Слагат 7 нови станции за земетресенията

Безпаричието ни оставя без сеизмолози до 10 г.
1 юни 2012 18:55,
164
Слагат 7 нови станции за земетресенията
Снимка: Булфото

Седем нови сеизмични станции ще бъдат разположени в страната до края на лятото. Това съобщи специалистът от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН  Петя Трифонова. 

Ще бъдат позиционирани и допълнителни девет по-малки прибора. 

Новата апаратура ще бъде осигурена по линия на българо-румънски проект, финансиран с 1,5 милиона евро по трансгранична програма на ЕС. 

За пръв път станции ще бъдат разположени в Каварна и Шабла, където е едно от опасните огнища в страната. 

Трифонова уточни, че с реализацията на този проект България ще получава информация при земетресение във Вранча 20 секунди преди вълната да достигне до наша територия.

Трифонова представи и нов проект, който ще бъде реализиран съвместно от Молдова, Румъния, България и Турция. Той е финансиран по оперативна програма „Черно море“ и е на стойност около 700 000 евро. 

Целта е да бъде изградена електронна система за сеизмична безопасност по западния бряг на морето. В случай на земетресение в някоя от страните информацията ще бъде подавана автоматично до структурите за гражданска защита. 

Системата ще може сама да изчислява какви са евентуалните щети от земетръса и броя на потенциалните жертви. В рамките на проекта ще бъде изграден и портал в интернет, който ще помага за по-добрата информираност на населението. 

Зам.-директорът на института проф. Димчо Солаков пък алармира че има реална опасност до 10 г. да останем без сеизмолози. Основната причина е ниското заплащане на младите специалисти. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
3
 
! Отговори
до 58 преди 11 години
Само с часъл не става пробвай и със бетон и арматура.
59
0
 
6
 
! Отговори
Томас преди 11 години
54Кой ти ги разправя на тебе тия работа - аз съм завършил дървоообработване, учил съм за дървени къщи и знам кое какво е. Дървото е много по-устойчиво на разпъване. Това първо. Второ не е задължително да е от бетон основата , но дори и бетон да е една плоча в земята дебела 20-30 см от бетон с много желязо вътре няма да мръдне от земетресение. Освен това - много по-бързо и лесно е човек да излезе от първия етаж - отколкото от 11. Панелките в свищов паднаха и затрупаха хората ако не знаеш. Освен това в дървените къщи липсва вредното въздействие на вълните, които ги има в панелките.
58
1
 
3
 
! Отговори
Откривател преди 11 години
До 57. ИЗМЕРИТЕЛ БЛАГОДАРЕНИЕ НА КОЙТО ИМАШ ИДЕЯ, ЧЕ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ ИЗОБЩО ИМА, ***!Следят се повече от 100 години, ***.
57
0
 
4
 
! Отговори
до 58 преди 11 години
Ами вземи я покрии тая плоча да не е на атмосферни влияния ,че и камъните на цикли на замръзване не издържат понякога и 10 години.Да при това си е жив и здрав мога да ти разбия празната кратуна в него.*** неспособен да мисли ,забавляваи се сам с простотията си!
56
1
 
4
 
! Отговори
до 55 от 57 преди 11 години
И пак стигаме до тъпия мой въпрос в началото на коментарите: защо са ни сеизмолози като вече отчитат свършен факт? К'во ме грее че ми е разрушена къщата и са ми затрупани роднините в нея, а сеизмолозите отчитат че земетресението което ги е погубило било от еди каква си степен? Какво ме грее бе, *** скапан?
55
2
 
5
 
! Отговори
Откривател преди 11 години
Дайте да затрием едно от малкото работещи неща в тая проста и без това държава. Да загубим шанса си някога изобщо да бъде възможно, да се прогнозират с точност земетресения, България да спре да бъде една от космическите държави, да заличим всички значими научни открития на "феодалните старчета" (Дянков на разстрел!), които са ФАКТ! И да ходим, да си слушаме чалгата в селската дискотека. БРАВО!П.С. Науката по презумпция е ДЪЛГОТРАЙНА ИНВЕСТИЦИЯ, не дава резултати веднага...
54
2
 
3
 
! Отговори
до 56 преди 11 години
Бай полов член, не случайно подчертах БЕТОН. Това 1907-***, не е бетон като днешния. Да не казвам че "чакълът" тогава е бил събиран от реките..баластра му викат. Много слаба смес се получава със речни камъни. Имам плоча на село от преди 60 години именно с такава баластра. Руши се като за световно.
53
2
 
3
 
! Отговори
до 55 преди 11 години
Какъв измерител са сеизмолозите бе, ***? Нещо май бъркаш историята на земетресенията в България и отчитането им през годините със Измерителя- сеизмолог. ***!
52
0
 
