Дянков развива културния туризъм в Царево

10-15 археологически обекти ще са готови до следващото лято
Обновена: 2 юни 2012 15:00 | 2 юни 2012 15:00,
60
Дянков развива културния туризъм в Царево
Снимка:БТА
Надяваме се следващото лято по Южното Черноморие да има 10-15 археологически обекта, които да посрещат туристите, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков при посещението с в Царево.
 
Той е на обиколка по Южното Черноморие заедно с директора на Националния исторически музей Божидар Димитров. В  района започват активни археологически разкопки за разкриването на древни обекти. Държавата е отпуснала субсидия от 700 хил. лв. за започването на проучванията.
 
Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков дари икона на Цар Борис Михаил на най-старата църква в Царево "Успение Богородично". Той обясни, че с разкриването на новите обекти идеята е община Царево да се превърне в дестинация за културен туризъм.
 
Тук се съчетава най-добре присъствието на море и планина, заяви кметът на Царево Георги Лапчев. Странджа е уникална, мистична и все още неоткрита, добави той.
 
По този повод общината организира пленер, на който изявени художници и артисти вписват в платната си духовната енергия на нестинарството и необятната мощ на морето. Техните творби ще бъдат дарени и изложени в арт галерията на новия музей в Царево.
 
Всичко това съвпада с автентичния ритуал нестинарство - единствено запазен до днес в странджанското село Българи. Обичаят се изпълнява на 3 юни - денят на Св.Св.Константин и Елена, от 2009 г. е включен в представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
7
 
! Отговори
Дедо ви преди 11 години
Ох Боже!Хер Флик оправи бизнеса и икономиката, та се зае и с туризма.Като гледам докъде ни докара за три години, се чудя отгде туй самочувствие в туй некадърно счетоводителче.
33
3
 
6
 
! Отговори
Охранител преди 11 години
"Дяволът се крие в успехите", пише "Капитал". Зад фискалните успехи, с които се гордее правителството, лежат загърбени проблеми. Това е много вярно! Според коментар на "Сега" опозицията трябва да обяви спешно търг за харизматичен лидер. "Търси се опозиционният Бойко Борисов!"Това пък е много грешно! На българия не и трябва партия от лидерски тип, а екип от родолюбиви и работещи българи, не режещи ленти, играещи футбол и създаващи интриги между партиите! На българия и трябват специалисти/експерти
32
1
 
1
 
! Отговори
Охранител преди 11 години
Този ако бутне Царево и Синеморец...просто това означава, че и там няма да остане нищо от дивата и истинска природа!!!
31
0
 
6
 
! Отговори
Хейтър преди 11 години
Неграмотници от dnes.bg, 15 туристически обектА, не обектИ. Става въпрос за неодушевен предмет. Всеки път като влезна трябва да ви поправям заглавията! А поправя ли заглавието, спирам да чета и статията.
30
2
 
2
 
! Отговори
Охранител преди 11 години
Този и с туризма се захвана...значи очаквайте проблеми и там!!!... Какво си развил до сега бе Дянков, че и с туризма да успееш???
29
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Проблема не е в това, че Герб крадат ... Тройната ламя крадеше много повече."И как го прецени това? По статии във вестниците, които създадоха образа на Бойко и с пропагандата си го направиха премиер?Така ви водят за носа, че наркотърговец ви накараха да си изберете за премиер.
28
4
 
18
 
! Отговори
Бойковата работа преди 11 години
Бойковата работа с магистралите е все едно един животновъд които има стока да гледа, е оставил животинките да умират от глад, а със спестените пари да си купи мерцедес и да се хвали колко е стабилен.
27
8
 
4
 
! Отговори
качо преди 11 години
на север от Варна има ли българи,макар и селяни?
26
3
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Дянков развива културния туризъм в Царево ...... И какво точно му развива и с какви пари го прави собствени ли???
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проблема не е в това, че Герб крадат ... Тройната ламя крадеше много повече. Проблема е, че Герб ще се окажат некадърни, а некадърника е по-опасен и от най-големия крадец.
24
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каквото и да е било, все е било по-добре от гейберасткото оглозгване на България. ***, много *** антикомунист.
23
16
 
4
 
! Отговори
antikomunist преди 11 години
върнете комунистите или костов или царя или който и да е. при тях народа тънеше в разкош, нямаше никаква престъпност, морето беше чисто и безплатно, изобщо България беше РАЙ. Върнете ги обратно и живейте отново в робство, *** *** български народ.
22
2
 
16
 
! Отговори
Людмила Живкова преди 11 години
Ако знаех само какъв некадърник съм пратила да се учи в чужбина с пари на БКП ...........Тежко и на България с такъв "талантлив" изедник и финансов министър.
21
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не съм фен на Софиянски, но не мога да не се съглася с една негова реплика :""имаме един НИСКОКВАЛИФИЦИРАН финансов министър""
20
8
 
5
 
! Отговори
burgudjiev преди 11 години
kakav kulturen turizam v taia seliania be-tam samo iedene i piiene moie da se razviva,ot Varna na iug vsichko e zatanalo v seliania
19
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво Дянков ! Народа е с теб !
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе, вие сте изрязали точно акцента от снимката. Не си мислете, че акцента е грездея по средата.
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лошо, лошо ... народеца е обречен на глад и мизерия с това правителство, десните, които могат да изкарат икономиката от калта никога повече няма да видят власт, най-много комунистите и дпс пак да дойдат на власт.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
/
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво е икономика?