Нова сензация в Созопол - откриха миро на св. Николай

Археолозите работят по няколко хипотези
19 сеп 2012 21:27,
74
Нова сензация в Созопол - откриха миро на св. Николай
Снимка: Dnes.bg

Краят на археологическия сезон в Созопол е белязан с нова сензация. След като лятото в черноморското градче мина под знака на „вампиризма”, днес историците откриха и миро на св. Николай.

Светинята е била намерена в абсидната част на ранната църква към манастира „Св. Никола”, датирана в края на 6 и началото на 7 век. Мирото е открито в малък керамичен съд, сложено върху олтарна маса. „Гърнето е поставено в ниша, ограничено от запад с малък тухлен зид. Това е най-святото място в храма, точно под централната абсида”, обясни Димитър Недев, директор на Историческия музей в Созопол.

В момента археолозите работят по няколко хипотези. Най-вероятната е, че става въпрос за култ към светеца, чието име носи църквата. „Прието е да се носят мощи или миро от светеца, на когото е кръстен храмът. По този начин мястото се освещава”, уточни Недев.

Той допълни, че предстоят изследвания, които ще хвърлят допълнителна светлина на новото откритие. В близките няколко дни ще бъде направен спектрален анализ на съдържанието от гърнето.  Находката вече е изпратена  в централната лаборатория на Националния исторически музей.

„Още една малка част от енигмата на това място е разкрита. Така Созопол със своята хилядолетна история се очертава не само като езически център на култ към Аполон, но и като средище на християнството в Приморска Странджа”, заяви Димитър Недев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: откритиясозопол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
25
 
6
 
! Отговори
DEMOCRATOS преди 11 години
ГЪРЦИТЕ ПЕЧЕЛЯТ ЛУДИ ПАРИ,ЗАЩОТО ИМАТ ТЕЖЕСТ И АВТОРИТЕТ..А ВУЛГАРИТЕ НЕ СТЕ АВТЕНТИЧНИ И САМО ПРАВИТЕ РЕПЛИКИ НА НЕЩО СИ...ИЛИ ДИРЕКТНИ ФАЛСИФИКАЦИИ--НИКОГА НЕДОКАЗАНИ С ИЗВОРИ И ХРОНИКИНИКОИ НЕ ВИ ВЯРВА В ЕВРОПА НА ВАШИТЕ НАХОДКИ ! :)))))))))
18
17
 
9
 
! Отговори
попа преди 11 години
Другата седмица се очаква да открият пикня от св.Петър....
17
2
 
0
 
! Отговори
До 21 преди 11 години
Точно за това няма мустаци, всичките са в Созопол.
16
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В созопол не е лошо и едно метро да направят ,тунелите са готови а и там ще наредят чудесата които вадят всеки ден. От Созопол до китен за 5 минути, рязане на ленти и тнт.
15
6
 
24
 
! Отговори
генсек на СИК преди 11 години
Кога ще бъдат разкопани и кога ще бъдат разкрити 192-те неразкрити убийства от времето, когато пожарникарят беше генсек на СИК, пардон, на МВР?
14
7
 
6
 
! Отговори
петнадесетата дясна преди 11 години
Намерили са и петнадесетата дясна ръка, от общо двадесет и пет, на Йоан Кръстител!
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Продължавайте да копаете!
12
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При положение, че там има толкова много светилища и от езическия период, а също от времето на ранното християнство, не е чудно, че там се намират подобни находки. А и след като гърците печелят от всеки камък, защо тук да не се дава гласност на подобни открития. Учените ще докажат дали са истински.
11
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Очаквайте догодина, след изборите, да намерят семенна течност от свети Боко Тиквата в задните дупки на половината българи. И ще обяват тази дата за деня на Светата Мутра! А останалата половина от българите или трябва да си нагласят вазелина, или тамяна - зер ще ги чакат още 4 години герберастия!
10
6
 
9
 
! Отговори
шаро преди 11 години
Май си направиха работилница там и ги правят серийно.
9
4
 
18
 
! Отговори
неразбрал преди 11 години
Абе да не би социално бедната Деница Урумова са си е построила хотел в Созопол, че го рекламирате толкова усилено в последно време?
8
11
 
12
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
България е много важно и особено място в Света. Твърди се, че от тук ще тръгне новата раса на човечеството. Не случайно стана така, че повече от 2 милиона българи заминаха в странство. Част от тях ще имат смесени бракове и новата раса ще се появи, но не тук. По същата причина силите на злото се стремят да завземат планината и да я съсипят. Седемте Рилски Езера са една от духовните чакри на планетата. Войнственият атеизъм тук пречи на нашето духовно израстване. Опомнете се. Бог да ни пази.
7
16
 
5
 
! Отговори
Oleee преди 11 години
Както е тръгнало, в скоро време и исусчо ще откриете в Созопол! То македонците присвоиха всички исторически личности, та ние да не останем по назад - всички светии ще открием погребани в Созопол.
6
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
of minaxte i maketata po senzacii
5
6
 
18
 
! Отговори
nemo преди 11 години
и на македонци ни направиха този созопол направо новият рим.
4
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оффффф...на кое "откритие" е ред?
3
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Другата седмица очаквайте да открият 2 косъма от брадата на Свети Георги!
2
3
 
10
 
! Отговори
До 2 преди 11 години
***
1
11
 
2
 
! Отговори
e преди 11 години
"Белга на звяра"/666/ се поставя от Бенедикт и Въртоломей чрез така нареченото кръстене с ръка-на дясната ръка и челото.Това е описано в Новия завет.