Слагат 7 нови станции за земетресенията

Безпаричието ни оставя без сеизмолози до 10 г.
1 юни 2012 18:55,
164
Слагат 7 нови станции за земетресенията
Снимка: Булфото

Седем нови сеизмични станции ще бъдат разположени в страната до края на лятото. Това съобщи специалистът от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН  Петя Трифонова. 

Ще бъдат позиционирани и допълнителни девет по-малки прибора. 

Новата апаратура ще бъде осигурена по линия на българо-румънски проект, финансиран с 1,5 милиона евро по трансгранична програма на ЕС. 

За пръв път станции ще бъдат разположени в Каварна и Шабла, където е едно от опасните огнища в страната. 

Трифонова уточни, че с реализацията на този проект България ще получава информация при земетресение във Вранча 20 секунди преди вълната да достигне до наша територия.

Трифонова представи и нов проект, който ще бъде реализиран съвместно от Молдова, Румъния, България и Турция. Той е финансиран по оперативна програма „Черно море“ и е на стойност около 700 000 евро. 

Целта е да бъде изградена електронна система за сеизмична безопасност по западния бряг на морето. В случай на земетресение в някоя от страните информацията ще бъде подавана автоматично до структурите за гражданска защита. 

Системата ще може сама да изчислява какви са евентуалните щети от земетръса и броя на потенциалните жертви. В рамките на проекта ще бъде изграден и портал в интернет, който ще помага за по-добрата информираност на населението. 

Зам.-директорът на института проф. Димчо Солаков пък алармира че има реална опасност до 10 г. да останем без сеизмолози. Основната причина е ниското заплащане на младите специалисти. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така като гледам отново Томас е написал единствените смислени коментари а всички останали промити чалгарски подметки само се чудят.
79
1
 
5
 
! Отговори
до 79 преди 11 години
МуахаххахахаххахахахааххахахахааТова с пясъка от морето го казах иронично бе, *** набожен умрял!Нали после ти казах откъде се взима пясъка? Или не си прочел нещо за кариерите които споменах?Ебата в *** набожен!))))
78
0
 
4
 
! Отговори
до 75 преди 11 години
Не е тъй преди да се залее с бетон се прави кофраж после в тоя кофраж се реди и връзва арматурата и накрая се залива с бетон и чакъл. Като не разбираш не пиши да не се излагаш.
77
1
 
4
 
! Отговори
до 71 преди 11 години
Ебата в откривателя. Много голямо откритие и постижение е да кажеш че земетресението ударило София е с 5,9 по скалата на Рихтер.Затова ли взимат тези скапаняци сеизмолозите заплата? да ми кажат каква степен било земетресението което е съборило къщата ми и е избило цялото ми семейство? Знам че е било силно земетресението, не ме грее да знам коя степен е било. Разбра ли ме, скапан ***?
76
1
 
4
 
! Отговори
BBF преди 11 години
Няма проблеми!До 10 години в Бг ще останат само бездомни кучета.
75
0
 
5
 
! Отговори
Томас преди 11 години
75Знаеш ама показваш, че нищо не знаеш мой човек. Взема се от морските дълбини бабината ти трънкина. Запомнете - ПЯСЪКА ОТ МОРЕТО е забранен да се използва за бетон, защото съдържа сол и прави цимента крехък и трошлив - това съм го запомнил от класната ми - жената е архитект. И до сега пясъка за бетон се взема от сладководни реки. Не знам на какво се хилиш - може би на простотията си?
74
1
 
3
 
! Отговори
до 68 преди 11 години
Ако си искаш си остъклявай ако искаш недей проблема си е лично твой, както и терасата какво си тръгнал да цивриш че е полицейска държава и някой ти е опрял пистолет в главата и те кара насила.
73
0
 
3
 
! Отговори
до 55 преди 11 години
Нищо не си открил щом тоя ,,***'' може да спре кражбите и заменките на тройните крадлиции той ще е.
72
0
 
