Трите деца, мизерстващи в гората, просили в Слънчев бряг

Издирването им продължило повече от месец заради труднодостъпната местност
Обновена: 30 авг 2012 15:06 | 30 авг 2012 10:05,
54
Трите деца, мизерстващи в гората, просили в Слънчев бряг

Трите деца, които бяха открити в гората край Слънчев Бряг, са живеели там почти две години, съобщи bTV. Те са били принуждавани да просят в курорта.

Малчуганите – на възраст 2, 9 и 11 години, са израснали в пълна мизерия, без вода, ток и образование. Най-малкото дори няма ЕГН.

Децата бяха открити край ресторант преди дни, но тогава все още не е имало основания за поставянето им под полицейска закрила и е отправено предупреждение към родителите.

След свикването на координационния механизъм, съвместно със социалните служби, мястото, където живеят е открито и децата вече са поставени под полицейска закрила.

„Състоянието им видимо е добро, децата са комуникативни, общуват нормално“, каза пред bTV инспектор Димчо Димов от Детската педагогическа стая към РПУ - Несебър. По думите му бащата не е от ромски произход, а е чужденец. 

Откриването на децата е отнело около месец, тъй като мястото, където са живели, е изключително труднодостъпно, каза Димов. През деня са събирали бутилки, отпадъци и са просили в Слънчев бряг.

За да бъде предоставена полицейска закрила за децата и да бъдат отнети от родителите им, трябва да се установи състояние на безнадзорност или да има опасност за здравето и живота им, обясни Димов. А това, че децата не ходят на училище не е основание да бъдат отнети от родителите.

Още по темата

Полицейската закрила действа до 48 часа. Вече са издадени заповеди от директора на полицията в Несебър за настаняването на децата в социални институции.

Митко Кънчев, директор на Социално подпомагане в Поморие, каза, че ще бъде потърсена отговорност от родителите, тъй като за случая е сезирана прокуратурата.

Според Наказателния кодекс обаче, за да носят отговорност родителите, трябва поне четири пъти да получат предупреждение да не склоняват децата към просия. Така вината на родителите трудно се доказва в съда, защото децата им трябва да дават показания срещу тях.

Зам.-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова се съгласи, че са необходими промени в кодекса и вече имало предложения за това от страна на министерството.

По думите й това са деца, жертви на неглижиране от страна на родителите. Но условието в кодекса за "системно" трудно се доказва пред съда. Предложението на социалното министерство е това да отпадне от НК.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз не мога да разбера- закон за това нямало, онова не било регламентирано, еди-какво си не било в нечия си юрисдикция, не знам си що не можело, защото еди-кое си не било доказуемо по незнамсикой параграф на член от някой си недовършен закон...За какво изобщо ги има тези стотици институции и агенции измислени, начело с парламента, като никога нищо не могат да свършат и все се оправдават една с друга а ние си им плащаме заплатките тлъсти и бонуси
22
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
30 *** са пребили 3 полицаи в Бяла Слатина. Ква интеграция, кви мауглита. Тия полицай защо само получават заплати, ми те *** ще започнат да ги изтребват докато се правим на толерантни спрямо тях.
21
7
 
12
 
! Отговори
До Ради Ангелов преди 11 години
Абе пич, да не си пускаш децата на училище е по-скоро за доброто на децата, какво престъпление те гони тебе... Къде точно го видя това 'адекватно образование' - в училищата ли? Май си живееш с представи отпреди 20-30 години... Нямало детето ЕГН - направо се потресох, да ви кажа... И като му сложат номерче всичко ще е наред, така ли? 'СЪстоянието на децата е добро, комуникатични и общуват нормално' - да се чуди човек как така без ЕГН общуват нормално, тц, тц... Нищо им няма на децата, а вие...
20
0
 
22
 
! Отговори
е, преди 11 години
Издирването им продължило повече от месец заради труднодостъпната местност---------------------като пишите глупости, защо смятате че хората трябва да ви ги четат ? *** има навсякъде дори в храстите на курортите, Иска почистване и дизенсексия на този вид кърежи,Тези еоито ги развъждат и разпространяват са в *** квартали и министерския съвет.Това е всичко. Ако някой друг намери друг източник на разпространение моля да пише !
19
0
 
