Пловдивчани пропищяха, не спят заради военно учение

Бойни самолети прелитат ниско и кръжат до 1 през нощта
10 юли 2013 14:52,
99
Пловдивчани пропищяха, не спят заради военно учение
Военни самолети стряскат съня на пловдивчани. Снимка: архив, Булфото

Пловдивчани пропищяха от военно учение, което се провежда на летище "Пловдив".

Самолети излитат и кацат до 1 часа през нощта и будят хората от Пловдив и селата Крумово и Ягодово, които се намират в непосредствена близост до аеропорта.

"Шумът е ужасен и никой от семейството ми не може да заспи", оплака се пред Dnes.bg пловдивчанинът Антон Димитров.

Десетки сигнали има и от двете пловдивски села. По думите на хората самолетите прелитат на 150 метра височина от домовете им.

"Учението е част от съвместната българо-американска подготовка "Тракийско лято – 2013", което се провежда от вчера", обяви полковник Явор Матеев от Министерството на отбраната.

От американска страна в подготовката участват транспортни самолети и 150 американски военнослужещи, а от българска страна в учението са включени "Спартан", един зенитно-ракетен дивизион и 550 военни.

Наземното обслужване се изпълнява от служители на летище "Пловдив".

Полковник Матеев обясни още, че полетите приключват най-късно в 1 часа след полунощ, защото освен дневни се правят и нощни скокове с парашути.

Извършват се и тактически полети на малка височина. Подобно учение се прави за пета поредна година, но за първи път има оплаквания от гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
1
 
! Отговори
ей преди 10 години
Аман от байчовци, бацета и браточки!
23
1
 
11
 
! Отговори
До майничка преди 10 години
Първо и последно, селата Крумово и Ягодово може да се водят все още села така както и още 30 други в двете изкуствени общини Родопи и Марица които са на от 5 до 25 минути разтояние от града. Тяхното население работи,учи,пазарува и се забавлява в Пловдив и те отдавна трябваше да са квартали на града. Но нали някой трябва да *** като измислени общинари и кметове.
22
1
 
7
 
! Отговори
Peshonizer преди 10 години
До БМ_21 ГрадМен друго ми е интересно. Wikipedia казва: цена за 1 брой F-16C/D $18.8 милиона. Нашите сладури от МО казват, че за 10 самолета 3-та ръка ще трябва да заплатим около 700-800 милиона лева?!? 188 мил $, по текущ курс са около 285 мил. лева. Тоест, за толкова можем да си купим 10 чисто нови. Аз ли се бъркам, те ли не могат да смятат... wikipedia ли лъже...
21
3
 
2
 
! Отговори
бай Курти преди 10 години
До 22.Ако бяха само 3-те МИГ-а добре щеше да е..Ето цитат от описанието на учението:"в подготовката участват транспортни самолети С-130J Hercules и С-21, както и до 150 американски военнослужещи, а от българска страна - транспортен самолет С-27 J Spartan, един зенитно-ракетен дивизион, специализирано подразделение на Министерството на вътрешните работи и до 550 военнослужещи"
20
2
 
13
 
! Отговори
Каракочев преди 10 години
значи!15 бр. МиГ-29, немодернизирани, откоито 3-4 може би летят, нЕколко МиГ-21бис, които трябва да бъдат пенсионирани тази или др година, 2 летящи Су-25К, 2 летящи Кугъра и 3 Ми-17 ! Това са нашите ВВС! След всичкия секс, който преживя армията ни, пак сме в състояние да проведем някакво учение.... Ихаааа!
19
1
 
16
 
! Отговори
БМ_21 Град преди 10 години
до 15-ти Прав си, трябва да се закупи нова техника, но при такава поръчка какви комисионни се раздават ... фуражките от МО ще се хванат гуша за гуша кой да се налапа. Вече се говори за оферти за "летящи ковчези", тоест изтребители втора ръка Ф-16, всеки нормален човек изхвърля нещо когато то е негодно за употреба ... а иначе Ф-16, "сражаващият се сокол" не е лош самолет, само че да не ни пробутват старите си бракми нали са уж братя натовци ха, ха, ха ...
18
6
 
