Случаят с ромите - проблем на образователната система

Проблемът не се корени в малцинствения произход на учениците
Обновена: 23 окт 2012 11:38 | 23 окт 2012 10:55,
164
Случаят с ромите - проблем на образователната система
Скандалната снимка, която взриви интернет. Снимка: Facebook

Случаят с тримата ученици от Професионалната гимназия по транспорт и обслужване „Георги Бенковски” в Добрич, които се изгавриха с портрети на велики българи, не е етнически проблем, за какъвто се опитаха да го определят. 

Това заявиха Красимир Каракачанов - лидер на ВМРО-БНД, и Цветелин Кънчев - лидер на "Евророма", в сутрешния блок на ТВ 7. 

Лидерът на ВМРО Каракачанов е убеден, че проблемът с неуважението към българската история се корени в самата образователната система. В нея не е залегнало възпитание на уважение към българската национална култура, към националните ни герои и историята ни.

„Имаше един министър по времето на НДСВ, министър на образованието, който помните, беше решил да изхвърли стихотворението „Аз съм българче” от учебника по литература, защото „Аз съм българче” не се отнасяло за турчета, циганета и други и нямало смисъл да ги притесняваме. Когато подобно нещо се върти в главите на хората, които ни управляват, и това е част от образователната система, за съжаление ще го кажа, не само циганите са дезинтегрирани от съпричастността им към българската история, традиция, земята, на която живеят.“, подкрепи твърдението си лидерът на ВМРО.

Според него и при етнически малцинства, и при българите липсват базови познания и изградена ценностна система.

Кънчев пък нарече учениците, изгаврили се с портретите на българските герои, „лумпени“, но категорично призова да не бъдат наричани „роми“, тъй като не принадлежат към тази етническа група.

По неговите думи те отричат да са роми и се смятат за турци.

Още по темата
 

Относно въпроса възможна ли е интеграцията на ромското общество у нас и къде се крият причините за високата битова престъпност сред малцинствените групи в България, Каракачанов беше категоричен, че истинската причини се крие в специалното отношение към малцинствата в страната ни.

"Докато българсктата система им прощава дребни битови престъпления, разминаването с плащане на ток, вода и данъци, те нямат да се интегрират успешно в обществото", отсече лидерът на ВМРО. 

Вчера тримата ученици от Добрич бяха наказани да преминат в самостоятелна форма на обучение заради непристойната снимка, взривила интернет. Наказанието е наложено според Правилника за прилагане на Закона за народната просвета. То е възможно най-тежкото в случая. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
11
 
! Отговори
123 преди 11 години
Алоооо, от тез от които зависят нещата, прави ли ви впечатление че толерантноста на българите към *** взе нещо да се изчерпва!
53
0
 
0
 
! Отговори
до 61 преди 11 години
ах мечти мечтии..
52
0
 
13
 
! Отговори
барото преди 11 години
Каквито и да искат да се пишат винаги ще си останат ***, т.е. ***.За нещо подобно в Турция досега щяха да ги линчуват.Отново двама дупелизци се опитват да тушират напрежението, защото многодобре разбират, че проблема е точно етнически. От *** не можеш да направиш хора по никаква образователна система. С думи не става. Само с бой
51
0
 
11
 
! Отговори
Къде сте бе българи? преди 11 години
В случая няма значение етноса- каквито и да бяха като етнос и положение в обществото трябва да бъдат наказани според закона - за гавра с национални символи!!! Вместо това те бяха пазени от полицията, а после скрити и защитени /частни ученици/! СРАМ и БЕЗОБРАЗИЕ! ! Това не е държава
50
4
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 11 години
Като гледам коментарите, незнам за Волен и АТАКА да ли ще влезнат изобщо у парламента на изборите, но определено Доган ще има 10% на изборите.. и накрая ще излезне по медиите и ще каже: "Благодаря на Волен Сидеров, Беше съвсем безплатно" .. ей народе, наистина си ***
49
0
 
17
 
! Отговори
Лелее преди 11 години
На мен ми е много интересно как тия пишлемета са стингали до 11-и клас, четейки едвам едвам и без да знаят кои са тия на портретите? Къде са били директорката и учителите им и как са ги допуснали до 11-и клас с нулеви познания?
48
0
 
4
 
! Отговори
котис преди 11 години
Според Каракачанов не плащането на данъци е дребно битово престъпление не го знаех това.Май само Волен говори за нещата с истинските им имена.
47
1
 
9
 
! Отговори
. . . преди 11 години
Няма ли кой да ги застреля тези тримата и спрем с тази тема?Да каже сумата сигурен съм че ще се намерят поне 1 милион Българи които с радост ще дадат по левче за каузата!След това и *** и турците ще мислят преди да направят каквото и да е с Българите или с историята ни!
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След като си имаме Пуссита циглет след като са миллет,а не ромлет кой им купи картините за този празен кабинет,истинските Пусита бяха ги пуснали в природонаучен кабинет или музей да правят секс,от тия какви снимки ще има,Цуке от такива прави пари особено когато прегряват жиците,затова и ходи при еди кой си да провери жиците.
45
3
 
