Трагично: 393 населени места са с по един жител!

Софийското село Лозен е по-голямо от 142 града
8 май 2012 12:00,
134
Трагично: 393 населени места са с по един жител!
Българските села днес са тъжна гледка. Снимка: Василен Димитров

393 населени места в България имат само по един жител. Тревожният факт е констатиран само година след преброяването на жителите в страната, проведено на 1 февруари миналата година.

Справка на БТА в Националния регистър на населените места, който се поддържа от Националния статистически институт, алармира, че селата без нито един жител са с две повече към 31 декември 2011 г.

При преброяването без нито един жител бяха 181 села. Единайсет месеца по-късно техният брой е 183.

Любопитен е фактът, че пет села, в които по време на преброяването не е отчетен нито един жител, към края на миналата година вече имат постоянно население. Четири от тях са в област Велико Търново - Велювци (1 жител), Дединци (3 жители), Карандили (1 жител) и Махалници (1 жител), както и село Дебелец в област Варна (1 жител).

Общо 60 български села имат само по един постоянен жител. Това означава, че общото им население има превес само с 6 души над обитателите на Рилския манастир (38 жители) и Клисурския манастир (16 жители), тъй като те са манастири със статут на самостоятелно селище.

По двама жители имат 58 села, по трима - 55, по четирима души живеят в 52 села, по петима - в 47, по шестима - в 32, седем и осем обитатели живеят в по 31 села, а в 27 живеят по 9 души.

Село Лозен (област София-град) си остава най-голямото българско село, въпреки че населението му също е намаляло. Жителите му наброяват 6281. Лозен е по-голямо от 142 български града (от общо 257). В това число влизат и обявените за градове след преброяването Игнатиево (област Варна) и Крън (област Стара Загора).

Второ по население остава Айдемир (област Силистра) с 6026 жители, което изпреварва 140 града. С население от 4969 жители Бистрица (област София-град) е третото по население село в страната и изпреварва 122 града.

Двуцифрен брой население в края на 2011 г. имат общо 1262 населени места. В края на миналата година в графата на трицифрениците има 2667 населени места спрямо 2692, регистрирани при преброяването единадесет месеца по-рано.

Сред тях попадат и четири български града - Мелник (216 жители), Маджарово (644 жители), Плиска (898 жители) и Китен (950 жители).

Селата с повече от 4000 жители са едва 10.

Асеновград със своите 50 590 жители си остава най-големият по население необластен град в страната. Той е по-голям от девет областни града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Евала ,,Софиянци в ПАНЕЛКИ" бегом насело да копаете и орете за да ви е хем евтинко,хем органик.Няма тец,няма вец,който си нацепи дърва ще се топли който не да се оплаче на арменския поп.
52
1
 
14
 
! Отговори
Томас преди 11 години
55Абе я не говори глупости - по-силни били от нас. Можем да се противопоставим успешно, ако много от хората не са телета, каквито за жалост са. Ако се събудят и почнат да си търсят правата. Нас турците 500 години не са ни унищожили.
51
6
 
8
 
! Отговори
* преди 11 години
45 години ТКЗС, 45 години Цирк! Ами какво да правят хората по селата, след като червените ботишки им вземаха земята, животните, инвентара и ги натикаха в ТКЗС. Сега се отчита като 'грешка на растежа', ама - късно другари, много късно... :(
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
41, 49 - държавата не е оставена на автопилот. Те, политиците, много активно работят за техните си интереси. И за интересите на олигарсите, мафиотите и изобщо там който стои зад тях. За правилна и осмислена политика за развитие на страната - забравете. Да не говорим че повечето политици дори мозък в главите си, камо ли пък държавническо мислене. А със жалби нищо няма да се постигне - полицията и съдебната система са неработещи за обикновените хора. Трябва цялостна смяна на системата, из основи!!
49
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едно време българина си взимаше пенсията и отиваше на село да живее, като същевременно и произвеждаше продукция за семейството си. Но сега в малките села продукцията се ограбва от ***, рушат се постройките за да се продаде каквото може, и няма никаква сигурност.Така населението се изтласква към градовете, земята пустее, последиците ще бъдат страшни. С вдигането на пенсионната възраст пък народа измира, преди да стигне до пенсия.Това - в реалността, не в отчетите на стъкмистическия институ
48
1
 
7
 
! Отговори
Томас преди 11 години
50Това е начина - аз го правих постоянно последните няколко години и знам, че това е начина - жалби, питания - дойде дянков да говори по някакъв повод в русе и пред пълна зала го питах по важен за много хора въпрос - след това нещата се оправиха, но има много телета, които докато питах ме гледаха като *** - как така ще го питам. Жалби до кметове, до всякакви високопоставени политици - смело си търсете правата.
47
1
 
