VI блок на АЕЦ "Козлодуй" е включен в енергийната система на страната

На 26 май стана аварийно спиране заради проблеми с турбогенератора
28 май 2012 16:12, Елка Василева
2
VI блок на АЕЦ "Козлодуй" е включен в енергийната система на страната
Шести енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" е включен в паралел с енергийната система. Снимка: архив, Булфото

Шести енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" е включен в 9,43 часа в паралел с енергийната система на страната след аварийното спиране заради проблеми в турбогенератора на 26 май, съобщиха от пресцентъра на атомната централа.

Успешно са изпълнени необходимите изпитания, които потвърдиха, че всички системи и съоръжения на енергоблока работят нормално, допълват от централата.

Хилядамегаватовият блок бе спрян вечерта на 26 май след автоматично сработване на електрическа защита на турбогенератора.

Още по темата

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов съобщи, че спирането е било заради повреда в един от трансформаторите на турбогенератора. Аварийното спиране на практика не е довело до загуби за атомната централа заради предсрочното пускане на Пети енергоблок след годишния планов ремонт- с четири дни по-рано от графика, уточни той.

Към 12 часа днес мощността на Шести блок достигна 45 на сто и ще продължи да се повишава в съответствие с графика на Електроенергийния системен оператор ЕАД - София, уточняват от АЕЦ. Пети блок работи със 100 процента натоварване на мощността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Захо преди 11 години
Всяка година в България загиват над 1000 души в автомобилни катастрофи, но никой не говори за забрана на автомобилния транспорт.Миналата година мой приятел и жена му се пенсионираха в Козлодуй и се прибраха да си харчат заслужените пенсиии в София. Там живяха от 1985г. до сега, там им се родиха и отгледаха две чудесни и здрави деца, които вавършиха вече университети и работят.Не е ясно разни тикви за какви отровени води и земя говорят, но по-добре да се прегледат, преди да се изказват!
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
всяка година става по една авария в АЕЦ Козлодуй, липса на адекватна застраховка при тежка авария, отровена земя и вода, увеличаване на онкоболните - играем си на руска рулетка