5
 
! Отговори
до 53 преди 11 години
А как да е нямало бе кратунчо !За първи път в България е произведен цимент на територията на село Златна Панега през 1907г. До реката една италианска компания изгражда малка циментова фабрика, която съществува до 1923г. Циментът бил с добро качество и бил използван за строителството на софийските Хали, Пристанище Варна, Катедрален храм Александър Невски и много други.
51
2
 
4
 
! Отговори
Откривател преди 11 години
За пореден път разбирам защо държавата ни се управлява от турбо *** без грам мисъл в главата. Що се отнася до неквалифицирания икономист, който си мисли, че знае как се управляват публични финансови потоци, ще кажа само: дано по-скоро се разкара от хоризонта, преди да направи още поразии!Мили разбирачи... земетресения ставали рядко и неравномерно в БГ... можели да са и много силни и мн слаби... ама сме нямали нужда от сеизмолози. А ОТ ДЕ ГО ЗНАЕТЕ ТВА, АКО НЯМА ИЗМЕРИТЕЛ БРЕ! ***!
50
1
 
4
 
! Отговори
ДО томас преди 11 години
Ако имаш елементарни познания по строителство нямаше да пишеш подобни глупости.Основата на дървените сглобяеми къщи е от бетон но виж захващането на конструкцията за основата е друго нещо.Не подценявай панелките защото при правилно изпълнение са доста по устойчиви от смешните кооперации които се строят сега със некачествени материали щото са по евтини де.
49
2
 
5
 
! Отговори
до 51 преди 11 години
Изчисли го бетона на 100 години дето си счупил 3 шила? И не се казва шило а се казва видия, скапан лъжец и преди 100 години нямаше БЕТОН, олигогрен скапан. *** *** дето пишат тук.
48
1
 
3
 
! Отговори
до 50 преди 11 години
Еми в Япония стана. Конструкцийките оцеляха :) В Хаити не оцеляха, поради простата причина че бяха строени по-калпаво и от тия в София
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да затова римския е на 2000 годиниАйде стига глупости и онова с арматурата в панелите дето гниела ,да хващате къртачите масово специялистите и да видите кое какво е.Вадил съм като чисто нова от 40 годишен панел ,така ,че коментарите за качеството и амортизацията на бетон и арматура.60 години ,аз и на 100 мисля ,че съм къртил ела да ти покажа как се е саморазпаднал 3 шила строши хехехех
46
0
 
4
 
! Отговори
до 48 преди 11 години
*** злетака дето си. Тя историята помни много големи земетресения, важното е историята помни ли наистина земетресение в България освен Стражица? Нещо от сорта на 8-*** 9-та степен по скалата на Рихтер? Ако това стане оня Тцъ може да си завре стабилните конструкцийки в задния си двор. всичко ще е отломки.
45
2
 
3
 
! Отговори
до 47 преди 11 години
Бай, бетонът се стяга до 60 години и после започва разпад в него. Бавнен разпад, но разпад...тоест не се стяга вече, а се разгражда. Прочети преди да се смееш като ***.
44
1
 
5
 
! Отговори
до 46 преди 11 години
Оооо много си е голям просто, в китаи са ставали с 500000 жертви хич не е шега работа стига един блок да падне и 1000 човека може да ...И историята помни за 100 години доста силни земетресения тук така ,че.София е страшно рисков град ,а е пренаселен.
43
1
 
5
 
! Отговори
до 43 преди 11 години
Хахахахаха да да вервам ти ,че се саморазрушава хехехе.Томасе малко да ти поизясня нещата.Дървото е гъвкаво ,но няма носеща сила демек не се хващаи на реклами за сглобяеми къщи.Питаи ги какви са им основите и тогава коментара.А за панелите е то е ясно доста кал им се хвърля ,но са доста издръжливи.Само някои кофти изпълнени или проектирани биха се смъкнали ,но това ще е след 7-7,2 степен която е страшно силна.
42
5
 
5
 
! Отговори
до 41 преди 11 години
А ти моята логика май не схвана.Казвам ти че в България да загинеш от земетресение е незнам колко на един милион.Последното силно с жертви беше преди 30 години ли в Стражица? Даже не си го спомням само съм чувал. Че от тогава ни е люляло,но нищо повече от напукани стени и толкова и паднали вази. Та, пак те питам...не паднаха ли вазите на японците онази година с цунамито при земетресението?Нямаше ли напукани стени преди цунамито?В България понеже само това се случва.Та? за какво са ни сеизмолози?
41
1
 
3
 
! Отговори
таня преди 11 години
тцЪ - понеже казваш Смешката от миналата седмица, пожелавам ти я същата! Само толкова!