Ветропаркове край Перник

Строителството ще е в подножието на Витоша
16 юли 2013 09:03, Петя Славова
4
Ветропаркове край Перник
Снимка: Булфото

Ветропаркове "Орисол 1" и "Орисол 2" ще бъдат построени в подножието на Витоша и по хълмовете на Голо бърдо край Перник. Решението на РИОСВ-Перник, даващо зелена светлина за строителството на съоръженията, влезе в сила, научи БТА от РИОСВ-Перник.

"Орисол 1" включва 21 вятърни генератори с обща мощност 63 мегавата и подстанция, разположени в землищата на радомирското село Долна Диканя и пернишките Боснек и Крапец. Възложител е "Терраветроссоле" ООД - София.

Петнадесет от ветрогенераторите ще бъдат разположени на територията на община Радомир, шест - в подножието на Витоша. Най-близката турбина до природен парк "Витоша" отстои на 1,13 км от защитената зона, включително и от най-дългата пещера на Балканския полуостров - "Духлата". За преобразуване на вятърната енергия в електрически ток ще се използват вятърни турбини с по три перки с дължина 54,65 метра, монтирани върху кула с височина 94 метра.

Рискът от сблъсък с птици се оценява като незначителен. Районът не се характеризира с особено богата гнездова орнитофауна, висока интензивност на прелетите на видове с голям размах на крилете, с наличието на голям брой редки и застрашени от изчезване птици, твърдят в становището си от РИОСВ.

Не се очаква изграждането на "Орисол 1" да повлияе негативно и върху прилепната фауна, защото територията на ветропарка не предоставя подходящи дневни убежища за прилепи, а трасето му не е хранителна територия за тях, според РИОСВ.

Реализирането на инвестиционното предложение няма да доведе до кумулативен ефект със значително отрицателно въздействие върху предмета и целите на най-близката защитена зона "Витоша", смятат експерти. Дадено е предписание обектът да бъде съоръжен с радар за известяване при прелет на птици и прилепи в близост до ветрогенераторите и със система за автоматичното им изключване.

Подобна е оценката и на ветропарк "Орисол 2". Само на 60 м от резерват "Острица", който е една от най-старите защитени територии в България отстои най-близката вятърна турбина на бъдещия ветропарк. Резерватът се обитава от три вида земноводни, седем вида влечуги и 40 вида птици, два от които са включени в Червената книга на България. Бозайниковата фауна включва 24 вида, от които по българското законодателство са защитени два вида, а по Бернската конвенция - 12 вида. Установени са два вида защитени насекоми. Растителното богатство на резервата е със средна степен на рядкост на европейско ниво и с висока - на национално.

В "Орисол 2" ще бъдат монтирани 18 ветрогенератори с обща мощност 54 мегавата и подстанция в землищата на Перник, Батановци и Радомир. Нова въздушна електропроводна линия ще свързва проектираната подстанция на бъдещия ветропарк със съществуваща такава в с. Червена могила.

Община Радомир обаче отказва да съгласува строителството на трети ветропарк "Орисол 3", който се предлага да бъде разположен в Конявската планина, съобщи кметът на Радомир Пламен Алексиев. Инвеститорът предлага да бъдат монтирани 12 турбини по протежение на планината. Срещу предложението, включително и с подписка, са възразили жителите на селата Чуковец, Касилаг, Гълъбник, Кондофрей, както и местното ловно-рибарско дружество.

В официалното си становище община Радомир заявява, че не са разгледани алтернативи за разположение на ветроенергийния парк. Радомирци се опасяват и от кумулативен ефект върху природната среда след влизането в експлоатация на първите два ветропарка - "Орисол 1" и "Орисол 2". Очаква се те да заработят до две години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Гост преди 10 години
peticiq/ne_iskame_vetrogeneratori_v_dren_i_verila
3
1
 
0
 
! Отговори
Зеленчук преди 10 години
Сигурно пак Цветелина Бориславова и Прокопиев имат пръст в тая работа. Първо се нагушиха добре с фотоволтаичните паркове, сега и с тези... а и техния клакьор Тома Белев също го няма никакъв да протестира срещу съсипването на природата. Ей, всичко са пари... зелени, много зелени пари.
2
0
 
4
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
До МафияЕ НАЛИ ИМАМЕ ИЗЛИШЪК ОТ ТОК ... И ТО ОТ ЗЕЛЕНИЯ ДЕТО Е И СКЪП...ЗАЩО СЕ ДАВАТ ТЕЗИ РАЗРЕШИТЕЛНИ...И НА КАКВИ ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИ ЦЕНИ...ДА ПРОДАВАТ ТОКА НА ЦЕНАТА НА АЕЦ РАЗБИРАМ АМА ТОЛКОВА СКЪП...И КАКВО ДА ГО ПРАВИМ ТОЗИ НЕПРОДАВАЕМ ТОК ДА ГО КУПУВАТ САМО МИНИСТРИ И ДЕПУТАТИ С ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ ТЛЪСТИ КОМИСИОННИ ОТ КАЛПАВИ ЗАКОНИ...
1
0
 
19
 
! Отговори
Мафия преди 10 години
Мафията няма спирачки. Покрай големия шум от протестите в София се надяват да мине заграбването на последните декари природа около Витоша. Ще построят перки, под тях хотелчета, наблизо игрища за тенис и голф, ще прокарат асфалт и сбогом природа, сбогом гора. Явно някой ден протестът трябва да премести за няколко часа в Боснек, Диканите, Крапец и резерват Острица