Снеготопенето започна, очакват се наводнения

В Северозападна България ще бъде най-тежко
Обновена: 25 фев 2012 19:51 | 25 фев 2012 18:45,
82
Снеготопенето започна, очакват се наводнения
Специалистите предричат катастрофални наводнения. Снимка: Архив Булфото

В следващите дни ни очаква интезивно снеготопене, предупреждават от НИМХ към БАН.

Според специалистите до седмица в равнинната част на страната, под 600 м, снежната покривка почти навсякъде ще се стопи. Метеоролозите обявиха, че през този период не се очакват значителни валежи, като превалявания от сняг и дъжд ще има в неделя и сряда.

Заради силния вятър, който топи снега по-бързо, се очаква най-големите проблеми да са в Северозападна България. Значително ще се повишат нивата на реките Тимок и Огоста, както и горните течения на Струма и Места.

През следващата седмица температурите ще се повишат до 10 градуса, което ще доведе и до разчупване на ледовете по река Дунав.

427 см е нивото на Дунав в силистренския участък на реката, която все още е замръзнала. Специалистите на всеки три часа наблюдават нивото на реката и при достигане на 500 сантиметра започват ежечасни измервания.

Въведено е денонощно наблюдение на дунавските диги и вътрешните водоеми в Силистренско със заповед на областния управител Николай Димов.

Проверката на десетте потенциално опасни язовири в Силистренско показва, че няма опасност от наводнения. Контролирано се изпускат води от четири от язовирите.

Областният управител на Русе Стефко Бурджиев разпореди от днес специално наблюдение на река Янтра в общините Бяла и Ценово и подаване на всеки шест часа актуална информация за нейното ниво. Критичен е участъка на реката в района на село Долна Студена, предвид получения преди няколко дни сигнал за опасност от
наводнения при активно снеготопене.

Според Бурджиев на този етап няма място за притеснение, но дежурни групи трябва да следят ситуацията.

Снеготопенето е причина и за трите лавини, които затвориха пътя Смолян-с.Мугла. След близо седем часа работа, пътят бе разчистен и движението бе възстановено. Опасността от лавини обаче остава.

Преминал е пикът на преливането на микроязовирите край село Болярово, Хасковско, съобщи агенция Фокус. комисар Николай Вълчев, директор на Областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” съобщи, че край село Болярово има 4 – 5 микроязовира, които преливат, но пиковият момент е приключил. В най-ниската част на село Узунджово има наводнени десетина къщи, в чийто дворове се е събрала по десетина сантиметра вода.
 

Все пак най-усложнена е обстановката на територията на област Хасково заради покачването на нивото на реките, посочват от МВР.  Събрани са общинските кризисни щабове на Хасково и Харманли. На входа и изхода на града са поставени наблюдателни постове за следене нивото на река Хасковска.

По данни на МОСВ, нивата на голяма част от реките, на които водосборите са със снежна покривка, ще се повишават. През нощта снеготопенето ще бъде с по-малка интензивност, което ще позволи оттичане на водните количества, увеличени през деня.


Прогнозите на специалисти, включително и на Агенцията на ООН за намаляване на риска от бедствия са, че предстоят катастрофални наводнения. Особено ако не се вземат мерки, които да намалят риска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: наводненияснеготопене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
ЦИРК преди 12 години
ДНЕС не могат да неотрализират коментарите за БАГАТА и нямат време да реагират за Пловдивско, Хасково и В.Търново!
62
0
 
4
 
! Отговори
Ало журналя преди 12 години
От кога ПЪРВОМАЙ и ХАСКОВО са в СЕВЕРОЗАПАДНАЛА БЪЛГАРИЯ!ЗАЩО не пишете кво става ТАМ!Не са Ви наредили ли!като за БАГАТА!
61
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сняг много и вода, естествено, с произтичащите от това проблеми. Това е обективна реалност и тя не зависи от политиката. Администрацията взема мерки - дали ще са достатъчни, ще се види. Времето също не зависи от това, коя партия е на власт. "Коментаторите" тук просто се упражняват като политприслуга на определени среди. Жалко, но нивото и на това е твърде ниско.
60
0
 
