Слагат 7 нови станции за земетресенията

Безпаричието ни оставя без сеизмолози до 10 г.
1 юни 2012 18:55,
164
Слагат 7 нови станции за земетресенията
Снимка: Булфото

Седем нови сеизмични станции ще бъдат разположени в страната до края на лятото. Това съобщи специалистът от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН  Петя Трифонова. 

Ще бъдат позиционирани и допълнителни девет по-малки прибора. 

Новата апаратура ще бъде осигурена по линия на българо-румънски проект, финансиран с 1,5 милиона евро по трансгранична програма на ЕС. 

За пръв път станции ще бъдат разположени в Каварна и Шабла, където е едно от опасните огнища в страната. 

Трифонова уточни, че с реализацията на този проект България ще получава информация при земетресение във Вранча 20 секунди преди вълната да достигне до наша територия.

Трифонова представи и нов проект, който ще бъде реализиран съвместно от Молдова, Румъния, България и Турция. Той е финансиран по оперативна програма „Черно море“ и е на стойност около 700 000 евро. 

Целта е да бъде изградена електронна система за сеизмична безопасност по западния бряг на морето. В случай на земетресение в някоя от страните информацията ще бъде подавана автоматично до структурите за гражданска защита. 

Системата ще може сама да изчислява какви са евентуалните щети от земетръса и броя на потенциалните жертви. В рамките на проекта ще бъде изграден и портал в интернет, който ще помага за по-добрата информираност на населението. 

Зам.-директорът на института проф. Димчо Солаков пък алармира че има реална опасност до 10 г. да останем без сеизмолози. Основната причина е ниското заплащане на младите специалисти. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
4
 
! Отговори
Дани преди 11 години
Най-накрая, а не да чета в новините: Земетресението беше 356км североизточно от София. Дрън дрън.
39
0
 
5
 
! Отговори
до 40 преди 11 години
Бай полов член след 50-60 години бетона се саморазрушава бе. Какви внуци и правнуци те гонят?
38
0
 
6
 
! Отговори
Томас преди 11 години
жителки - не могат да се предвидят земетресенията. Най-доброто, което може да направи човек е да живее в дървена къща - дървените къщи са устойчиви на земетресения. Но много от хората са натикани в панелки по 20 етажа и този мазохизъм им харесва.
37
3
 
5
 
! Отговори
тцЪ преди 11 години
Напротив 38, много добре ти схванах логиката. Това което казвам, но ти не си правиш труда да разбереш е, че разрушенията от ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ могат да бъдат сведени до минимум. Изисква се спазване на приетите норми за проектиране, строителен контрол (ама действително КОНТРОЛ, а не наш`те смешници) и правилна експлоатация. Толкоз. В Бг - цунами няма как да стане. Ама силно земетресение - има начин. Смешката от миналата седмица не е нищо. Ама при 7,1 - става напечено.
36
3
 
4
 
! Отговори
до 12 преди 11 години
Ами казах го на простаци не обяснявам какво щяло да стане след 100 години ли ти ще си изгнил и забравен.Коптора ти построен на твоя житеиски принцип "бал съм му мамата подаи следващата бутилка"ще се срути на твоите правнуци и тогава ...Затова са и сеизмолозите ,но както написах в тази държава прототията се умножава в геометрична прогресия и ти си типичен пример за това.
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕКА СЕЛЯЦИТЕ И *** ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ГЛАСУВАТ ЗА ТОЗИ *** ДЯНКОВ И ДА МУ СЕ РАДВАТ НА ГЛУПОСТИТЕ. *** НЕ ИЗЛЕЗЕ ДА ПОДНЕСЕ ЕДНО ИЗВИНЕНИЕ НА УЧЕНИТЕ ОТ БАН СЛЕД ПРОСТОТИИТЕ СИ И СЕГА ТАКИВА *** И НЕКАДЪРНИЦИ КАТО НЕГО ЩЕ УНИЩОЖАТ БЪЛГАРСКАТА ШКОЛА ПО СЕИМОЛОГИЯ!!
34
1
 
