Да се върнеш от оня свят

Лекари в Бургас спасиха жена след 45 дни кома
Обновена: 31 яну 2013 16:03 | 31 яну 2013 16:00,
32
Да се върнеш от оня свят
Снимка: МБАЛ Бургас

Случаят на 65-годишната Димка Кирова от с. Дъскотна ще остане в историята на бургаската болница като случаят, в който лекарите връщат пациент от онзи свят.

Жената е приета на 20 ноември 2012 г. в критично състояние след преживяна катастрофа.

„Дори не мога да изброя всичко, което лекарите ни съобщиха тогава. Счупени ребра, счупен гръден кош, изваден далак, наложи се тежка операция на корема. Самата експертиза беше десетина страниц.”, спомня си Йорданка Мерсинкова, братовчедка на пострадалата.

Оттогава до началото на тази година всеки ден медиците се борят за живота й. Доскоро те не са давали големи надежди на близките й, че тя ще оцелее. Димка прекарала 45 дни в медикаментозна кома, предизвикана изкуствено от лекарите.

„Гръдната травма беше една от най-тежките, които аз съм виждала в моят професионален опит. Имаше 33 фрактурни линии. Това води до дестабилизация на гръдния кош и при вдишване вместо да излиза навън, той хлътва. Самият гръден кош се движете вълнообразно. Затова не беше възможно да извършим механична стабилизация, т.е. да използваме винтчета. Наложи се да я включим на изкуствено дишане, докато изчакаме да се образува калций и да започне зарастване. Това е един много дълъг период, който при нея продължи около 50 дена”, обясни от своя страна д-р Здравка Инджова, реаниматор в бургаската болница.

Консултациите с нейни колеги от други здравни заведения показвали, че в подобни случаи лекарите не дават големи надежди, като в световен мащаб оцелелите били под 20%. По скалата за сериозността на уврежданията и шансовете за живот, въведена от Международната здравна организация, според която състоянието на пациентите се определя от 1 до 6, случаят на Димка попада в графата между 5,5 и 6 пункта.

Всеки ден лечението на жената струва на здравното заведение между 750 и 800 лв., като понякога тази сума надвишава дори 1000 лв.

„Знам, че не е удачно да се говори за пари, но при още един подобен пациент, ние няма да можем да положим същите грижи, тъй като от януари месец Здравната каса е калкулирала ежедневен разход за подобни случаи до 350 лв”, коментира д-р Инджова.

На злополучния 20 ноември Димка и близките й тръгват към Бургас, за да доведат майката на момче, което е настанено в ортопедията на бургаската болница. Край село Миролюбово, между Айтос и Бургас, друг шофьор им пресича пътя и двете коли се блъскат. Всички пътници и от двете коли получават различни наранявания, като най-пострадала е Димка Кирова.

Откакто е в болницата, неотлъчно до нея са съпругът й и нейната братовчедка. 65-годишната жена има син, който е в чужбина, и дъщеря в Шуменско. Тя няма възможност да се грижи постоянно за майка си, тъй като има две деца, едното от които е в първи клас.

Утре Димка ще бъде изписана, а след месец лекарите обещават, че ще може вече да ходи сама.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Cenata na takiva grigi e goliama na vsiakade po sveta. Obiknovenno tezi razhodi se plashtat ot ZASTRAHOVATELIA na u nas zastrahovatelite nikoi na gi zakacha, a smetkite se plashtat ot nasite danaci ZASHTO SPORED VAS ZASTRAHOVATELITE NE PLASHTAT , I ZASHO DARGAVATA IM DAVA LICENZ DA RABOTIAT VAV BG Nali se doseshtate kakva e DALAVERATA
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква е разликата ,...да живееш в Бг ,или да си на оня свят?
5
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
САМО в БгВръщаш се от ''оня''свят ,и гледаш ....о, чудо -----СЪЩИЯТ ?
4
5
 
11
 
! Отговори
Бог преди 11 години
До 3Абе лекарите са, не съм аз тоя случай.
3
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бог е помогнал използвайки лекарите.Не е само едното или само другото. Лозето иска и молитва и мотика :)
2
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да е жива и здрава! И лекарите които са се грижили за нея също.
1
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едно голямо ЕВЕЛА на бургаските лекари!И нека пак онези безсрамни софийски лекари - караконджули- да се бият в гърдите/като при атентата/,че те са допринесли за нейното спасение!