Единият от пилотите на МиГ-29 е с два счупени прешлена

Очевидец: Самолетът гореше като ракета
Обновена: 26 апр 2012 15:44 | 26 апр 2012 13:25,
146
Единият от пилотите на МиГ-29 е с два счупени прешлена
Огнеборци потушават пламъци в отломките на изтребителя. Снимка: Булфото

По първоначална информация единият от пилотите на изтребител МиГ-29, който се самозапали и падна тази сутрин на 10 км от авиобаза Граф Игнатиево, е с два счупени прешлена на гръбначния стълб, съобщи генерал-майор Константин Попов, командир на Военновъздушните сили на Българската армия. Фрактурата се е получила при катапултирането на седалката.

Инцидентът е станал към 10.35 часа, когато при излитане на борда на учебно-боен самолет МиГ-29  е възникнал пожар. От задната част на машината излиза пламък с дължина около 10 м.

По указание на ръководителя на полети пилотите са насочили самолета в безопасно направление и на височина около 200 м са катапултирали успешно на 1,5 км източно от с. Голям чардак. Машината се взривява на земята.

Освен пострадалият Петър Методиев от екипажа на изтребителя е и майор Илия Дойчинов, който е в добро здравословно състояние. И двамата са настанени във Военна болница в Пловдив. Няма пострадали цивилни в района на инцидента.

Още по темата
"Двамата пилоти постъпиха правилно, като катапултираха и насочиха самолета на безопасно място", заяви генерал-майор Константин Попов.

Той е наблюдавал от командната кула в Граф Игнатиево военното учение. Командирът на ВВС е разговарял с пилотите, които били леко изплашени след инцидента, но се държали мъжки.

Изтребителят се е разбил на около 500 метра от двама овчари.

"Видях две седалки да излитат във въздуха. Самолетът гореше като ракета, след което се разби и изгоря за секунди", разказа пред Dnes.bg Стоян Станчев.

Районът, където стана инцидентът, е обезопасен. Незабавно на мястото са изпратени екипи на Спешна помощ, на противопожарната служба и на Военната полиция.

Катастрофиралата машина е преминала задължителния технически преглед преди полет. Тя е с удължен ресурс, както всички самолети от модификация "МиГ-29", и участва в даването на дежурства по охрана на въздушното пространство по линия на НАТО.Генерал Попов каза, че вчера самият той е летял на тази машина.

Води се разследване за причините за инцидента. Всички планирани полети са отменени. Насроченият за утре ВИП-ден на съвместната българско-американска тренировка "Тракийска звезда-2012 г." е отменен, съобщиха от Министерството на отбраната.

На мястото на инцидента е и военният министър Аню Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: МиГ-29Граф Игнатиево
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези пари които се дават за армията ни щяха да бъдат по полезни да се дават за болници и училища. Без това от нашата армия няма никаква полза.
19
25
 
18
 
! Отговори
sabr преди 12 години
Съветския самолет, най-сигурно падащият самолет!А сериозно по темата. Браво че пилотите са реагирали правилно. За съжаление в Б-я нямат пари за адекватна подръжка на тази трудна техника, още повече остаряла, става супер трудна за подръжка, а такова и на нов може да се случи. За помощи за *** има милиарди, за 2 самолета....*** то па дали си с 2 самолета или си без самолети - голямата разлика. Да ги продават на некви в африка и да се знае, че авиация нямаме! Или *** ще ги нареже
18
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нато прави учение запалване на изтребител МиГ-29 в полет с лазер
17
4
 
28
 
! Отговори
Майничка преди 12 години
С тия 20 и кусур годишни кочини какво се учудвате?? Браво на момчетата, че са проявили дисциплина и са спасили много животи, разбивайки горящият самолет далеч от оживени места. Докато *** "генерали" продължават да лапат заплати от по 20 000 лв. на месец, правейки НИЩО, а за малкото останали "съвременни" самолети не се отделят пари за модернизиране и истински ремонти, няма да виждате нещо по-различно.
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз вчера чух шум на ниско прелитащи самолети и си помислих, че са турските (даже ми хрумна викам май правят учения подготвят се за Сирия или Иран) пък то се оказаха наши самолети.Добре, че момчетата са живи.
15
4
 
32
 
! Отговори
VVS преди 12 години
Липсата на пари за керосин и части, малкото летателни часове, амортизираната техника, водят до това. По 15 000 лв за всеки депутат партиите вземат, ама за армията и за всичко друго няма.
14
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някои много драматизират. Паднал самолет - случва се. Браво на пилотите, които са насочили самолета на безопасно място. Дано травмите на единия се оправят бързо.
13
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някое маркуче се е преебало.Така е като нямат пара да ги сменят.Може би е по разумно да перкат с витлови,добре де турбовитлови.Явно няма пари за реактивни.Майтап майтап ама с 11 милиона могат да се купят една ескадрила такива с перки.Една и съща работа ще вършат като почти половинвековния изгорял миг.Нищо де сега ще им купят ф-16 ки и ще падат с тях.Не по съветски а по американски.
12
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хамериканците са виновни!
11
1
 
16
 
! Отговори
"Белите братя&q преди 12 години
Те разтреляха самолета, за да тренират сваляне на руски самолет!Те правят така даже в мирно време:Бывший британский военный чиновник и инженер по торпедам Морис Стрэдлинг (бывший, кстати, ключевой фигурой в первоначальном расследовании) назвал даже марку торпеды, которой американцы потопили Курск.По всей вероятности, Курск был потоплен американской торпедой МК-48, сказал г-н Стрэдлинг, бывший член коллегии Британского министерства обороны.
10
4
 
53
 
! Отговори
Aлов преди 12 години
Ц-ц-ц... Толкова ли не можаха да стигнат до Столипиново...? Поне там като удари щеше да има полза от катастрофата ,а и *** бързо щяха да разчистят района от тенекиите.
9
12
 
15
 
! Отговори
Булгар Булгар преди 12 години
И тука осрахме позициите...
8
3
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Навсякъде по света падат военни самолети при учения ! Да не говорим за граждански полети с по 200 човека на борда! Стига сте плещили тъпотии! Браво ,че момчетата са живи!
7
19
 
6
 
! Отговори
az преди 12 години
Tova sa na komuneteta vnucite.Kadeto sa te stava taka.Kadeto minat treva ne nikne koi wte plawta sega nie.
6
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тюфлека Аню и той бил там ...И какво се очаква от изкуфелия Аню?
5
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
razbite edin v romskata mala.prirodoza6titnicite na maimunite nqma da mogat da ni sadqt za genocid.
4
3
 
23
 
! Отговори
Смях преди 12 години
Добрата новина е че пилотите са живи...Лошата 11 милиона зелено назад !!!! И сега ако няма виновни ще е гавра със нацията !
3
3
 
43
 
! Отговори
дт преди 12 години
Стават такива неща и няма нищо парадоксално във това! Няма място за сензации!
2
3
 
55
 
! Отговори
Nobody преди 12 години
*** работа, ама се случва. Добре, че момчетата са се отървали.
1
3
 
57
 
! Отговори
коко преди 12 години
Всичко е добро свършва ли добре.Слава Богу ,че пилотите са оцелели!