Трагично: 393 населени места са с по един жител!

Софийското село Лозен е по-голямо от 142 града
8 май 2012 12:00,
134
Трагично: 393 населени места са с по един жител!
Българските села днес са тъжна гледка. Снимка: Василен Димитров

393 населени места в България имат само по един жител. Тревожният факт е констатиран само година след преброяването на жителите в страната, проведено на 1 февруари миналата година.

Справка на БТА в Националния регистър на населените места, който се поддържа от Националния статистически институт, алармира, че селата без нито един жител са с две повече към 31 декември 2011 г.

При преброяването без нито един жител бяха 181 села. Единайсет месеца по-късно техният брой е 183.

Любопитен е фактът, че пет села, в които по време на преброяването не е отчетен нито един жител, към края на миналата година вече имат постоянно население. Четири от тях са в област Велико Търново - Велювци (1 жител), Дединци (3 жители), Карандили (1 жител) и Махалници (1 жител), както и село Дебелец в област Варна (1 жител).

Общо 60 български села имат само по един постоянен жител. Това означава, че общото им население има превес само с 6 души над обитателите на Рилския манастир (38 жители) и Клисурския манастир (16 жители), тъй като те са манастири със статут на самостоятелно селище.

По двама жители имат 58 села, по трима - 55, по четирима души живеят в 52 села, по петима - в 47, по шестима - в 32, седем и осем обитатели живеят в по 31 села, а в 27 живеят по 9 души.

Село Лозен (област София-град) си остава най-голямото българско село, въпреки че населението му също е намаляло. Жителите му наброяват 6281. Лозен е по-голямо от 142 български града (от общо 257). В това число влизат и обявените за градове след преброяването Игнатиево (област Варна) и Крън (област Стара Загора).

Второ по население остава Айдемир (област Силистра) с 6026 жители, което изпреварва 140 града. С население от 4969 жители Бистрица (област София-град) е третото по население село в страната и изпреварва 122 града.

Двуцифрен брой население в края на 2011 г. имат общо 1262 населени места. В края на миналата година в графата на трицифрениците има 2667 населени места спрямо 2692, регистрирани при преброяването единадесет месеца по-рано.

Сред тях попадат и четири български града - Мелник (216 жители), Маджарово (644 жители), Плиска (898 жители) и Китен (950 жители).

Селата с повече от 4000 жители са едва 10.

Асеновград със своите 50 590 жители си остава най-големият по население необластен град в страната. Той е по-голям от девет областни града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
4
 
! Отговори
Цура преди 11 години
И ся последно...кое е вярното заглавието или "При преброяването без нито един жител бяха 181 села. Единайсет месеца по-късно техният брой е 183."
32
2
 
19
 
! Отговори
свобода или смърт преди 11 години
Дрън, дрън, дрън, мрън, мрън, мрън. Така ли не разбрахте, че срещу българите има брутален геноцид??? Какво ми дрънкате какво трябвало да се направи! Големите разбирачи братче. Единственото, което може да се направи е свобода или смърт!
31
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо не пратят в тия обезлюдени села хора от пренаселената софия...
30
1
 
11
 
! Отговори
Томас преди 11 години
27Въобще не е за жалост - по-скоро в описаната от теб категория са тия, които стоят в панелките и чакат някой друг да им осигури храната - а те само да я купят - ако може евтино. А Българите отиват да работят в чужбина поради много причини - не само факта, че изкарват пари.
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
целта на управляващите до сега политици е при следващото преброяване упоменатия по горе брой на села без население да се утрои даже ако може ....?! да се удесетори това е правителствена политика да се намали населението на българия
28
1
 
7
 
! Отговори
ля ля преди 11 години
трагично!!!!
27
5
 
24
 
! Отговори
Томас преди 11 години
роби в панелки, защо не осъзнаете истината - вие сте роби - на топлофикация, на нек, на кауфланд и другите хипермаркети - принудени сте да купувате всичко, което ядето, докато златната земя на България пустее - сега ще ви заробят още повече като ви принудят да теглите заеми да санирате блоковете си - осъзнайте се - вие сте роби и оставете тия панелки - идете на село и живейте истински живот. Сред природата, да дишате чист въздух и да ядете истинска храна.
26
0
 