5
 
! Отговори
Томас преди 11 години
За да работиш земи - първо трябва да има държавна политика за това - чул той нашия, че било ори мели яж и искал да се работят земи - ама някой друг да ги работа.
46
0
 
9
 
! Отговори
До Томас 44 преди 11 години
Ето това е моабет вече!!!! Точно така, не става с една бюлетина и чакай..... трябва постоянно да има натиск, да се търси отговорност, да си търсиш правата, да подаваш жалби и всеки като почне да го прави това, тогава вече ще има ефект.
45
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
41, тя държавата е оставена на автопилотТомас е абсолютно прав, докато не започнем да им търсим сметка за всичко, което правят, ей така ще ни дозатрият "политиците" нинямало било подходящи хора... ами един ако не може, ще го сменим, следващия ако не може и него ще сменим, ама като ги сменяме трябва и да ги осъждаме за несправяне, и все ще нацелим някой път някой можещ, който да се замисли какво го чака, ако реши да не може
44
1
 
11
 
! Отговори
Томас преди 11 години
46Ти колко кг домати произведе като е толкова лесно???А относно другите тъпизми, че щели да се върнат хора - ти тия работи ги забрави - ще се върнат ама на куково лято - дори повече хора ще заминават.
43
0
 
11
 
! Отговори
Весела преди 11 години
Точно така е за съжаление. На борсата нашите домати са 3лв. а вносните са 1.50лв. и естествено те се купуват.Кой да обработва земята ни, като е видно каква печалба ще има?
42
4
 
6
 
! Отговори
37 преди 11 години
37, Килограм домати (хубави) е 5-6 лева. Ако си свършиш работата добре можеш да печелиш от земеделие. Има еврофондове, лесни кредити и т.н. Ако пък и държавата си свърши работата и спре *** орди нещата стават просто перфектни. А и 1000-та евро никак не са сигурни, а и крайно недостатъчни. Скоро ще видиш как стотици хиляди българи ще се върнат от Испания, Гърция, Италия и ще са без работа и доходи в БГ. Ще изпукат събраните няколко хиляди евра и пак ще са първи клас, втори срок.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има си хора бе, знаете ли колко ***, която се търси от закона се подвизава и си живеят по такива села.
40
0
 
16
 
! Отговори
Томас преди 11 години
41За да има държавна политика - трябва робите са се събудят и да искат да има такава политика - да ходят и постоянно да търсят политиците ни, да питат постоянно - "какво направихте за обраната ни вила" примерно - да пускат постоянно жалби и т.н. Политиците често ходят да режат лентички някъде из страната - говорят по различни поводи в зали с много хора - ами задавайте им въпроси - искайте да има политика, каквато ви е нужна - не е достатъчно само един път на 4 години да пуснете бюлетина и да не се интересувате повече какво става в България
39
0
 
18
 
! Отговори
Томас преди 11 години
Как да работиш земи, като държавата не само, че не помага, ами и пречи - облагодетелствани са прекупвачи, които печелят много повече от тия дето произвеждат - за това доматите се изкупуват по 10 ст, а се продават на ония роби в панелките по 1,5 лв - за това и хората изхвърлят домати по магистралите и повече не се занимават със земеделие. Как да произведеш нещо от земите си, когато минават ***, обират всичко и държавата нехае???
38
0
 
9
 
! Отговори
osata преди 11 години
до Томас - прав сте, но за да стане това, трябва да има адекватна държавна политика, която да стимулира живота по селата. Не е възможно засега там да се оцелее, имайки предвид лошите комуникации, скъпото гориво и *** /пък и не сам те/ набези. А в това отношение не се прави нищо, а по-лошото е, че и не се предвижда някакъв проблясък в бъдещето. Селата са оставени на самотек, а резултата го виждаме - обезлюдяване.
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В момента има някъв ***, антибългарин в коментарите, който на смислените коментари дава минуси. Дано умреш в мъки...
36
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По селата не може да се живее нормално от ***, не можеш да опазиш нито къщата, нито реколтата, нито собствения си живот!
35
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тъжна картина! От тия села е извирал животът в България. Били са пълни с хора. Те са работили, създавали са семейства и деца, отглеждали са ги, изхранвали са и себе си и страната. Това е било живата кръв на България. Моето виждане е, ако изобщо за да има някакъв шанс за спасение на страната, че трябва да се развиват регионите, а не само централно тумора София. Трябва да се стимулират по всякакъв начин обикновените български семейства и да се наложат внимателни но строги мерки срещу ***.
34
2
 
10
 
! Отговори
производител преди 11 години
човече, и като ги работят тези наследствени земи какво ще изкарат от тях като цените на плодове и зеленчуци не са променяни от 20 години, а всичко свързано с производството им ( гориво, тор, семе, маркучи, и още и още много др. неща ) се увеличава и няма намерение да поевтинява. Каква е равносметката ходи си вземи сигурните 1000-2000 евро и да ти е мирна главата.