Блокадата на българо-турската граница остава

Шофьорите - изнервени, опашката от тирове е над 20 км
Обновена: 9 окт 2013 09:56 | 9 окт 2013 09:56,
25
Блокадата на българо-турската граница остава
Опашката на граничния пункт е огромна. Снимка: Impact Press Group

Блокадата на българо-турската граница продължава. Близо 36 часа стотици товарни автомобили не могат да продължат по пътя си и стоят затапени от двете страни на браздата.

Въпреки че от Гранична полиция и Митница "Свиленград" все още не дават официална информация за причината за неприятната ситуация, чакащите шофьори имат своето обяснение.

Според тях превозвачи от южната ни съседка са блокирали турския пункт Капъкуле в знак на протест срещу проверките на тирове от страна на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Турските шофьори смятат, че акцията е тенденциозна и българските служби им налагат безпричинно високи санкции.

От "Автомобилна администрация" пък разпространиха прессъобщение, в което се казва, че са помолили южната ни съседка да спазват международните спогодби, защото властите в Турция налагали неимоверно високи глоби на наши превозвачи.

Напрежението по границата стана причина за спешна среща вчера привечер между ръководствата на Граничния пункт от наша страна и турския Капъкуле.

По думите на Илиян Филипов, член на УС на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт, по време на разговорите властите в южната ни съседка са поискали среща на ниво зам.- министри и облекчен режим за турските шофьори.

По всяка вероятност това е и причината министърът на транспорта Данаил Папазов да нареди турските шофьори да не бъдат глобявани, а само да бъдат записвани нарушенията им, смята Филипов.

Българските превозвачи обаче не са съгласни с облекчения режим за колегите им от южната ни съседка. В тази връзка днес те имат уговорена среща с изпълнителния директор на "Автомобилна администрация", ще търсят варианти за разговор и с министъра на транспорта.

Междувременно напрежението на българо-турската граница расте. То е провокирано от факта, че фирмите, чиито шофьори са затапени от двете страни на границата, губят хиляди левове заради забявянето си. Опашката на граничния пункт е повече от 20 километра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
7
 
! Отговори
анонимитко преди 10 години
абе от къв зор мазните гаджари ще имат преференции??!?!?! я обратно в анадола! Ако щат да минават през гърция и албания, те да им правят отстъпки....
15
4
 
8
 
! Отговори
тра ла ла преди 10 години
Как изобщо се е стигнало да им позволяват облекчен режим. Да не са над закона. Ай сикана. Много ясно, че ще има засилени проверки. 1. Каквото повикало - такова се обадило.2. Ние сме външна граница на ЕС.3. В момента има бежанска вълна, която идва от тяхна страна.Нагляри!
14
4
 
6
 
! Отговори
Претория - ЮАР преди 10 години
Ха така, нашите корумпирани митничари и катаджии, дето се чудят как да смъкнат повече пари, заслужават един як шут. Ние като не можем да ги накажем, поне комшиите да опитат, че и ние ще спечелим. Нивата на корупция в България са като в банановите републики. Нека стане 50 километра опашката, нека се дигне шум до Брюксел, та да се озаптят малко тия *** митничари и катаджии!
13
6
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Мразя турци пребийте ги от бой да не стъпват в България, ама се чудя как след 500 год под робство, сега има турска партия в български парламент вие да не сте полудели, как сте допуснали тази извратена грешка?..КАК
12
4
 
13
 
! Отговори
GERI преди 10 години
Така, от цялата работа обаче страдат транспортните фирми и нашите клиенти.Ние като уважаваща себе си транспортна фирма питам: на какво основание турските гранични власти постоянно глобяват нашите камиони и ги РЕКЕТИРАТ?Докумените са им изрядни, ако не ги рекетират на митница ще ги рекетират на границата.От това страдат както нашите шофьори, които мизерстват по пътищата, така и и клиентите за които е товарът.Турците не могат да разберат, че ще ни загубят като клиенти на тяхната стока от АЛЧНОСТ.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 15aко ни няма нас кой ще те храни бе ..........................
10
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До AIMILIVSЛеко бе, не се напъвай толкова, че се оцапа бе, лелче. Явно не знаеш, но българите не фигурирате в нито една дългосрочна прогноза, защото след 30 години, няма да ви има. Така, че не ***, а точно вас ви няма в схемата.
9
7
 
10
 
! Отговори
Сакис преди 10 години
Все още турците определят дневния ред на българите. Я пратете вашия национален герой Воленчо да ги плаши с пистолета и да им крещи, че ще ги арестува. Целия свят е респектиран от българите, ха-ха-ха!
8
1
 
9
 
! Отговори
. преди 10 години
Нищо , което може да измислят свиленградските крадливи *** не може да се сравни с това , че ни пълнят страната умишлено с всякакви азиятци.
7
5
 
26
 
! Отговори
историк преди 10 години
НА ТУРЧИН НИКОГА НИКАКВО ДОВЕРИЕ !!!
6
22
 
5
 
! Отговори
Der преди 10 години
До до дер"я пак...кой с кой е бил един народ и кой се бил отцепил бе пън...ТИ КОЛКО ИМАШ ПО СОБСТВЕНАТА СИ ИСТОРИЯ...ако въобще си БЪЛГАРИН"Ами ние сме били част от империята, и то за 5 века, после сме се отделили. Причините за отделянето не са много ясни, просто е имало едни хора които са искали и те да управляват народ, затова са си отделили една част от империята и са направили НС с което да управляват този народ както искат.Да, българин съм, обаче не съм сляп патриот които вярва безрезер
5
2
 
50
 
! Отговори
Kuncho преди 10 години
Заместник министър разпоредил да не се глобяват Турските шофьори, тоест да не спазват закона?За какво са ни ония 240 в народното събрание като всеки си прави каквото иска?Не България а Абсурдистан сме.
4
18
 
7
 
! Отговори
Der преди 10 години
До DiscoveryАми и ние си имаме армия, модерна и професионална армия. Нека да не я подценяваме.Друг е въпроса, че такъв междусъседски спор не трябва да води до обтягане на отношенията. Все пак допреди 130г. сме били един народ, преди да се отцепим. Нужно е да се подходи с добри намерения, както между братя и съседи.
3
2
 
32
 
! Отговори
няма значение преди 10 години
И какво сега? Турските шофьори минават през България, както тракторист минава през нива с трактора? Така ли да разбирам?
2
6
 
20
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
Кажи им само.................. ФЕСОВЕ............. и повече какво да ги обиждаш тия "***" с някакъв мустакат ултра ислямист начело на така наречената "светска Държава"............. ;) !!!
1
26
 
7
 
! Отговори
Der преди 10 години
Добре де, защо не се направи компромис от наша страна?Може нашите митничари да проверяват нашите камиони, а Турските съответно Турските камиони. Така няма да има недоволни и няма да има проблеми.Ако нашите граничари се пънат и проверяват наред, нужно е да се провери защо си позволяват това. Ясно е, че искат пари да си докарат, обаче всичко трябва да има мярка.