20 декара гора горят високо в Рила

Мястото е труднодостъпно и гасенето е затруднено
Обновена: 20 авг 2012 11:11 | 20 авг 2012 11:11,
26
20 декара гора горят високо в Рила
Общината е поискала военен хеликоптер. Снимка: архив Булфото

Около 20 декара борова гора и смърч горят в местността “Празна торба“ в Рила, високо над Рилския манастир на около 2000 метра височина.

Пожарът е възникнал от три огнища вчера вечерта, но до момента все още не е започнало гасенето, съобщи зам.-областният управител на Кюстендилска област Гергана Михайлова

Днес сутринта са изпратени 50 огнеборци, горски служители и доброволци. Огънят е започнал в недостъпна местност, което ограничава пристигането на спасителните екипи на място. Районът на пожара не е достъпен и за високопроходими автомобили.

Тази сутрин от областната администрация в Кюстендил са поискали осигуряването на военен хеликоптер от Министерството на отбраната, с който да бъде загасен пожарът. Вертолетът ще се зарежда от 12-тонна водоноска на стадиона в гр. Рила.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: рилапожар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
докога ще палят гадовете горите.ще бъдат наказани и поръчителите и изпълнителите
20
0
 
2
 
! Отговори
.... преди 11 години
do 20ti si na pravilen pat
19
0
 
5
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
Ще станем като гърците, без гора.Ние изнасяме дървесината си и дървата на тях защото ги мързи да залесяват,а ние от алчнотия оголваме хубавата си природа ,до кога управниците ни ще гледат как се крадат белите дробове на България-ГОРИТЕ
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това не са случайни палежи. Откакто ЦРУ дойде за 3 дена в България, последваха земетресения, атентати - 2, пожари... Значи не им вървим по гайдата, както те искат от нас. Каквото и правителство да дойде, не можем се оттърва от американското "присъствие" в България, защото сме окупирана страна. Погледнете и самия народ, как сме разпокъсани, успяха да ни настроят българи срещу ***. Защо при Бай Тошо всичко бе спокойно?
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва да се забрани всякакъв износ на дървесина, а така също и използването на изгорялата. Може би тогава палежите ще престанат
16
0
 
13
 
! Отговори
------------ преди 11 години
Интересно дали на мястото на пожарите тая година няма да се появят лифтове или хотели.Замислете се люде.
15
0
 
11
 
! Отговори
www преди 11 години
ТРУДНОДОСТЪПНО - А НА ХЕЛИКОПТЕРА МУ БЕШЕ СПУКАНА ГУМАТА И НЕ МОЖА ДА ИЗЛЕТИ ..
14
0
 
13
 
! Отговори
Екотерорист преди 11 години
Смърт за подпалвачите!
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е*аси толкова много пожари в България ,избухнаха напоследък ,явно е че има сериозни климатични промени които ще доведат съответно до катастрофа!
12
1
 
11
 
! Отговори
буба преди 11 години
Викторе, вярвай ми че мога да направя разлика кога едни хора работят и кога къмпингуват. Кога режат клекове за кеф си и кога за да работят.За какво разреждане на клекове говорим на място където има 5 клека на 50 квадратни метра край реката (маринска или нещо подобно)?Отделно защо са запалили огън и наслагали мръвките?И аз искам така да работя !!!Просто това не са случайни хора. Ако аз отида там да си направя излет, 100% ще ме глобят.Но във мутренската ни държава - за някой хора може.
11
0
 
10
 
! Отговори
лимонад преди 11 години
ще гори - няма как. трябват дърва за зимата а при тая цена ..всеки може да си изпусне фаса не където трябва. а дървесината която остава след него се ползва за какво - за горене :)
10
8
 
2
 
! Отговори
Виктор преди 11 години
Буба, в тази част на Рила не се реже клек без разрешение и контрол. От парка са много стриктни и са горе постоянно. Клек се реже, за да се прочистят пътеките, за да можеш ТИ да ходиш изобщо до тази хижа и в този район. Аман от неразбрали загрижени туристи...
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ех, попиляха ни от палежи това лято, пожар след пожар.На някой не се хареса народното недоволство срещу закона за горите.
8
0
 
19
 
! Отговори
полицай-тъпов преди 11 години
Ей тая"Горска мафия"не спре бе цяла година палежи и Износ на Изгоряла дървесина,какво прави в случая ДАНС и МВР се пита в гатанката,а да разследват цените на хляба в мола...
7
1
 
18
 
! Отговори
буба преди 11 години
И директора ми каза - "ще отидем да ги предупредим". Евала за което, веднага реагираха.Искам да изкажа възмущението си как при обаждане на 112 напълно игнорираха сигнала ми - никой при никакви условие не може взема разрешение за барбекю и с резачка да реже клековете в Национален парк Рилски Манастир!Но явно в Абсурдистан може.Ако това е в чужбина ще ги скъсат от глоба, а тук - само предпреждение :)
6
1
 
21
 
! Отговори
буба преди 11 години
Миналата година при преход от хижа рибни езера до хижа Малцовица, на 30 мин от хижа рибни езета има една долина с рекичка и там имаше около 7-8 човека с палатки които рано сутринта бяха наклали добър огън, даже РЕЖЕХА КЛЕКОВЕ С МОТОРНА РЕЗАЧКА.След 2 часа имах обхват на телефона, обадих се на 112 за да съобщя за 2 престъпления - палене на огън в национален резерват + рязане на клекове. От 112 ми казаха - "ами те сигурно имат разрешение"?!?накрая сам се обадих на директора на резервата.
5
1
 
20
 
! Отговори
Гост преди 11 години
Престъпниците от "дървената" мафия. Не е ли време да бъде спряна?
4
0
 
18
 
! Отговори
някой преди 11 години
Като е труднодостъпно как се е запалило и то от три места? Това си е умишлено както и да го погледнеш!
3
0
 
18
 
! Отговори
избирател преди 11 години
С тия пожари стана някак странно бе.Явно някой има голям договор за износ на дървесина.Така беше и по Ваньовото правителство,кога негови фирми имаха подобни договор.
2
1
 
8
 
! Отговори
Hm преди 11 години
A язовир Калин? За чий *** е..Що не зареждат от там?