Нивото на Дунав продължава да се покачва

При Лом то достигна 784 см, при Силистра - 714
Обновена: 11 апр 2013 12:06 | 11 апр 2013 12:03, Красимир Ангелов
0
Нивото на Дунав продължава да се покачва
Дунав заля част от дунавския парк в Лом. Снимка: БТА

Нивото на река Дунав край Силистра днес достигна 714 сантиметра, което е с 5 сантиметра по-високо от вчера, съобщават от силистренското представителство на агенцията за проучване и поддържане на плавателния път на реката.

В следствие на високото ниво на водите са залети и дунавските острови. Критичното ниво в този участък е 777 сантиметра.

Не е нарушена целостта на дунавските диги, но има залети с подпочвени води земеделски култури в крайречните зони на общините Силистра, Ситово, Главиница и Тутракан.

Помпите на дружеството "Напоителни системи" работят на около 80 на сто от капацитета си и има възможност да бъдат включени допълнителни мощности в община Тутракан и в Айдемирската низина край Силистра.

Вчера на среща в Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе са набелязани временни мерки за отводнителни дейности за включената в "Натура 2000" защитена
местност "Гарвански блата" в село Гарван, Ситовска община, съобщи кметът на общината Николай Неделчев.

Заради високото ниво на Дунав подпочвени води от блатата застрашават имоти на жители на селото.

По-високо е и нивото на Дунав при Лом. То се е покачило с два сантиметра за последното денонощие и остава високо - 784 сантиметра, съобщиха от община Лом.

Местната администрация е в готовност за действие в случай на следващо покачване нивото на реката. Въведена е втора степен на опасност "денонощно наблюдение".

Екипи от общината и фирма "Напоителни системи" обхождат постоянно дигите и следят за
разкъсвания на целостта им. Засега защитните съоръжения издържат и няма заливане на инфраструктура и обработваеми земи, обявиха от общинската администрация.

Високото ниво на Дунав, което се задържа такова вече две седмици, доведе по покачване нивата на подпочвените води. В момента през канализацията и шахтите водата се връща обратно към
ниски части от Лом.

Заблатени са части от Дунавския парк в града, които се намират зад построената през миналата година защитна стена. Терени около брега, ползвани от пристанището, също са във вода.

Ако Дунав се покачи с още 16 сантиметра, ще бъде залят един от кейовете на пристанището в Лом, а ако реката премине 840 сантиметра - водата ще премине над защитната стена. Засега обаче няма прогнози за следващо рязко покачване на нивото й.

Най-високото ниво в историята на измерванията в българския участък на реката бе отчетено в Лом на 23 април 2006 година - 979 сантиметра. Тогава бяха залети части от крайречните квартали, но благодарение на изградените временни защитни диги водата не заля централната част на Лом.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: ЛомСилистрарека Дунав
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари