Нова сензация в Созопол - откриха миро на св. Николай

Археолозите работят по няколко хипотези
19 сеп 2012 21:27,
74
Нова сензация в Созопол - откриха миро на св. Николай
Снимка: Dnes.bg

Краят на археологическия сезон в Созопол е белязан с нова сензация. След като лятото в черноморското градче мина под знака на „вампиризма”, днес историците откриха и миро на св. Николай.

Светинята е била намерена в абсидната част на ранната църква към манастира „Св. Никола”, датирана в края на 6 и началото на 7 век. Мирото е открито в малък керамичен съд, сложено върху олтарна маса. „Гърнето е поставено в ниша, ограничено от запад с малък тухлен зид. Това е най-святото място в храма, точно под централната абсида”, обясни Димитър Недев, директор на Историческия музей в Созопол.

В момента археолозите работят по няколко хипотези. Най-вероятната е, че става въпрос за култ към светеца, чието име носи църквата. „Прието е да се носят мощи или миро от светеца, на когото е кръстен храмът. По този начин мястото се освещава”, уточни Недев.

Той допълни, че предстоят изследвания, които ще хвърлят допълнителна светлина на новото откритие. В близките няколко дни ще бъде направен спектрален анализ на съдържанието от гърнето.  Находката вече е изпратена  в централната лаборатория на Националния исторически музей.

„Още една малка част от енигмата на това място е разкрита. Така Созопол със своята хилядолетна история се очертава не само като езически център на култ към Аполон, но и като средище на християнството в Приморска Странджа”, заяви Димитър Недев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: откритияСозопол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На 25 март 717 г. за византийски император е коронясан Лъв III, поставил началото на Сирийската династия. През лятото на същата година Маслама, брат на арабския халиф Сюлейман, преминава Дарданелите и блокира по суша Константинопол с 200-хилядна армия. Флотът на арабския пълководец също е огромен - според арабски източници наброява 2500 кораба. Египетски моряци-християни дезертират от арабския флот и дават ценна информация на Лъв III за тактиката и намеренията на Маслама. С помощта на гръцки огън императорът разгромява вражеския флот.Още през 717 г., осланяйки се на договора с България, империята се обръща за помощ към Тервел, който незабавно се отзовава. Стълкновението между българи и араби пред стените на Константинопол намира отражение в значителен брой византийски, западни и източни извори. Макар и да се различават в детайли, всички са единодушни, че през 718 г. арабите претърпяват нечувано дотогава поражение от българите.Още в началото на обсадата българите се явяват в тила на противника и голяма част от вражеската войска е унищожена. Опасността за арабите е толкова голяма, че се налага сухопътната им армия да обгради лагера си с 2 окопа - единият срещу Константинопол, а другият срещу българите. В тази война арабите проявяват изключителна упоритост въпреки неблагоприятните климатични условия - зимата била незапомнено студена, цели 100 дни земята била покрита със сняг. През лятото на 718 г. арабите провеждат решително сражение с българите, но претърпяват поражение. Според летописеца Теофан в конфликта загиват 22 000 араби, а Зигеберт говори за 30 000 жертви. Константинопол е спасен, а името на България се разнася по всички краища на тогавашния свят.
58
2
 
6
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Индиана Джоунс, кивота е изкопан вече - намира се мисля в музея във Враца. Кивота на Орфеевия Завет, на 7 000 години - Културата Градешница! Ето тук може да прочетеш повечеw w w . institutet-science/bg/orfArkb . php
57
2
 
11
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Нормално да има сензации всеки месец. Нашата земя е люлката на европейската цивилизация, всички митове и легенди са били ФАКТИ и РЕАЛНОСТ на нашата земя.Вярата, старозаветната вяра на траките, продължила в Християнството и прочие.А гърците...е те са крадци и измамници.
56
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези са открили празна бутика "Ариана"- Къде е Мариян ( Миро) ?!?
55
11
 
4
 
! Отговори
????? преди 11 години
Какво е ''миро''???????
54
3
 
0
 
! Отговори
Дядо Петър преди 11 години
Дебелог-зото ченге Тервел (и т.н.) в действие.
53
10
 
4
 
! Отговори
дааа преди 11 години
Всяка година-нова "сензация",ново "откривателство"-така трябва да се поддържа интереса,туризма и прочие.Догодина да очакваме-открити чаршафите на Мария Магдалена,открити кости от магарето,на което Исус е влезъл в Йерусалим,открит пръстена на Пилат,открит нокътя от палеца на десния пръст на ап.Петър,и прочие и прочие
52
8
 
3
 
! Отговори
dragunov7.62 преди 11 години
Да не се окаже че са открили някой ибрик .:))))))))))
51
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нова сензация в Созопол - откриха кораб на извънземни , откриха стъпка от Йети , зъб от чудовището от Лох Нес , снимки на Марта Вачкова по бански и се похвалиха на Бойко че са преизпълнили плана за петилетката!
50
6
 
1
 
! Отговори
ГЛАРУСА преди 11 години
Кво откриха?
49
6
 
3
 
! Отговори
до 54 преди 11 години
"благоуханна смола или масло, което се стичало от мощите"какво му е благоуханието на разложен труп ?
48
6
 
26
 
! Отговори
Индиана Джоунс преди 11 години
Тия както са тръгнали, до месец ще изкопаят и Кивота.
47
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ох, трябва да внимаваме с тия негативни коментари, и без това вече се знае, че сме ши6ан народ...
46
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
най-вероятно вътре ще се окаже пълно с просо - очевидно е, че ни взимат за канарчета
45
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Намерили гърне под леглото на попа.Утре ще правят спектрален анализ, да видят какво е ял.
44
2
 
5
 
! Отговори
до 52 преди 11 години
Миро е нещо като благоуханна смола или масло, което се стичало от мощите на светец или от икона, доколкото знам...
43
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е "какво е миро"А е къде е миро.
42
13
 
11
 
! Отговори
Направо се оляхте преди 11 години
Стига измишльотини. Съветвам Созополлии да построят храм =Свети Божидар". Нали негово свещенодействие Божидар Димитров положи толкова усилия за похвала на родния си град. Срамота е да не го направите.
41
5
 
1
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Прави силно впечетление че не става и дума за присъствието на холандски израелски и американски учени евреи в тея работи - сякаш сме на Марс?
40
4
 
31
 
! Отговори
ivi преди 11 години
Колко елементарни хора има в тази държава ( последните коментари) ... нищо чудно , че Златките са кумири .... ТРАГЕДИЯ ... !