Търсят пари от Европа за Перник

Щетите трябва да възлизат на 0,6% от БВП, за да бъдат отпуснати средства
15 юни 2012 20:01,
18
Търсят пари от Европа за Перник
Главен комисар Николай Николов. Снимка: Bulphoto

Държавата преговаря за вероятно финансиране с евросредства след земетресението в Перник. Това заяви главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението”, който участва в дискусия "Визия за политиките за защита от бедствия и аварии", съобщи Дарик.

По думите на Николов в момента екипът на министър Томислав Дончев води разговори за създаването на програма за превенция и цялостно възстановяване след бедствия.

За да може Европейската комисия да отпусне средствата от фонда за бедствия, е необходимо щетите да възлизат на 0,6% от брутния вътрешен продукт, добави той.

До края на септември трябва да са готови документите за изграждане на ВиК система с колектор и асфалтирани пътищата в село Бисер с европейски средства, посочи комисар Николов. До септември ще е факт и доброволчески отряд за реакция при бедствия, който ще бъде финансиран от държавния бюджет с над 1 млн. лв.

"До септември трябва да излязат няколко наредби за евакуацията. Работим много активно по консултативния съвет по въпросите за защита от бедствия към Министерския съвет”, добави комисар Николов.

Още по темата
Необходимо е да се направят законодателни промени, като рискът от земетресение бъде включен в задължителния застрахователен пакет на държавните и общински имоти, посочи Ина Ахмедова от клуб "Визия 21”.

"За нас е най-важното да се предотврати, доколкото е възможно, настъпването на големи материални и нематериални щети. Предлагаме подобряване на инженерната инфраструктура. По отношение на водите трябва да се вземат по-сериозни мерки за уточняване на отговорностите – по отношение на собствеността на язовирите, по отношение на тяхното инженерно поддържане. Засилен строителен контрол по отношение на сградите и разбира се, ясно разграничаване на функциите и отговорностите при спорна собственост”, добави Ахмедова.

Всички предложения на организаторите на дискусията "Визия за политиките за защита от бедствия и аварии" са обобщени в над 20 точки и са изпратени до МВР, Министерството на околната среда и водите и това на регионалното развитие и транспорта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Емил преди 11 години
*** ти си болно ***, не знам кои са разбойници в перник освен управляващите!А за помощите е тия 300 лева дето може и да ми ги дадът някога ще ми стигнат за нова къща :))))
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
WOW - толкова солидно дарение е направила най-могъщата държава в света... Жива да не бях!
15
0
 
0
 
! Отговори
Уорлик преди 11 години
Американският посланик ще връчи на председателя на БЧК дарение от правителството на САЩ за подпомагане на пострадали при бедствияНа 12 април 2012 г. (четвъртък) от 11:00 часа в Централната складова база на БЧК в с. Лозен ще се състои официална среща на председателя на БЧК г-н Христо Григоров с Н. Пр. г-н Джеймс Уорлик - извънреден и пълномощен посланик на САЩ в България. В срещата ще участват и г-н Ерик Алекзандър - генерален консул на САЩ в България и доц. д-р Красимир Гигов - генерален директор на БЧК.Гостите ще връчат дарение, закупено благодарение на предоставените 50 000 щатски долара от правителството на САЩ чрез Отдела за помощ при бедствия в чужбина на Американската агенция за международно развитие (USAID) c цел подпомагане на хуманитарните действия на БЧК в помощ на пострадали при бедствия.
14
0
 
0
 
! Отговори
До Уорлик преди 11 години
Кога американското правителство е давало помощ, че нещо не се сещам?
13
0
 
2
 
! Отговори
Уорлик преди 11 години
Абе вие българите сте много нагли! Какви пари търсите от Европа? Нали американското правителство ви предостави безвъзмездна помощ от 50 хил. долара за отстраняване на щетите! Какво повече искате? Вместо да ми благодарите, вие се жалвате и на други!
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А пари за бонуси има - вашта мама... за едно болно дете обаче и стотинка няма да дадете... мизерници... после що всичко живо емигрирало. Ами за какво да остава тука?! Да обричате хората на мизерия и смърт. И Бойко да се моли на емигрантите да се връщали - ще се върнат на кукуво лято... ***.
11
0
 
4
 
! Отговори
до 9 преди 11 години
Прочети в Уикипедия и ще понаучиш нещо, а след това се порови и в граматиката, належащо е.
10
13
 
2
 
! Отговори
ужас преди 11 години
просто няма такива глезльовци като българите,за няколко счупени керемидки ореваха света,дано другия път ви тресне така,че гък да не можете да кажете
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ами опоскахме резерва за нула време, сега ще задлъжняваме колкото може повече, не че не сме дълбоко в тинята и без товабаси ненормалната държава сме, иначе строим ли строим магистралки и *** лента след лента
8
10
 
2
 
! Отговори
недоволен преди 11 години
това перник как во е квартал село или кво
7
0
 
7
 
! Отговори
Моряк преди 11 години
Тоя защо е с генералскауниформаи пагони на висш офицер с звание "вице-адмирал".Незнаех, че от флота са преминали към МВР и обратното.Глупости на Цецко крадецо с 6 апартаменчета.
6
0
 
12
 
! Отговори
корупция преди 11 години
Така е.. къде се покри тая комисарка ...много знае да говори а работа не върши..загрижила се е за хора от третия свят сакаш че и те са т ЕС.
5
1
 
12
 
! Отговори
15165465641615 преди 11 години
Европа за *** отпуска но за Перник няма, та това са нашите пари пак
4
0
 
13
 
! Отговори
ЕЕЕ преди 11 години
ЗАЩО ЛИ ТЪРСИМ ПАРИ ЗА ВСИЧКО ТО ЕВРОПА - АМИ АКО Я НЯМА ЕВРОПА ???? А КЪДЕ СА НАШИТЕ АЛЧНИ НЕЗАКОННО ЗАБОГАТЕЛИ МИЛИОНЕРИ ЗАЩО НЕ НАПРАВЯТ И ТЕ НЕЩО ЗА СВОЯТА СКАПАНА РОДИНА ..
3
0
 
8
 
! Отговори
от 3 до 2 преди 11 години
Ако те друсне "шестицата" друга песен ще пееш..... Ама хайде да те подмине.....
2
1
 
6
 
! Отговори
галактика преди 11 години
"Пепел ти на езика" ! - има такава народна поговорка. Припомням я относно казаното в подзаглавието. НЕДАЙ СИ БОЖЕ !!!!! Условието е страховито, не искамеи да си го помисляме. Хората плащат данъци, така че задължителното застраховане просто го забравете. Що се отнася до паспортизацията на жилищата, за което така силно настоява министърката, то ТЕСТА в Перник бе направен при трагични обстоятелства, но пък данните са безспорни. Очакват се въпросните паспорти, моля !!!! Нали перничани?!
1
12
 
3
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Да търсят от където искат...Аз пари за пернишки разбойници не давам.Глупава инвестиция. Имат си там и момичета .Да си търсят чрез тях спонсори.