1
 
! Отговори
Скачащ брат преди 12 години
*** е ***, скачащ брат все са му виновни старите и не признават ни род ни родина, камо ли роднина!
59
1
 
0
 
! Отговори
Доко преди 12 години
За всичко са виновни комунистите, държавна сигурност, Русия и Путин!
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Построиха много неща, спор няма! Но не обясниха задоволително защо се отказаха от хубавата система и въведоха сегашната, от която, както се разбра, се облагодетелства една върхушка от самите тях и зарязаха и страна, и народ! И сега всичко вече се руши, защото нищо не е правено както трябва повече от 20 години. Алчна администрация, продажници на всички нива, организирана престъпност, защитена надеждно от правосъдната система; липсва ред и законност във всичко. Беди - това ни чака.
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като тръгнеш най от горе,минеш през парламента,различните партии,министерствата,после културния и финансовия елит на държавата и стигнеш до обикновените хора като мен и вас се оказва че ВСИЧКИ в държавата са са ***,*** , *** и мижитурки,които гледат само как да напълнят собствените си гуши!Идея нямам как тази циркаджийска държава все още съществува.Май вече дойде времето да я закрият и продадат на ,който посмее да я купи!Най тъжното място на света!!
56
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ето я мършата взе да смърди
55
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тук само червени *** събрани бе , гол да го барате червени ***
54
2
 
17
 
! Отговори
Сопата преди 12 години
Граждани за Енергично Раздаване на БонусиДа са ни живи и здрави !
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Даааа изглежда ще трябва да приготвим водолазния костюм,плавниците шнорхела и лодката,който нямат да си сковат салове и да не забравят да си вземат миньорски каски с лампички,че може потопа да дойде по нощите,и редовно да се дават дежурства пред реки и язовири за да няма изненади....
52
0
 
15
 
! Отговори
до алов преди 12 години
"67добавен от: *** преди 39 минути !"-------А ако тези старци са твоите мама и тате, ти с такова мислене колко време мислиш, че ще издържиш да "живееш" жалкия си живот преди да си сложиш въжето или да се хвърлиш в същия язовир от който ще дойде водата? Бива "човек" да е ***, но твоето граничи с бруталната тъпотия.
51
3
 
11
 
! Отговори
тиква от Банкя преди 12 години
Станишев е виновен ви казвам.Той се е съюзил с бога на снеготопенето и сега нарочно иска да ни наводни,че да ни е гадно на нас от ГРАБ.Той остави само 8.4 милиарда,които няма как да стигнат на разсипника Дянкуфффффф и за тва ся харчим от пенсиония фон и се надяваме максимум до 1 година да сме ви доразсипали окончателно.Но квото и да стане ви си знаете-Станишев е виновен!
50
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Герб-напаст алчна
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ненормалник
48
1
 
14
 
! Отговори
До 45 преди 12 години
Много си прав за яйцата. Но, да допълня - министър Найденов, върна евтините яйца, внос от Полша, по измислени причини.В съшият момент, се продават яйца от"щастливи" и "свободни" кокошки( кога станаха) , които в Полша(член на ЕС преди нас),няма!?Ега ти,тъпите управляващи! Скандал след скандал, свързан с просташко възпитаният, крадлив, професионално напълно неподготвен,безотговорен и безскрупулен партиен потенциал! Лъжи,кражби,присвоявания,последвани от вечните приматски оправдания!
47
2
 
12
 
! Отговори
Кире преди 12 години
Ей прав е 59...тия лоши комунисти построиха 500 язовира в България и сега Б.Б. как да се справи с това "лошо наследство"...то заради това са наводненията...
46
0
 
7
 
! Отговори
\\\\\\\\\ преди 12 години
Наводненията от пълноводие са по-малко отколкото от човешка немарливост и безхаберие.Страшни са големите водоеми.Но защо се чака до сега ?
45
1
 
1
 
! Отговори
dimitrinkate преди 12 години
teparva chte vidime zor
44
1
 
19
 
! Отговори
11 преди 12 години
Управляващите отново ще са в недоумение, ще посещават закъсали села и ще гледат умно... Просто.... Господ да ни е на помощ....