Трите деца, мизерстващи в гората, просили в Слънчев бряг

Издирването им продължило повече от месец заради труднодостъпната местност
Обновена: 30 авг 2012 15:06 | 30 авг 2012 10:05,
54
Трите деца, мизерстващи в гората, просили в Слънчев бряг

Трите деца, които бяха открити в гората край Слънчев Бряг, са живеели там почти две години, съобщи bTV. Те са били принуждавани да просят в курорта.

Малчуганите – на възраст 2, 9 и 11 години, са израснали в пълна мизерия, без вода, ток и образование. Най-малкото дори няма ЕГН.

Децата бяха открити край ресторант преди дни, но тогава все още не е имало основания за поставянето им под полицейска закрила и е отправено предупреждение към родителите.

След свикването на координационния механизъм, съвместно със социалните служби, мястото, където живеят е открито и децата вече са поставени под полицейска закрила.

„Състоянието им видимо е добро, децата са комуникативни, общуват нормално“, каза пред bTV инспектор Димчо Димов от Детската педагогическа стая към РПУ - Несебър. По думите му бащата не е от ромски произход, а е чужденец. 

Откриването на децата е отнело около месец, тъй като мястото, където са живели, е изключително труднодостъпно, каза Димов. През деня са събирали бутилки, отпадъци и са просили в Слънчев бряг.

За да бъде предоставена полицейска закрила за децата и да бъдат отнети от родителите им, трябва да се установи състояние на безнадзорност или да има опасност за здравето и живота им, обясни Димов. А това, че децата не ходят на училище не е основание да бъдат отнети от родителите.

Още по темата

Полицейската закрила действа до 48 часа. Вече са издадени заповеди от директора на полицията в Несебър за настаняването на децата в социални институции.

Митко Кънчев, директор на Социално подпомагане в Поморие, каза, че ще бъде потърсена отговорност от родителите, тъй като за случая е сезирана прокуратурата.

Според Наказателния кодекс обаче, за да носят отговорност родителите, трябва поне четири пъти да получат предупреждение да не склоняват децата към просия. Така вината на родителите трудно се доказва в съда, защото децата им трябва да дават показания срещу тях.

Зам.-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова се съгласи, че са необходими промени в кодекса и вече имало предложения за това от страна на министерството.

По думите й това са деца, жертви на неглижиране от страна на родителите. Но условието в кодекса за "системно" трудно се доказва пред съда. Предложението на социалното министерство е това да отпадне от НК.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
31
 
! Отговори
Ради Ангелов преди 11 години
Да не пускаш децата си на училище е престъпление не по-малко от кражба с взлом, защото ограбваш бъдещето на децата си. Време е да се криминализира тази проява. За каква "интеграция" говорят без адекватно образование?
2
0
 
14
 
! Отговори
bolka преди 11 години
Нещо не разбрах - "Трите деца, които бяха открити в гората край Слънчев Бряг, са живели там почти две години" и по-нататък "Малчуганите на възраст 2, 9 и 11 години...".Излиза, че най-малкото дете е било на около 6 месеца, когато е оставено там? Т.е. то е израстнало в гората?
1
8
 
16
 
! Отговори
до Салахадин преди 11 години
Това са деца, бе, ***, и ако се действа навреме, някое от тях може някой ден да постигне нещо в живота, вместо да мие кенефите в Позитано и да пръска плюнки и простотия в интернет като теб. Да та гробят ***!