2
 
! Отговори
до 73 преди 11 години
Извини ме че не съм те разбрал. Наистина Хилтито си има шило, но с бор машина с какво пробиваш бетона? С шило или с видия за бетон? Това имах предвид.
71
1
 
3
 
! Отговори
до 68 преди 11 години
Томасе, ненагледно божие чедо...знам откъде се взима...от морските дълбини. И ми разправяй че преди хиляди години е имало БЕТОН като сегашния със пясък от кариерите, чакъл от кариерите и цимент от Девна примерно. Алоооо 64-ти, бетонът включва само пясък ,чакъл и цимент..бай ***. Каква арматура те гони бе? Друго е да кажеш че във бетонна плоча има и арматура, понеже бетонът залива арматурата и става едно цяло-плоча. Ама такива *** сте се събрали тук че ми е жал даже да ви се хиля.
70
0
 
4
 
! Отговори
до 59 преди 11 години
Нищо не се прогнозира само след труса който вече си усетил, констатират че те е разлюлял или утрепал трус еди колко си, просто за протокола.
69
0
 
5
 
! Отговори
до68 преди 11 години
Ами ти виждал ли си камък 10 кубика да се сцепва ,е аз съм виждал.Защо е сега обеснявамИмаш вода -влиза в пукнатините ,там замръзва и разширява малко по малко нищо не остава.Това не е разпад ,а немърливост при подръжка.Томас е прав има 2000 годишен бетон от рим още си е здрав и корав ,така ,че без коментар.Но на човек дето му казвам шило за шило и ми вика видия какво да коментирам.
68
0
 
4
 
! Отговори
до 66 преди 11 години
Нее вярно туй кирпича е по стар от бетона кал и слама перфектната изолация и срещу земетрес устисква най-много.
67
1
 
4
 
! Отговори
Откривател преди 11 години
До 55-57Като не те грее, ***, не се интересувай! Хората които имат елементарно понятие от коя да е наука, са напълно наясно, че повечето открития са направени на емпиричен принцип. (едва ли знаеш какво е "емпиричен", съвет: не гледай в Уикипедия... по-добре си поръчай пържолка в Макдоналдс, да видим дали ще я получиш...)
66
3
 
3
 
! Отговори
до 62 преди 11 години
И какво като ги следят. Открили са че има земетресения след 100 години ли браво.
65
2
 
6
 
! Отговори
до 60 преди 11 години
Как защо да реонират България да следят и водят статистика ,да предписват минимални изисквания за строителство ...,Абе даи по твоята логика без геолози ,без сеизмолози,без коструктори ,без геодезисти,без архитекти,без технолози да направиш една плоча на кухи тухли и после като те сплекса да се чудиш що нестава е точно тея хора са да ти кажат каде и как с какво да си строиш!
64
1
 
4
 
! Отговори
до 61 преди 11 години
Муахахаххаха...да покрия тераса примерно ми казваш на къща? Добре, има и остъклени тераси, но има и такива на които човек му се иска да е на въздух без да е защитена от атмосферните условия. Ти си бил наистина ***...каза покрий си терасата.Хаххахха
63
0
 
3
 
! Отговори
Томас преди 11 години
Предния ми пост е за "разбирачите"
62
0
 
6
 
! Отговори
Томас преди 11 години
Бетонът е един от най-старите строителни материали и в действителност никой историк не може да каже от кога датира. Според някои учени бетонът е бил открит в селото Лапински Вир, на брега на река Дунав, преди около 5600 г. пр. Хр. Според други изследователи той се е появил в Египет, но историята му не е ясна и продължава да предизвиква безкрайни спорове сред археолозите.
61
0
 
6
 
! Отговори
Томас преди 11 години
И недейте да приказвате простотии за бетона - силата на бетона зависи и от това, колко цимент си сложил. Бетон е имало и преди 100 години - 58 - ти знаеш ли въобще от къде се взема пясъка за бетона?