Пловдивчани пропищяха, не спят заради военно учение

Бойни самолети прелитат ниско и кръжат до 1 през нощта
10 юли 2013 14:52,
99
Пловдивчани пропищяха, не спят заради военно учение
Военни самолети стряскат съня на пловдивчани. Снимка: архив, Булфото

Пловдивчани пропищяха от военно учение, което се провежда на летище "Пловдив".

Самолети излитат и кацат до 1 часа през нощта и будят хората от Пловдив и селата Крумово и Ягодово, които се намират в непосредствена близост до аеропорта.

"Шумът е ужасен и никой от семейството ми не може да заспи", оплака се пред Dnes.bg пловдивчанинът Антон Димитров.

Десетки сигнали има и от двете пловдивски села. По думите на хората самолетите прелитат на 150 метра височина от домовете им.

"Учението е част от съвместната българо-американска подготовка "Тракийско лято – 2013", което се провежда от вчера", обяви полковник Явор Матеев от Министерството на отбраната.

От американска страна в подготовката участват транспортни самолети и 150 американски военнослужещи, а от българска страна в учението са включени "Спартан", един зенитно-ракетен дивизион и 550 военни.

Наземното обслужване се изпълнява от служители на летище "Пловдив".

Полковник Матеев обясни още, че полетите приключват най-късно в 1 часа след полунощ, защото освен дневни се правят и нощни скокове с парашути.

Извършват се и тактически полети на малка височина. Подобно учение се прави за пета поредна година, но за първи път има оплаквания от гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ти шегуваш ли се бе в момента самолета излиза напълно модернизиран. Новите даже имат AESA радар. И не може да сравняваш Миг-35 с Ф-16. Миг-35 е много по нов, а и мисля, че даже още се строи. Колко ще струва Миг-35?
43
3
 
1
 
! Отговори
Виирджиния преди 10 години
Ако говорим за чисто нови Ф-16, излезли от завода, просто цената им не е оправдана. Нас ни интересува и фактор цена/бойна стойност. Същото и важи за Еврофайтъра, цената му просто е разбиващо уникална, а бойната стойност не го прави чак толкова уникален. Реално напълно безпристрастно аз бих се спряла на миг-35, самолетът е поколение 4++, управляем вектор на тягата и т.н. цената е приемлива, два мощни двигателя, въобще отлични характеристики.
42
2
 
4
 
! Отговори
Вирджиния преди 10 години
Тези "портокалови" самолети са с изхабен леталелен ресурс почти на 2/3 и аз говоря за фюзелажа, не за двигателите. Двигателите изразходват ресурса си, но могат да бъдат подменени с нови, но когато конструкцията на самолета е почти на изживяване за какво говорим, тези самолети скоро ще бъдат изпратени за старо желязо. Грамотните хора тук знаят какво се нарича "умора на метала".))
41
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ВирджинияСамолета се обновява постоянно. Прочети за F-16 Block 50/52 или пък Block 60...Ако говорим за самолети 4 поколение на F-16 нищо му няма и покрива всички критерии.
40
3
 
1
 
! Отговори
Вирджиния преди 10 години
Какви ф-16...това е самолет, който е построен още преди аз да се родя...да нас най-.добрата комбинация цена/бойна ефективност са Грипен и миг-35!
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименГрешка! F-16 Block 50/52 - $70,000,000 :) Ако бяха 50,000 и аз щях да си взема един :D
38
2
 
5
 
! Отговори
4321 преди 10 години
Е тия от Крумово какво искат, след като гражданското летище и авиобазата са на 1-2км от селото? От Асеновград съм и снощи се чуваше жуженето на американските C-130, но не е нищо чак толкова фрапантно, че да се правят панаири.
37
3
 
6
 
! Отговори
Вирджиния преди 10 години
Не мога да го разбера този народ...търпяха гейберската милиционерщина толкова години, сега армията има една тренировка и те "протестират", и какво шумът на самолетите им "пречи", който е веднъж в годината..
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БМ_21 ГрадF-16 добър самолет само, че зависи за кой Block става въпрос. Сега, извинявай ама да купим F-16 Block 30/32 и то втора ръка е направо смешно. А за цената сега признавам си не съм запознат колко ще излезе за самолет, но правя справка и виждам, че f-16 block 50/52 струва $70,000. A block 50/52 това са ... само арабите имат по-добри.
35
1
 
