Жилищата от неолита, открити в Стара Загора, били двуетажни

Откритието е от 1968 г., но все още няма подробна публикация за него
Обновена: 7 юли 2012 19:01 | 7 юли 2012 18:49,
23
Жилищата от неолита, открити в Стара Загора, били двуетажни
Снимка: bulgariatravel.org

Община Стара Загора инициира и финансира започналите нови проучвания в най-старите открити досега в Европа неолитни жилища, се съобщава на официалния ѝ уебсайт.

На този етап е направено геофизично заснемане, както и графична възстановка. С подкрепата на общината до есента трябва да излезе от печат пълната научна публикация на гл. ас. Петър Калчев за неолитните жилища, която ще бъде на български и английски език. Илюстрациите в нея ще са дело на старозагорския фотограф Цветан Четъшки, за първи път ще бъде изработено и трийзмерно изображение, което ще даде ясна представа за мащаба на откритието.

На пресконференция заместник-кметът Иванка Сотирова, консултантът проф. д-р Васил Николов и ръководителят на проекта гл. ас. Петър Калчев съобщиха археологическата сензация, че откритите през 1968 г. в Стара Загора жилища от ранния неолит всъщност представляват двуетажна постройка с дължина 10 м, широчина 5,60 м и височина минимум 7 м, с включено в нея покривно пространство. Доказателствата са безспорни, категорични са археолозите.

До голяма степен това ще преобърне представата за ранния неолит, начина на живот на хората през тази епоха, като смело може да се говори за архитектура, каза проф. д-р Васил Николов. Свидетели сме на уникална находка, на голяма постройка - „жилищна кооперация" от ранния неолит, с три отделни помещения – две на първия етаж и едно на втория, обитавани по всяка вероятност от три отделни семейства. Всяко от тях е разполагало със собствено огнище, хранителни запаси и други елементи на материалната култура.

От откриването им през 1968 г. досега не е правена подробна научна публикация на неолитните жилища, подчерта зам.-кметът Иванка Сотирова. Първите конкретни стъпки вече се случиха и е факт, че тази находка прави Стара Загора уникална в световен мащаб. От тук нататък ще се разгърне идеята на настоящото общинско ръководство за мощна рекламна стратегия и популяризиране на уникалния за Европа и света културно-исторически обект.

Финансирането и реализацията на проучванията, както и бъдещата научна публикация ще отворят пътя за кандидатстване на неолитните жилища за обект на ЮНЕСКО. Освен това през ноември предстои те да бъдат представени в Европейския парламент в Брюксел.

На 20 юни след среща с посланика на Кралство Норвегия у нас г-жа Тове Скарстейн ръководството на община Стара Загора заяви своята готовност да кандидатства с проект за неолитните жилища по Норвежката програма за сътрудничество. Той ще бъде с образователна насоченост и цели развитието на туризма в региона, като част от него ще бъде и дигитализирането им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
18
 
! Отговори
Беройски тракиец преди 11 години
Ами това са си наши палеотракийски жилища!
1
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стара Загора е уникална със своето архиологическо наследство.При строителни работи в архиологическия резервта "Августа Траяна"бяха отктити древни,напълно запазени улици и ротонди,цветни мозайки,но заради алчността на сроителните предприемачи и корумпираното общинско ръководство всичко беше унищожени и изхвърлено.А градът можеше да печели от богатата си история,но *** в общината и историческия музей унищожина завинаги част от историята му.