18
 
! Отговори
Лъжи-пълниКанчев преди 11 години
учениците не се определят като роми, а като миллет - малцинство с турски произход, твърди Кънчев. А защо са с типични ромскичерти, бе? Турците са красиви, светли, дори синеоки, с висок морал и хигиена. Те не се гаврят с национални ценности. Не живеят от социални помощи, а работят честно, не крадат. А ромите злоупотребяват, като се представят за турци. Време е турците да осъзнаят това и да отхвърлят прилепването на недостойнитe към своя етнос и религия. Те ги злепоставят тyk и пред света.
44
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Турците и *** само като тръгнат към ЕС се сещат,че са българи. Искам да видя какво ще бъде наказанието за някой в Турция,който прави такова нещо с портрета на Ататюрк? Колко ли ще гние в панделата?
43
2
 
13
 
! Отговори
ТЪП НАРОД СМЕ ВЕЧЕ преди 11 години
КАТО ХВАНАХА ХОРАТА ОТ КАТУНИЦА, КОИТО БУТАХА И ЧУПЕХА КОЛИТЕ И ГИ ОСЪДИХА, КЪДЕ БЯХТЕ БЕ ЗГАН НЕЩАСТНА? ЗНАЕТЕ САМО ДА КОМЕНТИРАТЕ И ДА ЧАКАТЕ НЯКОЙ ДРУГ! ДА ВИ ПОТУРЧАТ ВСИЧКИ ДАНО! СТАНЕТЕ ОТ ТИЯ СТОЛОВЕ, ЧЕ СТЕ ДЕБЕЛИИ
42
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
е, кво излезе сега?!?!?!?!? Манга*етата не са виновни, политиците не са виновни - образованието виновно, че то това образование да не си е така за само себе си, нали си зависи от управниците, от министерство! Надявах се днес да прочета заглавие " Ман*алите са пребити от бой и вече работят каторжен доживатен труд в урановите мини"
41
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проблем на образователната система - АМА ДРУГ ПЪТ !!!п.п Не съм чел статията, защото не си заслужава за тия изверги да чета. Само по заглавие коментирам!!!
40
1
 
10
 
! Отговори
ТЪП НАРОД СМЕ ВЕЧЕ преди 11 години
СТЪГЛАСЕН СЪМ С "БГ", ЗАЩОТО СМЕ НАУЧЕНИ ДА ЧАКАМЕ НЯКОЙ ДА НИ ОПРАВЯ. Е КОЙ Е ТОЗИ НЯКОЙ - БОЙКО, БОЙКО ЩЕ НИ ОПРАВИ ЛИ НЯМА, НЯКОЙ ОТ ДРУГИТЕ ПАРТИИ ЩЕ НИ ОПРАВИ ЛИ, НЯМА... АМИ КАТО НЯМА КОЙ ВДИГАЙ СИ ГЕМИИТЕ И НА ПАЛАТКИ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА. АКО НЯКОЙ ГО АРЕСТУВАТ ВСИЧКИ СКАЧАТ! БЪДИ ***, А НЕ БЪЛГАРИН. ТОВА И СЕ ВЪЗХИЩАВАМ НА ТЯХ. СТАНЕЛИ НЕЩО, СКАЧАТ ВСИЧКИ И НЕ И ПУКА. А НИЕ КАКВО ХОДИМ И СЕ КРИЕМ И ГЛЕДАМЕ ПО ТВ КАКВО Е СТАНАЛО С ЧОВЕКА.
39
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Случаят с ромите е проблем на заводите за производство ***, щото не са си прибрали матрияла от улицата.
38
0
 
20
 
! Отговори
Хайде преди 11 години
Цяла седмица се занимаваме с трима *** ***. По една права лопата в главата и край с коментарите!
37
0
 
24
 
! Отговори
бг преди 11 години
Пак се опитват да отклонят темата...*** са голям проблем,няма значение турчеят ли се или не!Тия катрани много добре знаят какво правят,снимка с коронясан мъж в българско училище...на кого ли ще е..сигурно на азис.Тоя башибозук се гаври по селата с родителите ни,гаврят са е с държавата,погавриха се и с историята ни..а ние ги оправдаваме...ооо *** те са деца бе, играят си,незнаят кои са тия..мушмороци.Дано не съм прав но това ще ни излезе солено,само след 10-15г. в БГ ще е страшно.....
36
0
 
12
 
! Отговори
ТЪП НАРОД СМЕ ВЕЧЕ преди 11 години
ВИЕ ГЛЕДАТЕ ЛИ БИГ БРАДЪР. ОНАЗИ ЦИГАНКАТ ВИКА - ООО *** С КАКВО МЕ ЗАНИМАВАШ, НИЕ СМЕ В ЕВРОПА ВЕЧЕ, НЕ МЕ НАПАДАЙ ТАКА. НИЕ СМЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ. СЕГА РАЗБИРАТЕ ЛИ. ДОКАТО СМЕ В НЕГО, ТЕ ЩЕ ИМАТ ЗАЩИТА И НИКОЙ НЯМА ДА ГИ ПИПНЕ С ПРЪСТ!А БОЙКО Е ПРЯКО ПОДЧИНЕН ОТ ТЯХ!
35
0
 
18
 
! Отговори
до locust преди 11 години
цитат ...'А бе господа "политици" към кой етнос са причислени *** ?...'ясно ти е казано към кой етнос са се определили - към турския..писали са се турци! Също като пазарджишките *** талибани. Истинските българи от турски етнически произход в болшинството си са толкова интегрирани и възпитани, че страдат от същия *** български синдром - работят и мълчат; тях също ги крадат, бият и изнасилват ***.