Живеем в собствен дом, но какъв? Претъпкан!

Изследване сочи, че близо 96% от българите притежават дом
Обновена: 4 юни 2013 15:57 | 4 юни 2013 08:07,
74
Живеем в собствен дом, но какъв? Претъпкан!
Голяма част от сънародниците ни живеят в панелки. Снимка: Булфото

В България при население от около 7,2 млн. души има над 5,3 милиона жилища, сочат обобщени данни на НСИ за жилищния фонд у нас.

Около 3,9 милиона от жилищата са в градовете и около 1,4 милиона броя - в селата.

Пак по данни на националната статистика - в градовете у нас живеят около 5,3 млн. българи, а в селата - близо 1,9 милиона.

Застроената полезна жилищна площ в градовете е около 190 млн. квадратни метра, а в селата - около 94 милиона кв. метра.

Почти 9 от всеки 10 българи живеят в собствено жилище, като 48 на сто от сънародниците ни живеят в апартаменти, почти същия процент - в еднофамилни къщи, а останалите 4 процента обитават жилище под наем на пазарни или държавни цени, сочат последни данни на Евростат.

Така у нас близо 96 на сто от населението живее в собствен дом, но въпреки това половината жилища са пренаселени, отчита анализът на европейската статистика.

Най-висок дял на хората, които обитават собствени жилища е регистриран в Румъния - близо 97 на сто от  населението на страната живее в собствени домове. Следваме ние, Литва и Словакия - по 95 на сто, Латвия, Словения и Полша - по около 90 на сто и др.

В Швейцария едва около 5 на сто от хората живеят в собствен дом, а близо 60 на сто живеят като наематели.

Много нисък процент на хората, които имат собствен дом е регистриран още в Холандия, Исландия, Швеция и Дания - между 8 и 10%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
38
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 10 години
Хубав материал, но има и глупости в него." В Швейцария 60% са наематели, 5% живеят в собствено жилище..." В задачата се пита къде живеят оставащите 35% - под моста, в парламента, къде? Явно някой в редакцията си гледа работата през пръсти.
19
3
 
31
 
! Отговори
Ги преди 10 години
Панелките броят ли се за собствен дом? А полусъборените и ограбени селски къщурки влизат ли в статистиката? Сигурно да.
18
7
 
35
 
! Отговори
Реалист преди 10 години
Западните хулигани под диктовката на Ротшийлдовци искат да ограбят най-святото на българина - правото му на собствено жилище. Ционистката чума наречена ЕС, направи точно това с обедняващия западняк. Сега искат да стане същото и в БГ, очаквайте скоро рязко увеличаване на жилищните данъци, с обичайното извинение "Така е в ЕС".
17
4
 
21
 
! Отговори
Achoo преди 10 години
Всъщност, идеята да живееш под наем, е че друг поддържа жилището, но понеже в България не ни харесва много да поддържаме след началната инвестиция е бая по-изгодно да си купиш.В Германията плащат към 700-800 евра наеми при среден доход под 2000евра. За хората на социални има дотирани квартири в гадни квартали по 300.
16
9
 
72
 
! Отговори
Мнение преди 10 години
По-добре "Малък, но свой отпред, отколкото чужд и голям отзад!" - това изчерпва мнението ми по статията!
15
8
 
64
 
! Отговори
RoxyM преди 10 години
Е, да живеем в собствен дом, заедно с родителите, братята, сестрите, техните половинки...Когато бях дете бяхме 7 човека! Прабаба ми, баба и дядо, нашите, аз и сестра ми. Е, на това ли му се вика да живееш в собствен дом? Ама нашите събираха някакви точки за апартаменти и така и нищо не събраха. Та години наред живяхме така. Е, после прабаба ми почина и бяхме 6, но аз цялото си детство съм изкарала така и да ви кажа понякога беше трудно.
14
4
 
41
 
! Отговори
123456 преди 10 години
Всяко едно правителство, независимо на коя държава, се стреми да контролира гражданите си. В по-слабо развитите страни това предимно става чрез доходите които получават, за сметка на някои социални "привилегии". В западния свят те контролират с по-високи такси и данъци, както и чрез банковите разплащания. В България всяко правителство се стреми да ти покаже колко си добре и че е време да поемеш повече бреме.
13
7
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И аз бих живял под наем както в западна европа, само когато съм сигурен че пенсията ще ми е 2000 евро , а наема 300.
12
3
 
96
 
! Отговори
бим преди 10 години
Каква стана тя - излезе ,че в България няма *** или пък всичките са си узаконили с нотариален акт"домовете"
11
4
 
57
 
! Отговори
ахам преди 10 години
Аз пък си живея в собствен дом и пак се оплаквам
10
3
 
94
 
! Отговори
кореняк от софето преди 10 години
жорко спиш ли мама?теглете ипотечни кредити и хайде на апартаментите на изплащане,то това искат да ни кажат с тази измислена статия!
9
3
 
101
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво значи собствено жилище? Жилището на баба и дядо, в което живеят и мама и татко и двете внучета на кого е?
8
2
 
89
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
... алооо, днес, а да сте чували за неизползвани жилища? Знаете ли колко къщи има само по селата, в които никой не живее?То това като "В България редовно ядат агнешко с картофи. Народът яде картофи, а депутатите - агнешко."
7
15
 
15
 
! Отговори
outlaw преди 10 години
Ще живеем под наем както в зап европа
6
5
 
130
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
Отново стъкмистика, която не отчита, че в обезлюдените села има много къщи, които реално не се обитават. В сметките имал влизат и "виличките" от 30-40 м2.Смятате ли, как младо семейство със среден доход, може да си закупи жилище?
5
21
 
109
 
! Отговори
от бекапе преди 10 години
Добре че беше бай Тошо да ми построи гарсонерата в Обеля че сега тия фашисти щяха да ми искат на свободен наем 300 лева. В нея живеем моето семейство на брат ми семейството майка ми и баба ми. Много сме тясно ни е ама си е покрив над главата наш собствен. Лошо само че затвориха Кремиковци и няма каде да се работи но сега партията ще го отвори пак.
4
6
 
49
 
! Отговори
Студент преди 10 години
аз пък живея в общежитие, възможно най-евтиния вариант за живот в София
3
4
 
30
 
! Отговори
az преди 10 години
Naselenieto ne e 7.2miliona ne lujete xopata a e 6 981 642 kato maxnem turcite i *** i 4isloto stava Strqska6to
2
31
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Комунизмът построи блокове на хората, които имат годност около 50-60 години.-А след това какво ще стане?-Капитализмът (демокрацията) ще построи нови жилища на хората.
1
21
 
8
 
! Отговори
Патиланец преди 10 години
Цеко и Боко са виновни...и за Лива също! :))))))