Живеем в собствен дом, но какъв? Претъпкан!

Изследване сочи, че близо 96% от българите притежават дом
Обновена: 4 юни 2013 15:57 | 4 юни 2013 08:07,
74
Живеем в собствен дом, но какъв? Претъпкан!
Голяма част от сънародниците ни живеят в панелки. Снимка: Булфото

В България при население от около 7,2 млн. души има над 5,3 милиона жилища, сочат обобщени данни на НСИ за жилищния фонд у нас.

Около 3,9 милиона от жилищата са в градовете и около 1,4 милиона броя - в селата.

Пак по данни на националната статистика - в градовете у нас живеят около 5,3 млн. българи, а в селата - близо 1,9 милиона.

Застроената полезна жилищна площ в градовете е около 190 млн. квадратни метра, а в селата - около 94 милиона кв. метра.

Почти 9 от всеки 10 българи живеят в собствено жилище, като 48 на сто от сънародниците ни живеят в апартаменти, почти същия процент - в еднофамилни къщи, а останалите 4 процента обитават жилище под наем на пазарни или държавни цени, сочат последни данни на Евростат.

Така у нас близо 96 на сто от населението живее в собствен дом, но въпреки това половината жилища са пренаселени, отчита анализът на европейската статистика.

Най-висок дял на хората, които обитават собствени жилища е регистриран в Румъния - близо 97 на сто от  населението на страната живее в собствени домове. Следваме ние, Литва и Словакия - по 95 на сто, Латвия, Словения и Полша - по около 90 на сто и др.

В Швейцария едва около 5 на сто от хората живеят в собствен дом, а близо 60 на сто живеят като наематели.

Много нисък процент на хората, които имат собствен дом е регистриран още в Холандия, Исландия, Швеция и Дания - между 8 и 10%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
3
 
! Отговори
danko преди 10 години
mi te shto ni dokaraha do tva deredje,da rabotim za stotinki,nali tva e celta im da obedneem,da ni se razpadnat imotite....te veche padat ...i hop stavame robi,kato tqhnite....tva e celoto
39
5
 
28
 
! Отговори
Баба ви Куна преди 10 години
Интересна статистика, повечето хора, които познавам, живеят под наем. Нямам собствен дом, майка ми и баща ми имат, което е различно. Друг е въпросът, че хора на по 30-40 години си живеят с мама и тате и по една пералня не са пуснали през живота си. Те как влизат в статистиката - като живеещи на собствен дом ли?
38
3
 
15
 
! Отговори
top преди 10 години
какво значи пренаселени, средното японско семейство живее на 36кв.м. и вижте ги къде са като развитие, дисциплина и тнт, това какъв човек си, не се определя от това в колко голямо жилище живееш, а от възпитание, ценности, култура и тнт.
37
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пренаселени,как пък не.В много градове има пенсионери ,които се ширят в огромни жилища.Децата им отдавна са извън България.Преголямата жилищна площ оскъпява цените на апартаментите,а пазар липсва.От друга страна млади семейства купуват малки жилища,защото дотолкова им позволяват финансите и се тъпчат като в сардели.Изобщо държава на абсурдите.Няма държавна политика относно жилищния въпрос.А за строителния балон преди няколко години и за огромните кредити с още по огромни лихви не ми се говори.
36
6
 
17
 
! Отговори
квина преди 10 години
само едно ми е много интересно как е пресметнато всчико това от НСИ? Нашето сем. от 9 човека е регистрирано, че живее на 80 кв.м. площ (реално само 1 човек обитава това жилище ). Всички останали сме в чужбина, децата ми са родени и живеят в чужбина, а и не смятаме да се връщам в БГ. Но по данни на НСИ ние, както и много др. сем. също сме включени в извадката. Статистиката т.е. стакмистиката ми беше любим предмет в университета 9 млн. българи ли? не сме повече от 5 реално!
35
2
 
7
 
! Отговори
до 38 преди 10 години
А според теб тея богатите дето плащат 50% в чужбина кои ги гони да плащат 10% в България и да доидат тук ?Защото няма никаква икономическа логика и сметка да е така и да предпочитат там вместо тук!
34
3
 
