Незаконният добив на въглища в Перник се разраства

Местната власт иска помощ от правителството
Обновена: 11 яну 2013 15:01 | 11 яну 2013 14:28, Веселина Йорданова
20
Незаконният добив на въглища в Перник се разраства
Снимка: Impact Press Group - архив

Незаконният добив на въглища в Перник се разраства. За да се справим с проблема ни е необходима помощ от министерствата на икономиката и на финансите, алармира областният управител Иво Петров.

През последните 20 дни са получени 30 сигнала от концесионери на рудници за нелегална експлоатация на въгледобивни участъци в различни райони на града. Полицията е иззела 80 чувала с незаконно добити въглища, информира БТА.

Изоставените забои се експлоатират предимно от безработни роми. Те копаят в стари подземни галерии, рискувайки живота си. "Гладът е по-страшен", твърдят ромите и не се отказват от "занаята", като продават 50-килограмов чувал с въглища за пет лева.

Областната управа е решена да се справи проблема. За нерегламентирания добив е уведомена прокуратурата. Вече се състоя работна среща с представители на ведомства, имащи отношение към проблема. Предвижда се входовете на галериите да бъдат запълнени с инертни материали, а полицейски патрули по-често да наблюдават възможните обекти за нелегален добив.

Незаконно изкопаните въглища, които са иззети от полицията, ще бъдат предоставени на учебни и социални заведения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Продължение на темата:grigorsimov.blog.bg/politika/2013/01/12/uchiteli-moliat-da-bydat-zashtiteni-ot-***-teror-avtor-.1041451
18
0
 
1
 
! Отговори
Демон преди 11 години
Значи ако Ковачки копа въглища, всичко е ок. Ако бай *** копа, значи е престъпник. Въглищата ги е създала природата и те са собственост на държавата, а държавата са всички български граждани, не само Боко Кратуня, Цвъцко Стоте апартамента, Цоцка Цомбова, Искра Дебеланова и Ковачки са български граждани, а и бай ***. Защо бай *** да няма право да си изкопа въглища и да си топли циганчетата, а Ковачки може да ги изкопа и да ги продаде на бай *** за същата работа?
17
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Има неработещи рудници, има желаещи да копаят, обаче чиновниците седят и *** по столовете, ВМЕСТО ДА ОРГАНИЗИРАТ ДОБИВ и да дадат работа на хората, и постъпления в държавния бюджет.Ех, къде си, бай Тошо, как при тебе имаше хляб и работа за всички, а сега - рудниците затворени, хората гладни и ходят да копаят нелегално, а държавата ще ги мачка с армия и полиция!
16
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 11 години
По-добре да копаят ИЗОСТАВЕНИ рудници, отколкото да крадат. Сега като засипят входовете на изоставените галерии и пуснат патрулки, къде мислите, че ще отидат тия хора?Никак не е добре, че си рискуват живота и не плащат данъци и осигуровки, но това все пак е ПРИЕМЛИВ начин да си изкарат прехраната. Сбърканата ни държава като не може да осигури работа на хората, поне да не им пречи да си изкарват насъщния хляб.
15
0
 
1
 
! Отговори
нко преди 11 години
има ли полиция в Перник ако някой разбере да ми пише
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Глад, после ромите били мързеливи. Не не са и те са хора и хляб ядат. Каква е тази държава 3 % супер богати и всичко останало глад, мизеря и на ръба на оцеляването.
13
0
 
1
 
! Отговори
stanimir преди 11 години
posle neka nekoi da re4e ,,marzjalo gi,ne shte li da rabotat,,mi te sa istinski balgari be.
12
0
 
1
 
! Отговори
до 9 преди 11 години
Кражба от изоставени галерии? Не! Впрочем отлична идея - да им дадат каски и лопати. По един умник кати теб - да ги мотивира.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е как от "нерентабилните" изоставени галерии въглищата са по- евтини от "рентабилните" ?
10
0
 
1
 
! Отговори
СВЯТ преди 11 години
ТЕЗИ ХОРА ТРЯБВА ДАСЕ НАГРАЖДАВАТ ..ТОВА Е ..КОНКУРЕНЦИЯ.....ЗАТОВА ЩЕСЕ СТРОИ ...НАБУКО...,,,ЗАДА РЕГУЛИРА ЦЕНИТЕ ////////АКО НЯКОЙ ЗНАЕ ЦЕНИТЕ НА ВЪГЛИЩАТА ОТПУСНАТИ ОТ СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ НЕКА ДА КАЖЕ .....
9
0
 
1
 
! Отговори
до 1 преди 11 години
Ааа това не е ли кражба?Много интересна логика, ами и лопати да им дадат и каски не щеш ли?Баси тъпака...:)))
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
7 ми От общото тъпичко.Бягал си от час по мтематика.Както и да са взимали дедите ни, сега пак имаме по толкова.
7
0
 
1
 
! Отговори
алабала преди 11 години
До 3:> Всеки с български паспорт е собственик на една седем милионна част от природните богатства на странатаДа дойда тогава у вас да си изкопая моята седеммилионна част?А ако нашите пра-дядовци си бяха взели тяхната седеммилионна част, какво би останало за теб днес?
6
0
 
2
 
! Отговори
м преди 11 години
Ако не им е кюмюро, ке ми ручат ***...
5
0
 
2
 
! Отговори
Просветен преди 11 години
Пичове единственото незаконно нещо в България са всички правителства от 1989 г. до днес, назначавани с благословията на отвъд океанските чиф..ти!!!
4
0
 
1
 
! Отговори
банкеръ преди 11 години
Проблемът не е,че си копат и продават а,че държавата и ушаците не хващат нищо от добива.Ако не беше такъв редно е въглищата да се върнат обратно в забоя нали,не да се дават на някого си.Щом са изоставени значи са нерентабилни и губещи.Същото е с всяко едно производство като почнеш от риболова до златото.Държавата иска само да ***,но вече няма какво.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оставете ги на мира.Всеки с български паспорт е собственик на една седем милионна част от природните богатства на страната.Ако имат друг доход няма да копаят, според вас незаконно.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен: Точно така , ама на монополистите това по 5 лв. за 50 кг.-100 лв. на тон не им изнася!
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе оставете ги да си копаят. По-добре отколкото да краднат...