3
 
! Отговори
Елинофигон преди 10 години
Коста,в 10-ката по голяма уста сте,но ние имаме други големи работи да я запълним.
34
4
 
4
 
! Отговори
SS преди 10 години
До СИРОМАШИЯОстави ги ти ловджиите, тях неможеш ги бутна . Те си стрелят и кога може и кога неможе и нощни стрелби правят, къде ще ги сравняваш с армията която плаща на външни фирми да и унищожават старите боеприпаси.А по въпроса със самолетите всички негодуващи да си затварят устите , щото вече няма на каде, а и с този шум се свиква. Някога до моя грд имаше бойно летище и полети през час и никои не се оплакваше.
33
2
 
2
 
! Отговори
стършел преди 10 години
До 34. Пишеш глупости. А иначе по случая - най доброто предложение за покупката на НОВИ изтребители е от шведските "ГРИПЕН" за 1,100 милиарда лева с включен офсет. Ако знаеш за какво става дума
32
1
 
1
 
! Отговори
ceci_ преди 10 години
До БМ_21 ГрадФ-16 от Португалия не са втора а са трета ръка. Португалия някога също ги е купила на старо...но и нашите комшии - румънци също мислят да купят от португалия за около 700млн ЕУ F-16A/B MLU M5.2....novinite/view_news.php?id=146529Bulgaria's government is thus expected to pay BGN 700 M for nine F-16s Block 15 to Portugal even though in 1999 Portugal paid twice less BGN 268 M to the US government for 25 second-hand F-16 planes, the Bulgarian daily Sega reported
31
4
 
1
 
! Отговори
счетоводител преди 10 години
До 24За 18 М$ можеш да си купиш вехто американско хеликоптерче, но за F16 не стигат. Цената им почва от 100М.
30
1
 
13
 
! Отговори
мими преди 10 години
Я да мине един Руслан или Мрия че да видите звук
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До PeshonizerА сметна ли съпътстващата инфраструктура, обучение на летци и наземен персонал, консумативи и т.н. Доста набъбва сметката и това е нормално. Евтино може да излезе ако закупим от някъде миг-29 и то не от най-новите, защото вече имаме инфраструктурата.Потресаващото в случая е, че се говори за едни самолети трета ръка, в края на жизнения си цикъл... те са връстници на нашите мигове. Вярно е че, за нещо модерно въобще не може да говорим ама това с Ф-16 си е разсипия и трошене на пари
28
3
 
12
 
! Отговори
xxx преди 10 години
На мен не ми пречи, по-добре е от чалгата по заведенията
27
5
 
7
 
! Отговори
Ajax4o преди 10 години
До хм...Ами и иамериканците са член на НАТО...Удивилтелно е колко *** са българите - имаме пари за едно учение в годината и негодуват... ТОВА Е СРАМНО! СРАМНО ОТ ДЕДИТЕ ВИ, СРАМНО И ОТ ДЕЦАТА ВИ!!!
26
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оня ден минаха над мен(Коматевско шосе) два военни американски самолета. Бях удивен, че прелитайки на малка височина в подготовка за кацане почти не се чуваха. При същия заход, като каца руски самолет имам чувството, че небето се раздира.Лично на мен сега нищо не ми е пречило, и изобщо не съм чул някакъв шум, но за сметка на това нощните полети на хеликоптерния ме изкарват от нерви. Как па не намериха друго трасе за да не ручат над покривите на хората?
25
2
 
23
 
! Отговори
СИРОМАШИЯ преди 10 години
оставете хората... за 5 години обучение едва събират летателни часове. курсанти от ВВС, пилоти на хеликоптери в 4ти курс имат 10 минути летателен опит с хеликоптер... да не ви разказвам колко стрелят пешаците от сухопътни войски... молете се да няма война. ловджиите имат повече време зад приклад от военните...