18
 
! Отговори
:) преди 11 години
Ама пък турските ТИР-ове ще пърпорят по нови магистрали, нали ?
25
2
 
18
 
! Отговори
Една_от_БГ преди 11 години
Трагично е, разбира се, след като има "граждани" от София, които смятат, че измирането на пчелите не ги засягало, понеже не живеели на село - вж. скорошната статия за изчезването на пчелите.
24
6
 
9
 
! Отговори
За жалост преди 11 години
Има много българи с много декари наследствена земя, които ходят да работят на гърци, испанци и италианци за по 1000-2000 евро. Пълни *** !
23
2
 
8
 
! Отговори
ivailo преди 11 години
господа та от парламента скоро няма да имат какво и кого да оправляват
22
0
 
14
 
! Отговори
osata преди 11 години
Оптимистично! Скоро и тези 393 населени места с по 1 жител ще обезлюдеят! То не че 1 жител означава нещо за съществуването им, просто се водят за статистиката.Определено се възхищавам на смелостта на тези жители, които се престрашават да живеят в такива обезлюдени места. В днешно време се изисква много смелост, за да замръкваш сам не само в къщата си, но и в населеното място.
21
9
 
11
 
! Отговори
Томас преди 11 години
истината е следната:Комунизма отучи хората да работят земята си, натика ги в едни жалки панелки и този процес продължава и сега. Много хора поради нежеланието си да работят, търсейки по-лека работа отива и доброволно се тикат в панелните клетки. Целия тоя процес е умело направляван от държавата, с цел обезлюдяването на територията и лесно контролиране на рабите в паленките - зер като нямаш никакъв източник на доходи - само една панелка си съгласен и 15 часа да работиш - и най-жалкото е, че робите в панелките дето вчера са дошли от село викат на други хора селяни а пък те са по-зле и от селяни.
20
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тревожната прогноза за това е, че: първо селата ще замрат в най-скоро време, после ще дойде ред на по-малките градове и най-накрая държавата ще се свие само в четири-пет големи града.Така става когато инвестициите се концентрират само в София, Пловдив, Варна и Бургас.
19
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако някой не е разбрал кого имам предвид като казвам "форумни ***", ей ви го за пример номер 20 -турско робство
18
1
 
27
 
! Отговори
Лицекнигата преди 11 години
Ние винаги сме били под робство. Първо турско, после руско, после комунистическо, сега капиталистическо. Замислете се, че откакто влязохме в ЕС тръгнахме надолу. Всичките големи западни компании направиха магазини, в които половината стоки са чужди. Родния малък и среден производител и търговец умря.
17
0
 
28
 
! Отговори
ивайло преди 11 години
има много неща, които могат да се направят за да се оправи България, като едно от основните е да се спре стимулирането и издръжката на малцинствата на гърба на майките и бащите ни!!! Повечето от вас в този форум може би не знаят как се сее и копае, как се изкарва хляба, но винаги сте недовлни! С правилна политика България може много бързо да дръпне напред, но нали знаете, че някои хора не искат България да е населявана от умни хора - българи, защото те няма да изберат престъпнциите на изборите
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Просто по света няма червени ***, които да правят политика от нормалните демографски процеси.А тук те са чудна храна за необразованите форумни ***
15
5
 
9
 
! Отговори
Споко преди 11 години
Абе не вкарвайте толкоз паника и драма. Това е нормално като 90% от селата с в гората без инфраструктура какво очаквате да се увеличава населението ли? Покрай големите градове селата са живи, всеки си поддържа къщите и имотите, а тези които имат пари даже и строят нови къщи. Стига толкоз паника, световна тенденция е намаляването на населението. Даже в Индия се заговори, че в последните 10 години драстично са намаляли ражданията спрямо предишни години. По-малко хора по-чиста природа!!!
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вижте за вас може да е лъжа пък то и логиката си го показва България се стопява и всичко това се прави умишлено,някой ми бе споменал наскоро който е чул от трети че България може да се оправи единствено ако останат около един милион.