12
 
! Отговори
бай Курти преди 10 години
По данни на полицията в Пловдив учението ще продължи до 22 юли..Да питам аз, Америка малка ли им е на американците.. та точно тук ще правят ученията на един от най-големите градове в България.. Явно пак нашите облизват американски ***
17
4
 
18
 
! Отговори
държавица преди 10 години
Какви самолети, ние не ги ли нарязахме всичките?
16
4
 
16
 
! Отговори
Майничка преди 10 години
И четвърто - летището е така устроено, че кацащите самолети минават директно над Пловдив, като пистата е с югозападно изложение, а най-близкото село Крумово е в североизточната част на летището. Просто няма как самолет да мине ниско над кое да е от селата и да им пречи чак пък толкова. Ама не може да си строят палати за 150 евро/квадрата и да очакват, че ще им е тихо до летище.
15
4
 
5
 
! Отговори
тази с метлата преди 10 години
До БМ_21 ГрадНе съм чела статия с актуална снимка тук. Колкото да шума, само по селата пречи вероятно. В Пловдив никой не се е оплакал.
14
7
 
26
 
! Отговори
Майничка преди 10 години
Първо хората от Крумово не са пловдивчани, а са селяни от село Крумово. Второ не разбирам как може да живееш до ЛЕТИЩЕ и да се оплакваш, че летят самолети около него? Трето тия от жк. Тракия изобщо не разбирам що се обаждат, при условие, че са на най-малко 10 км от летището и единствения шум, който могат да чуват от самолет е от кацащ такъв. А кацащи самолети на летището има всеки ден.
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БМ_21 ГрадЕдинствено пилотите и техниците поддържащи самолетите биха могли да дадат оценка за състоянието на самолетите, но не мисля че ще бъде позитивна. Трябва да се купят модерни самолети! Само, че като знам нашите политици ще завъртят някоя *** далавера и ще вземем самолети които ще летят само на земята. Все ми е едно руски, френски, американски стига да са с добри характеристики. И 3-те държави могат да предложат добри самолети.
12
8
 
9
 
! Отговори
хахаха преди 10 години
Пропищели са селата и майните свикнали на швейцарска тишина хахахахаха и тук веднага умни коментари хамериканците тъй и иначе. По-добре да слезнат от клона и да погледат, а не да разправят масали за великото руско оружие.
11
8
 
19
 
! Отговори
БМ_21 Град преди 10 години
Това на снимката е сигурно единственият ни МИГ-29, който може все още да лети! Много лакърдии по медиите, много дрънкане, пък от както дедо Тошо си е отишъл нито един нов самолет не е закупен ... тази демокрация е една красива, но ялова крава ... Гаргамел /Костов/ *** пък ни развали отношенията с руснаците, та и те вече не желаят да помагат ... а военната авиация е много скъпо удоволствие ...
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 11Според тебе... този закон важи ли за военните?
9
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЯМА ЛИ КОЙ ДА ОБЯСНИ НА МАТЕЕВ, ЧЕ ИМА ЗАКОН, СЛЕД 22 ЧАСА ДА НЯМА НАДНОРМЕН ШУМ. ТРЯБВА ДА СЕ ОБЯСНИ И НА ХАМЕРИКАНЦИТЕ, ЧЕ НЕ ЛЕТЯТ НАД ПУТИНЯТА АТАКАМА А НАД ГЪСТОНАСЕЛЕН РЕГИОН НА ЕВРОПА. ПРИЧИНАТА ОБАЧЕ ТОВА ДА СЕ СЛУЧВА Е , ЧЕ БЪЛГАРИТЕ ПРОСПАХА ВЪЗМОЖНОСТТА ДА СПРАТ СТРОЕЖА НА АМЕРИКАНСКИ БАЗИ В БЪЛГАРИЯ.
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега им се е паднало да летят.
7
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това учение продължава вече почти месец! Нормално е да се оплакват хората :)
6
11
 
20
 
! Отговори
Петър преди 10 години
Жалко, че не живея там. Щях да се кефя на шума от учението.
5
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Гошо...ТъпотоАз лично, като знам с какви машини летят нашите пилоти, ако са над мене няма да мога да заспя спокойно. Сериозно, купете нови самолети за нашите ВВС. Имаме добри пилоти пък ги карате с тия бракми да летят. Направо срамота.