26
 
! Отговори
bolka преди 11 години
И още нещо - не зная каква е тази информация, но ако децата са живеели в гората от почти 2 години, е много загадъчно как са изкарали зимата при минусовите температури и снега? Особено пък най-малкото дете, което би трябвало да е бебе на месеци? Че през изминалата зима големи мъже просяци замръзнаха от студ, и то в градовете, а какво остава за гората?! Да не говорим за храна, която няма откъде да си набавят.Евтина и недостоверна сензация.
18
0
 
23
 
! Отговори
* преди 11 години
В щатите, ако оставиш за 5 минути даже дете без надзор може да ти го отнемат, а тук да захвърлиш три в гората - не си виновен. Нищо добро не ни чака с такива закони и правораздаване, защото сега ненаказани въпросните родители ще си направят нови три и също после ще ги хвърлят като ненужна вещ.
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичката Цвъцкова чета ги знае и не предприема абсолютно никакви действия. Пита се защо сега врещите и каква ви е целта с тая поредица.
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А сига хисахте глупости. Всички знаем за кои става въпрос. По-добре питайте защо се допуска "роми", които нито ходят на плаж нито имат законна работа да пребивават по храстите в курортите.... А ?
15
0
 
3
 
! Отговори
до 3 и 9 преди 11 години
Лошото е че на 21-ви Тези които чакате са на страната на илюминатите.Идва новия световен ред.Не идват за да си спасят,а да помогнат да стамеме по-големи роби на собствената си простотия.
14
1
 
7
 
! Отговори
ЗЕЛЕНЧУКА преди 11 години
КАК МОЖЕ ДА НЯМА НОВИНИ ЗА ОНЯ ЛУДИЯ С НОЖИЦИТЕ ???
13
0
 
7
 
! Отговори
Ицо преди 11 години
След прочитането на статията(два пъти) останах с усещането,че нещо или не съм разбрал всичко или тоя дето я е писал не си е доизпил кафето:)
12
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
че то катуни има из цяла България , ей тия, дето калайдисват ... катуна им е виден от 1 км. и кво ?нещо да не са нарушили закона ? ааааа , нямали са касови апарати, да чукат бон на изпросена монета , ясно ..
11
2
 
1
 
! Отговори
veso96 преди 11 години
Вижте още уникални снимки по темата: ***/Pa3XMe
10
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Уффффффф, айде стига сте раздухвали тая случка! Такива катуни има около всеки град или село! Ц*ганета без ЕГН-та отиват да раждат и чак тогава се разбира, че ги нямат. Това е просто ц*ганската ц*игания!, пардон, традиция! Ако моето дете е без ЕГН - нали се сещате, че ще ме разкитайчат! На тях - нищо!ПРИЛАГАЙТЕ ЗАКОНА И СПРЯМО ТЯХ!!!!.....И каква е тая "труднодостъпна" местност? Един баир между Влас и Сл.бряг с ниска дъбова гора! Дигнали са им катуна, щото е взел да пречи на някой баровец! ;)
9
0
 
24
 
! Отговори
Ибре курорте преди 11 години
Ако ги бяха оставили на мира,след 2-3 години щяха да започнат да проституират и да си изкарват с честен труд парите.
8
0
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
ми дайте им апартамент в центъра , кво толкова. нали така ги интегрираме. плащаме им всичко и им даваме жилище. останалите *** да го д*т
7
8
 
1
 
! Отговори
Салахадин преди 11 години
Радвам се, че не са от ромски произход, нас ромите само по такива новини ни дават, а виновни са българите.
6
1
 
6
 
! Отговори
до 3 преди 11 години
СЪГЛАСЕН СЪМ С ТЕБЕ ! ИВАЙЛО ПЕТРОВ СЕ КАЗВАМ !НЯМА НИЩО ИЛЮМИНАТИТЕ ИЗЧЕЗВАТ СЛЕД 21-ВИ ДЕКЕМВРИ, ЩЕ БЪДАТ СМАЧКАНИ ОТ ИЗВЪНЗЕМНАТА АРМАДА КОЯТО НАБЛИЖАВА !
5
0
 
31
 
! Отговори
мим преди 11 години
Според Наказателния Кодекс,за да носи един родител отговорност,ТРЯБВА ДА БЪДЕ БЪЛГАРИН-*** НЕ ГИ ЛОВИ ЗАКОНА.ТЕ СА НАД ЗАКОНА.
4
1
 
7
 
! Отговори
ined преди 11 години
Не си прав, жизнено важно е фаровете да работят след като сме се устремили към дъното.