Пътуване из Западна България

С какво България впечатли двама преуспели германци
Обновена: 13 ное 2012 16:28 | 27 окт 2012 12:00,
83
Пътуване из Западна България
Рюдигер Руос и Гунтер Еени (отдясно наляво) дегустират мелнишко вино в изба "Кьосев" Снимка: Dnes.bg
В края на септември Гунтер Еени, журналист и съсобственик на известното германско издателство Thienemann, и Рюдигер Руос, доказан маркетинг специалист с международен опит в областта на напитките, идват в България, подбудени от интереса си към селския туризъм и българското вино.
 
Идеята за посещението предлага българинът Димитър Станишев - PR-специалист в агенция за инвестиции в Мюнхен, Германия.
 
Германците признават, че малкото впечатления, които имат за България преди да я посетят, не са особено позитивни.
 
В продължение на десет дни немските бизнесмени, водени от българския си колега, дегустират български вина и посещават паметници на културата в югозападната част на страната ни. 
 
Дали впечатленията на Гунтер Еени и Рюдигер Руос за България се променят след престоя си тук, ще научат и много техни сънародници . В реномираното немско списание "Wein und Markt" излиза дълга статия, написана от Гунтер Еени, за впечатленията им от "бившата комунистическа държава".
 
Част от неговия разказ, който ще излезе в един от следващите броеве на специализираното списание, показва, че България все пак има с какво да се гордее: 
 
„Дали Спартак наистина идва от българска Тракия, е все още нерешен спор между историците. Но според легендата мелнишкото вино му е давало магически сили...Но нека забравим какво сме чували за българските вина досега. 
Предразсъдъците са познати – по времето на социализма винопроизводството в България е било насочено предимно към количество. Планираната дажба е трябвало да се изпълни. Най-често за сметка на качеството. Едва след падането на стария режим приватизирането на лозарските масиви е направило възможно индивидуалното производство на вина.

Първи впечатления натрупахме от дегустацията на Мавруд от 2007 година. Този местен сорт, характерен за региона около Пловдив, ни бе препоръчан от келнер в хотела в София, където нощувахме. Рубинено червен цвят, високо съдържание на танини, мек вкус и приятен аромат, ни подсказаха, че в България ни очаква нещо особено...

Придържайки се към българския обичай, преди вечерята си казвахме наздраве с ракия. Високо процентовото питие подложи на изпитание вкусовите ни рецептори. Затова предпочетохме да останем на вино. 
В Благоевград посетихме винопроизводителя Вини Бошкилов. По време на дегустацията пробвахме Мерло, Каберне и... Мелник. Този местен сорт е едно истинско богатство! В разговора научихме интересни неща относно местните вина и техните особености.

Вечерта, след изпълнения със срещи ден, утолихме жаждата си с българска бира - напиткa, която не отстъпва по качество на немските си конкуренти. 

На следващия ден се отправихме към Сандански. На добре поддържания път станахме свидетели на доста приключенски изпреварвания. Междинна спирка – Илинденци. В селото с около 800 жители се срещнахме с гостоприемни българи. Масата бе препълнена с доматена салата с кромид и сирене, пълнени чушки, домашно вино както и характерната ракия. 

Това, което обаче ни впечатли най-много, е незабравимото гостоприемство на хората. За тях не може да се каже, че са затрупани с пари. Въпреки това се завързва такъв разговор, сякаш се познаваме от години. 

Разказаха ни, че в последните години много винопроизводители наблягат все повече на качеството. Приятно сме изненадани от тази информация. 

Впечатлени от единството между хората, се отправяме към следващата ни среща. Имахме уговорена дегустация с винопроизводител в Илинденци от друг калибър - Кьосев. От бъчвите в бутиковия килер дегустирахме различни вина, сред които Каберне и Резерва от 2007 година. Първокласно качество, което не се нуждае от повече думи. 

Кулминацията на пътешествието ни – влизаме в Мелник. С неговите 300 жители това е най-малкият български град. Любопитни сме да опознаем мястото, дало името на местното вино. Незабравимият Карл Май описва Мелник в произведенията си, без дори да го посетил. В Рожен гостуваме на леля Зара. Тази пленяващо усмихната и сърдечна жена ни даде да опитаме от домашното си вино и сирене. Впечатлени сме от вкуса на продуктите, но най-вече от положителната енергия на домакинята и на семейната сплотеност сред българите като цяло."
 
В заключение журналистът споделя, че България задължително трябва да се възползва от възможностите на европейските средства, за да популяризира красивите български туристически дестинации и качествените продукти. Но отбелязва също, че обществените пари не трябва да се харчат за скъпи рекламни кампании, а за умна комуникационна стратегия, която ще донесе по-трайни успехи на държавата.
 
Според двамата специалисти една от основните задачи на управляващите е да помагат за изграждането на един позитивен туристически и винен имидж. Важно е държавата да позиционира своите продукти на Запад в дългосрочен план, за да има печалба от това. 
 