5
 
! Отговори
до 37 преди 11 години
Това с цунамито ти го казах не че сравнявам земетресение с цунами, а че затвърждавам поговорката" Като ти е писано, ще умреш..вследствие на земетресение...... Един вид застраховаш се срещу земетресение, но не си застрахован от последиците му. Ама си кух и няма как да го разбереш. Няма как да разбереш и че не строиш стабилна къща в България заради земетресенията, а затова след време като постарее да не вземе да се СЛЯГА. Ако знаеш какво значи този термин.
33
2
 
3
 
! Отговори
тцЪ преди 11 години
Разрушенията в конструкцията от земетресение настъпват в следствие от трептенето й (свободни премествания). Тя не е ластична и не може да се мести накъдето и скимне, следователно като преместванията в различните й точки станат големи- тя се разцепва. При цунями - разрушаването става в следствие ударното натоварване с милиони тонове вода. Разликата е от земята до небето.
32
2
 
11
 
! Отговори
до 34 преди 11 години
Ти пък много разбираш ква система е аман от разбирачи. Тая система може да те спаси от цунами и от земетресение. Абе всички ли в тоя сайт са с изгладени мозъци.
31
2
 
4
 
! Отговори
до Тцъ преди 11 години
Ахааааа, сега чак разбрах защо трябва да правя на къщата си дълбоки основи и да я зидам с циментов разтвор. Щото да очаквам че след....60-70 или 150 години ще има според сеизмолозите силно земетресение в района в който живея.Ти си бил уникален ***!
30
0
 
8
 
! Отговори
ЖИТЕЛКА преди 11 години
Правят система за констатиране.На това му викаме след дъжд качулка.Искаме система за предварително оповестяване.
29
2
 
5
 
! Отговори
до 28 преди 11 години
Бай полов член това цунами от къде идва бе ? Не е ли следсвие земетресението? Хайде сега да ти задам въпроса защо японците са безсилни пред следствието, а не от причината? Нали имат сигурни конструкции? Защо ги отвя водата като сламки?
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе какво стана със скапаните коментари.
27
1
 
6
 
! Отговори
21 преди 11 години
дянков като събере фасовете по морето после да отиде и да спре земетресенията-не ни трябват станции.ако пък и рихтер пуши да го глоби и готово...
26
2
 
3
 
! Отговори
тцЪ преди 11 години
При японците отдавна няма сериозни разрушения от земетресения. При миналогодишното щетите бяха от последвалото цунами, не от самия трус. Така че - информирай се, преди да се правиш на гений. Проблемът в България е, че няма строителен контрол, за сметка на това бъка от специалисти по всичко, които най обичат да се изказват неподготвени. Щеше да ми е смешно, като гледам идиотските коментари, но ми става все по-тъжно от влястващата простотия.
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък да го турна у г8**a на ***.
24
0
 
3
 
! Отговори
до 20 преди 11 години
Еми като няма такова животно ко още се пенявиш гръмни се и тия 700 000 евро или там колкото е по-добре да купят апаратура за някоя болница или нещо за сираците.
23
1
 
5
 
! Отговори
Ъцт преди 11 години
Хайде сега да обясня на тцЪ като за ***. И може да загрее. Събраната информация не носи никаква полза,защото тук у нас няма закономерност и линейна зависимост на земетресенията. Силно са променливи. Могат дълго време да са слаби,а сетне да друсне силно. Нищо ново. Навсякъде по света силата на едно земетресение може да стигне своя максимум. И осен това тцЪ,никой не се съобразява със събраната информация. Всеки бизнесмен строи както той реши,а не както на теб ти харесва. Това не е държавна фи
22
1
 
4
 
! Отговори
до 19 преди 11 години
Драска, драска и нищо накрая не каза. ***! Японците като имат най-добрите конструкции в света защо са безсилни срещу земетресенията? Като ти е писано от граната да умреш, ако щеш и в бункера на Хитлер се скрий.
21
2
 
2
 
! Отговори
do 8 преди 11 години
otgatna li 4e niama6 kapka mozak v glavata si?