Разлом, а не трус, причинил трагедията в "Ораново"

Четирима миньори намериха смъртта в рудника край Симитли
2 окт 2013 16:40,
5
Разлом, а не трус, причинил трагедията в "Ораново"
Снимка: архив, Reuters

Основната причина за трагедията в мина "Ораново", отнела живота на четирима миньори, е разлом, който не е бил открит при предишни проучвания и за когото никой не е предполагал.

Това е един основните изводи, отразени в доклад за резултатите от извършеното проучване за причините за станалото катастрофално свлачище в галерия 64, което на 16 юли отне живота на Асен Стойнев, Христо Младенов, Иван Лазаров и Николай Михайлов.

Още по темата

Проф. Павел Пенчев, ръководител на проекта, обясни, че детайлните проучвания са продължили два месеца и са били съпроведени, по думите му, с много трудности.

Новоустановеният разлом, изиграл съществена роля за възникване на свлачището, е бил открит по метода на сеизмичната томография, прилаган обикновено за проверка на състоянието на язовирни стени, а в рудник - за първи път.

По думите му експертите, изготвили доклада, са отхвърлили хипотезата за сеизмично въздействие, както и за въздействие на повръхностни води.

Собственикът на дружеството-концесионер на мината Красимир Михайлов каза, че са заинтересована страна и са били длъжни да наемат най-добрите експерти в България, за да се покаже каква е причината за тази тежка катастрофа.

Той благодари на министъра на икономиката Драгомир Стойнев за възможността, предоставена на експертите, за достъп до засекретни доклади от предишни проучвания в мината, последният от които е правен през 1992 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да съберем пари за помощи и да купим нов автомобил на синчето на грухтаря.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е разлом не е и трус причината е лежерно избухнал вулкан под мина Ораново.
2
3
 
10
 
! Отговори
tntodor преди 10 години
Според мен това, което се казва в тази статия е само една от причините. Нищо не се споменава доколко е бил обезопасен рудника по време на трагедията. Там трябва да се наблегне, защото срещу природата трудно може да се борим, но срещу човешката глупост и лакомия - можем! Въпроса е дали искаме.Като цяло ме е грижа повече за следствието от това срутване, а не причините, защото след като се обърне каруцата - пътища много!
1
3
 
21
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Koлко станаха джобните на синчето?Минаха ли 100 000 месечно?