Директор завел момиче от дом да абортира

1000 лв. глоба му наложи агенцията за закрила на детето
Обновена: 14 май 2013 19:53 | 14 май 2013 19:52, Камелия Цветанова
54
Директор завел момиче от дом да абортира
Снимка: Булфото, архив

1000 лв. глоба е наложила Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ на директора на Дома за деца, лишени от родителски грижи "Велика и Георги Ченчеви" в Севлиево, съобщават от агенцията.

С глоба от 2000 лв. е санкциониран и акушер-гинеколог от клиниката "Акта Медика". Наказанията са наложени, след като инспекторите на Агенцията установили, че лекарят и директорът не са сезирали незабавно Дирекцията за социално подпомагане - Севлиево, МВР или ДАЗД за направени аборти от момичета, настанени в дома.

В единия от случаите 17-годишна възпитаничка на дома след оплаквания от болки в корема е приета за лечение в клиниката.

Според амбулаторния лист два дни по-късно момичето е направило спонтанен аборт. След това е изписано от болницата и се е прибрало в Дома. Момичето разказало на инспекторите от Главна дирекция "Контрол по правата на детето", че е споделило с директора на Дома вероятността да е бременно. Веднага е заведено на лекар, който е потвърдил това.

Докторът подробно е разяснил рисковете от прекъсване на бременността. На следващия ден обаче момичето е заведено отново в болничното заведение от директора и възпитател, за да направи аборт. Девойката споделила пред проверяващите, че никой не я е попитал за мнението й и за страха, който е изпитвала от тази процедура.

Установен е още един случай на момиче, на което е бил направен аборт през 2012 година. То е на 16 години и в момента отново е бременно. Друга възпитаничка на Дома е родила, но детето е настанено в Дом за медико-социални грижи, тъй като в момента тя не може да се грижи за него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някой плющи 16 годишни - 1000 лева глоба. Супер държава сме. Имаме голяма вяра в непорочното зачатие, няма нужда от разследване.
24
1
 
45
 
! Отговори
3 ЛЕФА АКО НЕ ФЪРГАШ преди 11 години
Aми къде да я заведе - да купуват количка ли ?!
23
12
 
7
 
! Отговори
Христо Иванов преди 11 години
За разлика от анонимните ,,списвачи, с пълното си име и данни апелирам въпросният субект да бъде неколкократно потапян в ператник с разтопена смола ,след това публично кастриран и след това четверован.По нашети си стари закони.
22
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А кога ще започнат да глобяват ромските семейства????
21
6
 
62
 
! Отговори
Възмутен преди 11 години
"Децата" не абортират! Те ходят на училище и си пишат домашните, спортуват, играят с кукли, излизат с приятелки и т.н. На 15 абортирала, на 16 пак е бременна. Какво дете е това?! Ще я заведе човека, няма да я води да избират детска количка, я.
20
4
 
51
 
! Отговори
13 преди 11 години
На директора трябва да дадат награда, че е предотвратил да се роди още едно нещастно дете! И какво ще я правят тея от ДАЗД 16г. бременна?! Може би ще й закупят памперси? По домовете правят секс на поразия, както в махалите и на отговорните органи (съд, полиция, прокуратура) не им пука! Отделите са последна дупка на кавала без никакви правомощия, но от тях се иска да оправят децата на страната. Така става, когато управляващите гледат американски филми, но ги побългаряват. Гади ми се от системата!
19
3
 
56
 
! Отговори
. преди 11 години
Не мога да видя къде точно е проблемът. Какво е трябвало да направи директорът в този случай? Да я остави да роди на 17 години, та като излезе от дома на 18, да остави детето в наследство? Какво бъдеще има 17-годишна в неравностойно положение с дете? Много правилно е постъпил човекът.
18
2
 
33
 
! Отговори
13 преди 11 години
От отделите искат да "повишат родителския капацитет" на ***. А тя горката за нищо не става - безотговорна, слабоумна смръдла. Но само защото е заявила, че иска детето, но нищо не прави да си подобри условията дори съдът не смее да й го отнеме. Върхушката горе се опитва да заблуди Европа, че ние нямаме изоставени деца и се опитват да затворят домовете. Но *** няма да спре да ражда - дреме й дали има дом или не. Изтриса го и си отива още същия ден, че *** вече го сърби.
17
2
 
