Да се върнеш от оня свят

Лекари в Бургас спасиха жена след 45 дни кома
Обновена: 31 яну 2013 16:03 | 31 яну 2013 16:00,
32
Да се върнеш от оня свят
Снимка: МБАЛ Бургас

Случаят на 65-годишната Димка Кирова от с. Дъскотна ще остане в историята на бургаската болница като случаят, в който лекарите връщат пациент от онзи свят.

Жената е приета на 20 ноември 2012 г. в критично състояние след преживяна катастрофа.

„Дори не мога да изброя всичко, което лекарите ни съобщиха тогава. Счупени ребра, счупен гръден кош, изваден далак, наложи се тежка операция на корема. Самата експертиза беше десетина страниц.”, спомня си Йорданка Мерсинкова, братовчедка на пострадалата.

Оттогава до началото на тази година всеки ден медиците се борят за живота й. Доскоро те не са давали големи надежди на близките й, че тя ще оцелее. Димка прекарала 45 дни в медикаментозна кома, предизвикана изкуствено от лекарите.

„Гръдната травма беше една от най-тежките, които аз съм виждала в моят професионален опит. Имаше 33 фрактурни линии. Това води до дестабилизация на гръдния кош и при вдишване вместо да излиза навън, той хлътва. Самият гръден кош се движете вълнообразно. Затова не беше възможно да извършим механична стабилизация, т.е. да използваме винтчета. Наложи се да я включим на изкуствено дишане, докато изчакаме да се образува калций и да започне зарастване. Това е един много дълъг период, който при нея продължи около 50 дена”, обясни от своя страна д-р Здравка Инджова, реаниматор в бургаската болница.

Консултациите с нейни колеги от други здравни заведения показвали, че в подобни случаи лекарите не дават големи надежди, като в световен мащаб оцелелите били под 20%. По скалата за сериозността на уврежданията и шансовете за живот, въведена от Международната здравна организация, според която състоянието на пациентите се определя от 1 до 6, случаят на Димка попада в графата между 5,5 и 6 пункта.

Всеки ден лечението на жената струва на здравното заведение между 750 и 800 лв., като понякога тази сума надвишава дори 1000 лв.

„Знам, че не е удачно да се говори за пари, но при още един подобен пациент, ние няма да можем да положим същите грижи, тъй като от януари месец Здравната каса е калкулирала ежедневен разход за подобни случаи до 350 лв”, коментира д-р Инджова.

На злополучния 20 ноември Димка и близките й тръгват към Бургас, за да доведат майката на момче, което е настанено в ортопедията на бургаската болница. Край село Миролюбово, между Айтос и Бургас, друг шофьор им пресича пътя и двете коли се блъскат. Всички пътници и от двете коли получават различни наранявания, като най-пострадала е Димка Кирова.

Откакто е в болницата, неотлъчно до нея са съпругът й и нейната братовчедка. 65-годишната жена има син, който е в чужбина, и дъщеря в Шуменско. Тя няма възможност да се грижи постоянно за майка си, тъй като има две деца, едното от които е в първи клас.

Утре Димка ще бъде изписана, а след месец лекарите обещават, че ще може вече да ходи сама.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
3
 
! Отговори
Ива преди 11 години
До ИванчоДраги ми Иванчо, Александра дори и да ти обясни, ти едва ли ще разбереш, ако досега не си празбрал, като си го прочел. Не се тормози, сигурно си хубав... поне.
26
0
 
28
 
! Отговори
иван преди 11 години
случват се и прекрасни неща.Браво на лекарите и целия екип.Дано повече такива новини да ни "заливат".
25
0
 
21
 
! Отговори
Янко преди 11 години
Браво на лекарите и останалия медицински екип! Професионалисти и хора! А в този случай да тренираш закърнялото си чувство за хумор е пълна простащина, лош вкус и.... предизвикателство към Съдбата!
24
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво. Все такива хубави новини да четем. Ето, че все още са останали кадърни български лекари.
23
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Предлагаме ви възможност да печелите пари. Начален капитал от нас!Добавете се в скайп fmoney.info Днес в 20.00 ще има презентация.
22
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво!
21
8
 
2
 
! Отговори
Иванчо преди 11 години
И от кой свят се е върнала жената,така и не разбрах Александра
20
0
 
26
 
! Отговори
възхитен преди 11 години
Браво на Лекарите от Бургас! / в частност и на всички лекари!/
19
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на лекарите !
18
17
 
5
 
! Отговори
муспи преди 11 години
На оня свят върви трескава подготовка за приемане на всички евреи. Разчистват се с булдозери блатисти местности, където ще се провежда всяка сутрин в 5 часа развод, и ще се работи до късно през ноща. Ще се яде през времето отредено за сън от това което са изработили - писмена и ръководна работа. Всичко това ще се прави за да се подготвят за Огнения Океан, където усещанията ще бъдат толкова интензивни, че ще е нужно усвоени предварително рефлекси помагащи да се гмуркат още по на дълбоко.
17
0
 
7
 
! Отговори
EloraArven преди 11 години
AЛОВ,видяла се е и всички там питат за теб.Чакат те,чакат те...
16
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***-2Госпожата да не съжалява че се е върнала ,от ''оня''свят?
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 14 -отнася се за ***! Не само поздрави ,но го чакат с нетърпение да отиде при тях!
14
1
 
20
 
! Отговори
дофтор преди 11 години
убавата здравна каса е определила и цената на живота ни-реанимационна пътека от 370 лв-да лева,а не евро или тем подобни валути.само командното дишане струва над 1000 лв ако се остойности.Така,че животът на някои се цери безплатно в правителствена,на други-...зависи от човещината.Но и човещината все струва нещо,нали2Аре,наздраве
13
7
 
8
 
! Отговори
дофтор преди 11 години
веднага съответните органи да се сезират как разни докторя са посмели да се месят в работата на Бога-слънце-ББ??на коленееееееееее.покрай майтапа,евала на докторята-те отсрамват страната ни по света.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АловВидяла се е стях и ти пращат много зраве за сега
11
1
 
14
 
! Отговори
До 3 преди 11 години
Не е бог а са професионалистите лекари, които и помагат. Добре че са те!
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
добре де, болницата (държавата) не следва ли да си възстанови разходите от ГО-то на виновно причинилия катастрофата ?!? За какво е това ГО по дяволите, за какво са тези застрахователи ?
9
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Не можем да си позволим друг такъв пациент" .. По' американци от самите американци май ставаме, дето имаше един случай, човек си отрязва 2 пръста с флекс, слага ги в лед и ги носи в болница, казват му: ОК, можем да ги спасим. Единият ще ти струва $7 хил., а другият - $55 хил. Какво да правим?"..Нито едно човешко създание не трябва да е поставено пред такъв избор!!! Да кажем НЕ на платеното здравеопазване!
8
1
 
30
 
! Отговори
bolka преди 11 години
Добре, че е имала късмета да е първа и единствена, за която се е наложило да лекуват. Защото по думите на лекарката "при още един подобен пациент, ние няма да можем да положим същите грижи, тъй като от януари месец Здравната каса е калкулирала ежедневен разход за подобни случаи до 350 лв. Добре, че е нямало и друг такъв пациент, защото роднините му или щяха да плащат за лечението, или щеше да отиде в отвъдното. Жената е спечелила шестица от тотото "Здравеопазване".