Слагат 7 нови станции за земетресенията

Безпаричието ни оставя без сеизмолози до 10 г.
1 юни 2012 18:55,
164
Слагат 7 нови станции за земетресенията
Снимка: Булфото

Седем нови сеизмични станции ще бъдат разположени в страната до края на лятото. Това съобщи специалистът от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН  Петя Трифонова. 

Ще бъдат позиционирани и допълнителни девет по-малки прибора. 

Новата апаратура ще бъде осигурена по линия на българо-румънски проект, финансиран с 1,5 милиона евро по трансгранична програма на ЕС. 

За пръв път станции ще бъдат разположени в Каварна и Шабла, където е едно от опасните огнища в страната. 

Трифонова уточни, че с реализацията на този проект България ще получава информация при земетресение във Вранча 20 секунди преди вълната да достигне до наша територия.

Трифонова представи и нов проект, който ще бъде реализиран съвместно от Молдова, Румъния, България и Турция. Той е финансиран по оперативна програма „Черно море“ и е на стойност около 700 000 евро. 

Целта е да бъде изградена електронна система за сеизмична безопасност по западния бряг на морето. В случай на земетресение в някоя от страните информацията ще бъде подавана автоматично до структурите за гражданска защита. 

Системата ще може сама да изчислява какви са евентуалните щети от земетръса и броя на потенциалните жертви. В рамките на проекта ще бъде изграден и портал в интернет, който ще помага за по-добрата информираност на населението. 

Зам.-директорът на института проф. Димчо Солаков пък алармира че има реална опасност до 10 г. да останем без сеизмолози. Основната причина е ниското заплащане на младите специалисти. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.