43
 
! Отговори
13 преди 11 години
За ваша информация според прокуратура да спиш с 16-годишна не е престъпление, защото "било доброволно"! Децата в домовете са 90% ромчета, 60% от тях с умствено изоставане (родителите им също, но това не им пречи да се плодят). На 12-13 год. ги удря хормона и става страшно. Персоналът не може да бъде непрекъснато до тях. Децата в домове са проблемни деца и с тях се работи трудно, но тези по върховете хабер си нямат. Законът за закрила на детето всъщност закриля родителите.
16
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Девойката споделила пред проверяващите, че никой не я е попитал за мнението й и за страха, който е изпитвала от тази процедура."...да вири крака не я е страх...а от "процедурата"...страхува се!Тази *** има ли представа що е отговорност за дете?Човека си е за награда, не за глоба!!!
15
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
само не разбирам какво се бърка Агенция за закрила на детето!?Тази 17 годишна *** не е вече дете!Щом и стига акъла да вири копани..не е дете!Кой е бащата?Според "особеностите на етноса" тази е жена, която ако живее в гетото вече ще има поне 3 чаавета!Когато ходят да раждат 15 годишни *** - е "етническа особеност", когато се вземат мерки да няма още едно дете в домовете, захвърлено като ***, ..тогава е престъпление!Как тази 17 годишна пикла ще се грижи за него?
14
1
 
34
 
! Отговори
тцЪ преди 11 години
Доста възпитанички на това заведение са забременяли... май трябва да се направи едно разследване що така...
13
5
 
12
 
! Отговори
anonimna преди 11 години
dobre e napravil direktora zasto da se nakazva ne mi e iasno v Bulgaristan vsi4ko e sbarkano tezi nepalnoletni ai6eta kol;ko ste snesat za da gi xraniat i tiax............
12
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аз предлагам по 2 чавета и кастрация на ***!!!
11
5
 
15
 
! Отговори
7 преди 11 години
Егати фондовете Фондациките и др Такива.Справка.Фондация на Българите на баба Елена Костова.ДСБ Да СЕ Е.....Б ..Е цяпия Български робски народ.Имам питане къде е Муравеи Радев? Ами те с Костов вече са в пенсия. Ще си харчат окраднатото от нас на воля.
10
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 6 Какво говориш,човече? Ако гледаме закона всички *** трябва да са педофили и престъпници! Тая държава докато мери с двоен аршин българи и *** нещата няма да се оправят.
9
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
вместо да му дадат награда на човека... таа ако почне да ражда и пукне от кръвоизлив заедно с детето (дали не са и болни от хепатит,сифилис или спин?) по-добре ли ще е ?Кой ще гледа детето-явно нежелано от никой.ама чакайте време е да сме загрижени към тия.електорат са.избират другите *** в парламента.
8
4
 
13
 
! Отговори
аз преди 11 години
До Анонимендааа така е...и после ми разправяйте,че нямало раждаемост в България...имаме се,че даже и в излишък...направо да изнасяме чавета,че да печели държавата
7
10
 
32
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
И тия *** има още да раждат поне 10 - 15 чавета! Той може и лично директора да е забременил половината от тях, а другата половина да са хванали от надзирателите. Гнусна работа е тая! Трябва директори и даскали на такива учреждения да са само жени или доказани евнуси.Иначе ще им пръскат халките от олабване и на година ще са бременни по два пъти ***.Лош матрял, както казва Боко - тиквата! Освен за хакане, за друго не стават!
6
5
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а тази "агенция за закрила на детето" защо не издири извършителя на половия акт, т.е. бащата? Той е престъпник и педофил според законодателството. Хайде стига само половинчати работа, крайно време е полицията и прокуратурата да си вършар работата както трябва и а дойде дете да ражда в болница - а на следващия разследване кой е този педофил бащата.