жертвите в село Бисер прокуратурата ще проверява дали това е сторено навсякъде в страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още по темата: наводнениясело Бисер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
14
 
! Отговори
bolka преди 12 години
Безхаберието в държавата ни лъсна с пълна сила. Някой някога си разпоредил нещо си, ама кой да го следи дали се изпълнява. На хартия се прави много, на в реалността се оказва нищо! За съжаление не за първи, няма да е и за последен път.Наливат се страшно много пари за грандомански идеи, а за обикновените житейски проблеми не се мисли, следи, изисква и санкционира.Остава единствено надеждата природата да е милостива над нас, обикновените хора.
13
3
 
5
 
! Отговори
за 9 преди 12 години
Като те залее водата в някоа зима друго ще приказваш.
12
3
 
9
 
! Отговори
bosnak преди 12 години
Б.Б. не ви ли каза. че ще отърве света от лошия материал
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Важното е,че сме отличници на Европа, а пък народа ряпа да яде.Нема пари бе хора!Колкото по малко останем толкова по добре за властимащите.
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БТВ са манипулатори и лъжци.Това село и без това е било пред разруха.Не искам да ми налагат траур защото някой не си е свършил работата, ,не искам да слушам истеричката от ефира на БТВ, която вече се взе за героиня.GG защо някой да им чисти коритото вместо те сами да си го свършат?
9
6
 
7
 
! Отговори
ЕДИН ОТ БГ преди 12 години
ВАЖНОТО Е,ЧЕ НА ГЪРБА НА ТРАГЕДИЯТА НА ХОРАТА ТИКВАТА СИ НАПРАВИ ПОРЕДНИЯ ПИАР, С ЦЕЛ ЗАКЛЕЙМЯВАНЕ НА ПРЕДИШНИТЕ, НО НИКАКВА МИСЪЛ ЗА ХОРАТА.КАЛПАВОТО КРАДЛИВО УПРАВЛЕНИЕ, ХАРЧИ ПАРИ С ЦЕЛ ДА КРАДЕ ОТ НАРОДНИТЕ ПАРИ ЗА АБСОЛЮТНО НЕНУЖНИ ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА МАГИСТРАЛИ.И ДА СПРЕ БОКО ДА ЛАЕ ПО МЕДИИТЕ, А ДА СВЪРШИ НЕЩО СМИСЛЕНО.КАТО НЕ МОЖЕ- ДА СИ ВЪРВИ.СЛЕД КАТО СЪС СЪЩИТЕ ТЕЗИ ХИЛИКОПТЕРИ ХВЪРЧИ ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО И ТРОШИ ГРЕШНИ ПАРИ,ДА НЕ ЛАЕ,А ДА СИ ТРАЕ.НО НАЙ-ДОБРЕ Е ДА СЕ МАХА ТАЯ ЛОЕНА ТОПКА
8
1
 
14
 
! Отговори
Българин ВБ преди 12 години
Съболезнования на загиналите, кураж на оцелелите!Защо трябва да се случи най-лошото и чак след това почва да се прави нещо (примери много). Сега ще почнат да си прехвърлят топката всички отговорни институции. Не знам дали ще видя някога осъден и вкаран в затвора чиновник за безхаберие, иначе вкарани в затвора за кражба на кокошка колкото щеш. Тази ситуация не от вчера, а откакто имаме "демокрация". Каквото и да говорим, колкото и да пишем, хората вече ги няма.Бог да ги прости!
7
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
***, язовирите са нужни по целия свят. Комунистите ги построили, а "демократите" не могат дори да ги поддържат.
6
5
 
14
 
! Отговори
Облъчените преди 12 години
Продължавай да вярваш на всичко,което бълва БТВ.
5
4
 
17
 
! Отговори
GG преди 12 години
По бтв хората казаха,че преди 2 години са дали подписка на кмета на Харманли за изчистване на коритото на реката и нищо.За какво говорим тогава от тук нататък.
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега най-важното е Слънцето да не излиза от студиото на БТВ.Че ако разтопи снега,жална ни майка.
3
5
 
21
 
! Отговори
Винету преди 12 години
Много подъл сняг,пак ги изненада.Взе че точно зимата заваля.А как юнашки се бяха подготвили през лятото.ХАУ
2
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е Демокрация.Всеки сам да се спасява!!!!
1
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Оная лоена топка да не обявява кодове ами да почва да работи, има си метереолози за кодовете.Бай Тошо със свещ ще го търсите.