Единият от пилотите на МиГ-29 е с два счупени прешлена

Очевидец: Самолетът гореше като ракета
Обновена: 26 апр 2012 15:44 | 26 апр 2012 13:25,
146
Единият от пилотите на МиГ-29 е с два счупени прешлена
Огнеборци потушават пламъци в отломките на изтребителя. Снимка: Булфото

По първоначална информация единият от пилотите на изтребител МиГ-29, който се самозапали и падна тази сутрин на 10 км от авиобаза Граф Игнатиево, е с два счупени прешлена на гръбначния стълб, съобщи генерал-майор Константин Попов, командир на Военновъздушните сили на Българската армия. Фрактурата се е получила при катапултирането на седалката.

Инцидентът е станал към 10.35 часа, когато при излитане на борда на учебно-боен самолет МиГ-29  е възникнал пожар. От задната част на машината излиза пламък с дължина около 10 м.

По указание на ръководителя на полети пилотите са насочили самолета в безопасно направление и на височина около 200 м са катапултирали успешно на 1,5 км източно от с. Голям чардак. Машината се взривява на земята.

Освен пострадалият Петър Методиев от екипажа на изтребителя е и майор Илия Дойчинов, който е в добро здравословно състояние. И двамата са настанени във Военна болница в Пловдив. Няма пострадали цивилни в района на инцидента.

Още по темата
"Двамата пилоти постъпиха правилно, като катапултираха и насочиха самолета на безопасно място", заяви генерал-майор Константин Попов.

Той е наблюдавал от командната кула в Граф Игнатиево военното учение. Командирът на ВВС е разговарял с пилотите, които били леко изплашени след инцидента, но се държали мъжки.

Изтребителят се е разбил на около 500 метра от двама овчари.

"Видях две седалки да излитат във въздуха. Самолетът гореше като ракета, след което се разби и изгоря за секунди", разказа пред Dnes.bg Стоян Станчев.

Районът, където стана инцидентът, е обезопасен. Незабавно на мястото са изпратени екипи на Спешна помощ, на противопожарната служба и на Военната полиция.

Катастрофиралата машина е преминала задължителния технически преглед преди полет. Тя е с удължен ресурс, както всички самолети от модификация "МиГ-29", и участва в даването на дежурства по охрана на въздушното пространство по линия на НАТО.Генерал Попов каза, че вчера самият той е летял на тази машина.

Води се разследване за причините за инцидента. Всички планирани полети са отменени. Насроченият за утре ВИП-ден на съвместната българско-американска тренировка "Тракийска звезда-2012 г." е отменен, съобщиха от Министерството на отбраната.

На мястото на инцидента е и военният министър Аню Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: МиГ-29Граф Игнатиево
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За честта на нашите военни летци ще добавя: Нямаме самолет разбил се в населено място при авария!!!
39
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Заради скъпото гориво са опитали да летят на браунов газ.Проблема е,че има гравитация и водата от който се добива чрез електролиза може да се разлее.Нищо де важното е ,че не са загинали.Иначе никак не е зле да се лети с вода...:)))
38
1
 
21
 
! Отговори
123 преди 12 години
а Столипиново е на две крачки
37
8
 
14
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
При турците има най-малко инциденти , въпреки че правят най-много учения в света !!! И има логика ,както се казва : повече пот в строя ,по-малко кръв в боя !!! В Бг. с 20 часа полет на година, какво може да очаквате ?!
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мето,оздравявай и пак на коня
35
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-хубавото от тази ситуация е че пилотите са живи и невредими!
34
11
 
8
 
! Отговори
иванич преди 12 години
Абе манете тия стари брички! Стига вече с тая втора употреба!
33
4
 
10
 
! Отговори
? преди 12 години
Може да е минал тех. преглед преди полета, ама въпросът е кога последно са инспектирали двигателя- част по част. Това не знам дали го правят в БГ или го дават на руснаците. Може и да са засмукали нещо при излитането......
32
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега съобщиха, че самолетът е свършил бензина и затова е паднал. Или финансовият министър Дянков не е превел повече пари за по-скъпия бензин, или военни на Аню Ангелов са източили самолета преди да лети, както миналата седмица машинисти източваха локомотиви в БДЖ.
31
6
 
9
 
! Отговори
читанка преди 12 години
ако отворите лента,точка,ру ще намерите в раздела "оръжия" статията,че за една календарна година в индия са паднали 33 военни и цивилни самолета...руско производство. в статията руснаците обвиняват индийската армия,че не си поддържала авиотехниката и затова най-падащите самолети били руските... това-само за сведение.
30
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Често се случват инциденти по време на учения, дори и с далеч по-нови самолети, наскоро на индийците им падна СУ-30.
29
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ти се притеснявай.Ние си караме джиповете и не се притесняваме освен да не падне нещо такова на отгоре ни.Притеснявай се,не спирай!
28
21
 
8
 
! Отговори
vse dno преди 12 години
и за какво по дяволите са ни притрябвали самолети? този тип оръжие е нападателно. или го имаш или го нямаш - 10 машини за нищо не стават. да не говорим колко структури и логистика са необходими - дали имаш 1 или 10 самолета - все едно. и кого ще нападаме, освен...себе си! държавата няма пари за елементарни потребности и хората се надяват само на небето, когато са в истинска нужда, ние самолети-таратайки поддържаме и то колкото да не паднат сами по време на полет.
27
7
 
23
 
! Отговори
БГ Съдия преди 12 години
Добре че не е имало жертви
26
14
 
19
 
! Отговори
голям праз преди 12 години
Тя нацията загива ,вие един паднал самолет на въпрос го правите !!! Не ме вълнува толкова падналият самолет ,самолети ще се купят ,ама народът загива ,мизерия ! Боли ме х.... ,че някакъв самолет е паднал!
25
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
спокойни имаме още един,почти е като нов само му липсва двигателя и едното крило всичко друго е пушка.
24
8
 
27
 
! Отговори
с. преди 12 години
Пак се е напълнило с *** и ненормални *** чиито болни мозъци фабрикуват конспирации навсякъде!МиГ-29 е уникален самолет,но дори и такава машина не е застрахована от повреди и инциденти!Най-вероятната причина е техническа неизправност!Ако бяха поразени от въздух-земя изобщо нямаше да имат време да се обясняват с ръководителя на полета и да търсят безопасно направление за катапултиране!***!Айде стига тъпотии!
23
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мда. С нула парички за поддръжка, за има-няма 5 години им *** мамата на тия самолети. Хахаха. Всичко по тях е ремонтирано с чук и тел.
22
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Овчарите да осъдят Българската армия за опит за убийство.
21
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да ги махат тези самолети!Ще се изтрепят пилотите!Колкото са останали да ги харизват някъде.Българинът не е за такива работи-скоро и домати и краставици няма да може да гледа а го карат самолети да пилотора