Борисов спасява ОЦК-то с чужд мениджър. Търси го!

Убедил банките кредитори да не фалират предприятието
Обновена: 27 мар 2012 16:20 | 27 мар 2012 16:20,
107
Борисов спасява ОЦК-то с чужд мениджър. Търси го!
Борисов се срещна с протестиращите металурзи. Снимка: БТА

Правителството и банките кредитори на "ОЦК" АД Кърджали преговарят за привличането на чуждестранен мениджър, който да поеме управлението на комбината.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов, който се срещна с протестиращите работници от завода в Кърджали.

Той съобщи, че общо досега банките кредитори са отпуснали за комбината кредити в размер на 320 милиона лева.

По думите му, преди да тръгне за Кърджали, банките са били категорични, че ще обявят предприятието в несъстоятелност.

„Но това е фалит, затварят се вратите и си отивате, и се редите на опашка при Тотю Младенов”, обясни ситуацията Борисов.

„Мисля, че ги убедих да не фалират предприятието, както и да намерим инструмент то да заработи и заплатите да бъдат платени“, допълни той. Премиерът обаче не се ангажира със срок за плащане на дължимите заплати на металурзите.

Той помоли за малко търпение работниците от "ОЦК" АД Кърджали и увери, че виновните ще бъдат наказани и преследвани по смисъла на закона.

„320 милиона са дали, а вие ми говорите, че няма заплати. Разбирам ви, но и вие разбирате, че няма как да извадя държавни пари и да кажа: "Давам заплати". Трябва да намерим инструмент, да може да заработи предприятието, това е единственото спасение“, обърна се Борисов към протестиращите.

Още по темата

Министърът на икономиката Делян Добрев допълни, че в този вид на дружеството никой няма да иска да го купи.

„Те се съгласиха да търсят международна компания банките кредитори, която да преструктурира дружеството, да управлява дружеството в тези няколко месеца да подреди нещата в дружеството, така че когато се предложи предприятието на инвеститор, който да развие дейността, да се знае цялата истина“, добави новият министър.

Междувременно апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов, който също присъства на срещата, заяви, че срещу Валентин Захариев най-вероятно ще бъдат предприети наказателни мерки, тъй като са констатирани множество нарушения, в това число разпродажба на част от държавния резерв на предприятието.

Заместник-главният прокурор Валери Първанов заяви от своя страна, че ако бъдат събрани  данни за умишлен фалит на Оловно-цинковия завод в Кърджали, прокуратурата задължително ще се намеси.

Протестът на работниците продължава вече 26-ти ден. Те настояват да получат неизплатените си заплати. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още по темата: Бойко БорисовОЦК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
I KVO AMI IAZ DA VZEMA DA FALIRAM NQKOE PREDPRIQTIE I POSLE BB DA ME SPASI I DA DELNEM KINTITE MAI TAKA SE POLU4AVA
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Batman ForeverТц-тц-тц-тц-тц............
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Борисов спасява ОЦК-то с чужд мениджър. Търси го!Държавата спасява 100% частно дружество и търси купувач...хахахахаТова ми напомня на социализъма...партията спаситеница и бай Тошо...Днес много ме развеселихаХАХАХХАХАППСамо дето тъа рабутъ нема ъ стане нивгъшАма друго си е да обещаеш, па след 3 дни всички забравили
5
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Господ Бойко Борисов ще ви реши всички проблеми, но вместо молитви и палене на свещи трябва да се блокират пътища и да се прави гражданско неподчинение. Той заради рейтинга е готов на всичко.
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма да стане така! Не може държавата така грубо да се намесва в икономиката. Истината е че в България металургия не може да се развива и тези предприятия подобно на Кремиковци агонизират и ще продължават да агонизират, а който и инвеститор да купи ОЦК-Кърджали, той ще го направи с едиствената цел да разпродаде ативите му.
3
6
 
32
 
! Отговори
танкист преди 12 години
о боже бойко , направи ни щастливи , като си покажеш лика гъзолик по някоя телевизия, нека чуем страшния ти гръмовен глас да ръси мъдрости бетер селски каруцар дет си псува магарето, закажи ни как носиш на бой, на еване, и на 3 кила мастика, изведи ни от заблужедението ,че има други божества например цвъко, роска, или получовекът полу бивол цецка, нека се свети името ти - Тиквата, и се разнасят подвизите ти как *** майката на един народ и за баща му питаш, дано по скоро се преселиш при боговете
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Спокойно 1, има време да станете малцинство. Като гледам как го е подкарал с неговите енергийни проекти и как се слага на американците, нищо чудно след 2-3 години тоя ток дето сега го плащате да ви се вижда буквално като жълти стотинки.
1
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Борисов спасява ОЦК-то с чужд мениджър. Търси го!"............УЖАСссссссссссссОт къде на къде държавата ще търси мениджър на 100% ЧАСТНО дружество????Още повече мин.председателя??????Все едно Мерлкел да търси мениджър на Аурубис............*** СИ УЖАСА в ***.*** народ=Прости управници