А докато това стане, те с удоволствие биха посетили родината ни поне още веднъж, за да се насладят на българското качество и гостоприемност. 
 
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
5
 
! Отговори
do Ацета преди 11 години
6to e to "makedonia" ?iade le se pie le se ?
33
20
 
3
 
! Отговори
Ацета преди 11 години
Зошто не напишете дека се биле во Македониа??? Каква Бугариа се Мелник и Сандански!?
32
4
 
6
 
! Отговори
Дядо Петър преди 11 години
Жалко, че не знаят български.Иначе най-много щяха да бъдат впечатлени от изцепките и идиотщините, бълвани денонощно от Рапона.А ако поживееха у нас поне малко, ЩЯХА ДА БЪДАТ ПОТРЕСЕНИ КАК МОЖЕМ ДА ТЪРПИМ ТИЯ РАЗБОЙНИЦИ ДА НИ "УПРАВЛЯВАТ".
31
3
 
18
 
! Отговори
турчин преди 11 години
Българинът не умее да се рекламира.Не умее да показва добрите си черти.Не умее да показва добрите страни на държавата си.Не умее да даде такава представа за себе си, която да се продава.А иначе разполага с прекрасна природа, прекрасна вода, мек характер и интересни народни песни, танци и кухня.Малко правилен мениджмънд (предлагане) и нещата могат да се оправят.
30
4
 
3
 
! Отговори
typija BYLGARIN преди 11 години
kolko si typ 37 horata umirat ot glad a toja GERB vtori mandat samo sluzeben kabinet tija parti v BELENE zatvora
29
0
 
7
 
! Отговори
екскурзовод преди 11 години
Други щяха да са им впечетленията от гостоприемството и "качествените" вина придружени с екстремните срещи и изживиявания в България, ако германците бяха съвсем обикновени туристи !
28
3
 
12
 
! Отговори
Сиктир преди 11 години
Най обичам като тръгнат така некви западняци и ние местните тука им се дупим, а те само кат некви владетели хвалят хвалят а отзад си мислят тия роби тука как са още живи, как да ги изцакам........А ние тупите робски булгари щастливи щастливи ейййййй някой голем западняк е дошъл да ни оцени..... Като че ли ние не си знаем че нашето си е хубаво, или поне беше.....
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всеки е доволен когато всуси само от добрата страна на България !
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
30 е до 20
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещо за Азис не казаха ли? Не може да не им е харесал.
24
1
 
10
 
! Отговори
jan преди 11 години
Изтегли си "Ancien aliens".За да разбереш, че човечеството не е на три хил. години, а на десетки хиляди, ако не и на стотици. И че историята не се върти около траки, гърци, шумери, прабългари ...... Всички те са остатъци от древни цивилизации загинали вероятно от глупост като твоята. Може би само тя е вечна.
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако не се сети някой да ги покани, няма и да дойдат. По нищо не си личи че сме държава в ЕС. Приличаме по скоро на колония на Турция Русия от време на време и САЩ.
22
1
 
3
 
! Отговори
до 20 преди 11 години
Ти да не си живял по това време?
21
2
 
1
 
! Отговори
До 25 преди 11 години
Не всички българи са такива, но си прав.
20
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
страната преди беше чудесна , но българите са лъжливи,крадливи и много коварни.
19
2
 
12
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
Значи първо "дегустират" виното и после посещават културните паметници !!! Ще им хареса ,те и германците вода не пият като българите !!!! Голям майтап , "порядъчно пийнали" разглеждат културни паметници !
18
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не мога да обичам държава, в коато не ми се е случило нищо хубаво, в която няма и да ми се случи нищо хубаво и която е пълна само с катили, ***, ***, крадци и мошеници, егоисти, мислещи само за търбуха си. Държава, в която не можеш да си позволиш лукса следваш мечтите си, а само да оцеляваш физически като да си животно.Такава държава по-добре да изчезне или да се промени издъно като се започне с населяващия я мат'риял, защото всичко се корени именно в него.
17
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имаме прекрасна страна. Дано не я затрием...
16
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 17 Добре ,че не им е направило впеатление с хора пишещи коментари като твоя Човек трябва да се гордее с Родината си ,каквато и да е тя Да не мислиш ,че в Германия всичко е върха и еврото расте по дърветата и няма *** за по 40-50 евро и то германки .Или като се натряскат не пика.т по улиците директно и то немци .Явно не си излизал от селото си .
15
13
 
18
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
КОГАТО ТРАКИТЕ СА НАСЕЛЯВАЛИ ТЕЗИ ЗЕМИ....ПРАБЪЛГАРИТЕ ОЩЕ НЕ СА БИЛИСЛЕЗЛИ ОТ ДЪРВЕТАТА В АЗИЯ....СЛАВЯНИТЕ ПРЕТОПЯВАТ ПЛЕМЕТО НА АСПАРУХ....ЗА ДА СЕ ПОЛУЧАТ...СЕГАШНИТЕ ***.....