20
 
! Отговори
абе преди 10 години
Аз пък знам ,че 1 вата работа на един човек е да има свои дом!Назапад или наизток собственото жилище е най-смисленото нещо което може да се вземе с пари.Дефакто само луд би отричал каква привилегия е да си имотен.Абе само един ден зимата на улицата си е достатъчен да разбере човек какво е това "свои дом"Западняците отдавна са им промити мозъците и не от лиспа на пари ,а от тънки сметки за "изгода" и "кирия" предпочитат наема ,но само за ден без работа и са на улицата.
33
2
 
33
 
! Отговори
слона преди 10 години
Според мен този собствен покрив, макар и споделен с други членове на семейството е от изключително значение. Това собствено жилище може би ни спасява от тоталната мизерия. Не виждам как на днешно време с ужасно ниските доходи, които получаваме може да се живее нормално ако имаш жилищен кредит или пък си под наем.
32
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А пита ли някой Цецо как живее в шест апартамента? Мъка,голяма мъка братя,никак не е лесно!
31
5
 
16
 
! Отговори
. преди 10 години
не, бе - просто има хора, които притежават по 3,5 имота, а стъкмистиката ги разпределя на тези, които нямат..
30
8
 
2
 
! Отговори
панелена вафла *ура преди 10 години
Те германците май обичат да са заврени зетове или да си бъбрят със свекървата и свекъра уууууу виж ако е балдъзата друга работа . Семейно гнездо трябва на хора с брак и най-вече с деца , сега повечето сме "уж" свободни птички докато не отлитим до америката ууууууу и се праснем в първия небостъргач.
29
6
 
6
 
! Отговори
панелена вафла преди 10 години
Останалите 35% от швейцарците живеят по хотели в Алпите , 5% обикалят света което , значи хотели по света . Реалито шоу на харпуцумян с 200 бона бонуси на месец . То може жилище и да имаш ама като нямаш работа , по американски модел , вси дигаш чукалата и в друг щат . Ми кво да правят в софийско поле освен да се показват по ТВ и да ръсят пръдни в стил арменския поп.
28
6
 
24
 
! Отговори
jjlkj преди 10 години
Съгласен съм с предходното мнение (32) .Аз живея на запад , сам съм и си е лукс да имаш собствен апартамент, дори за семейство с двама работещи.Много като мен са под наем цял живот.Наема ми е към 500$ с тока , при заплата 2000$ е поносимо и нямаш никакви отговорности към имота (ремонти , такси към общината ...).... пък и можеш винаги да се преместиш спрямо работата ти , което е голям плюс ...
27
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бездомните от ЕС да се радват на статистики и да се топлят с тях.Тея немогат ли да схванат ,че това с претъпкването идва от това каде се водиш ,че живееш ,а дали е така ...Аз пък знам квартали с поне 2+ по голяма квадратура от именията в Маями.А по статистика там живеят 2-3 човека.
26
7
 
42
 
! Отговори
До Спокойствие преди 10 години
Всеки нормален човек иска това. Но корпоративните господари не го искат. Това, което те искат е да паразитират на гърба на хората, да бачкаш като луд за тях, все по-малко пари да имаш, да нямаш простичките неща от живота, за които говориш и щастието и успехите да се измерват с парите и капитала. Точно както е в американската ***. Влезеш ли веднъж в капиталистическата матрица няма отърване - заеми, стрес, никакъв личен живот и спокойствие. Вместо да успяваш, ти все повече затъваш.
25
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ziveem v pylna MIZERIA , i korympirana dyrzava , tova ako e zivot.
24
4
 
8
 
! Отговори
edna balgarka преди 10 години
Ami da imat -koi im prechi - nie rabotim,spestiavame-imame - da imat i te - nali sa mnogo naprednali uj
23
4
 
77
 
! Отговори
Спокойствие! преди 10 години
Проблемът е, че като си имам апартамент мой собствен (не на банката) и като си имам една къщурка с дворче на село, мога да храня цялото си семейство с качествена храна и то без пари.Искам де си живея спокойно живота, да си пия ракийката с шопска салата, а не да се конкурирам постоянно и да вляза в матрицата да изкарвам все повече и повече пари и да робувам на маркови вещи. Искам да живеем със семейството си *** и спокоен животец, да си угаждаме на душичките и за сега съм го постигнал.
22
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ха, обяснете на западноевропейците, че българите са бедни !
21
5
 
62
 
! Отговори
123 преди 10 години
Точно тези 96%, които притежават собствен дом са ТРЪН в очите на неолибералните изедници - нито плащат наем, нито биха взели кредит за ново жилище. Някой се опитва да ни вземе дори и покрива над главата, за да ни пороби икономически!!!!