Бежанците искат да живеят в София, не в провинцията

Фандъкова настоява да не се откриват повече центрове в столицата
Обновена: 10 окт 2013 10:28 | 10 окт 2013 10:28, Камелия Цветанова
285
Бежанците искат да живеят в София, не в провинцията
Сирийски бежанци в центъра в Елхово. Снимка: Ройтерс, архив

Нелегалните емигранти, които влизат в страната, искат да живеят в София, а не в провинцията. Това призна директорът на бежанския център в Пъстрогор Жельо Желев по bTV.

"Капацитетът за настаняване е надхвърлен със 150 души. Справяме се трудно, няма помещения и сме заели всички сервизни помещения”, коментира той с уточнението, че формално е отказал да приема хора, но на практика това не е осъществимо, защото все някъде трябва да се настанят сирийците.

Освен това персоналът в центъра е едва 25 души, защото щатът е за работа с 300 бежанци.

„Предстои назначаването на преводачи. Не изпращаме към други места, но истината е че много хора се настаняват сами на адреси и масово искат да живеят в София, явно си мислят, че ако живеят там, по-бързо ще получат статут на бежанец", каза още той.

Още по темата
В същото време столичният кмет Йорданка Фандъкова настоя да не се откриват повече центрове в София и апелира за повече сигурност и стриктен контрол върху вече съществуващите.

Тя обаче призна, че Столичната община няма никакви правомощия по отношение на настаняването на бежанците.

„Ние научихме най-напред от медиите за това, че се разкриват с решения на правителството, на премиера Пламен Орешарски, два нови центъра в София – центровете във „Враждебна” и „Военна рампа”, които вече функционират. Според мен няма създадената организация, за да може да се приеме това голямо предизвикателство за страната. Защото това е голям хуманитарен проблем, страната е изправена пред това предизвикателство и трябва да има диалог, трябва да има стратегия и ясен план”, допълни Йорданка Фандъкова.

Според нея концентрацията на бежанци на едно място, особено в най-големия град, където и най-трудно може да се контролира този процес, създава рискове.

„В момента по данни на Държавната агенция за бежанци в София бежанците са над 2000. Те са поне с 300 над капацитета, който имаме в центровете. Но това, което мен лично ме притеснява повече, е, че има над 2000 души бежанци, настанени по адреси”, посочи кметът на София.

По думите й няма яснота кой ги контролира и не знаем каква е бройката им - това е сериозно предизвикателство и е нужен диалог с решения.

Проверки на общината са установили, че не са взети достатъчно адекватни мерки по отношение на пожарната безопасност в центровете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още по темата: бежанциСофияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
2
 
30
 
! Отговори
vivi преди 10 години
Значи всеки друг *** да беше Премиер при него това нямаше да се случи. Орешарски е абсолютно ***, той трябва да си прибере сега цялата *** *** вкъщи и да си ги храни. Аз за себе си не мога да си позволя дрехи, а ще иска да давам на някакви си напъдени от собствените си управляващи, да си стоят там и да си спасяват държавата.
139
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Упсс, вождът Тиквуня и робете му вчера гласуваха бежанската лавина да продължава! Ще си ги държите в Софето и ще им се радвате, това е цената да сте продажници и дупедавци!от АТАКА
138
1
 
24
 
! Отговори
do 142 преди 10 години
Прав си, там няма бежанци, има само нелегални имигранти. Гърците не са продажници като нашите управници, които не знаят разлиаката и манипулират , само и само да търпим всякаква ***. Няма да видиш грък да тръгне да ти дарява храна, дрехи, пари на нелегални имигранти, нарушили границата и закона, докато пенсионери нямат пари за хляб. А тук им събират дрехи, помощи, храни, а имигрантите изхвърлят дрехите по двора и могили правят, че не искат да носят стари дрехи. Имаме да учим от гърците....
137
0
 
22
 
! Отговори
vivi преди 10 години
А аз искам апартамент в Манхатън!
136
1
 
27
 
! Отговори
Весо преди 10 години
Че и с претенций ***,дрехи не искали тва не искали станаха много нагли като не приемат условията който им предлага и без тва забатачената ни мила родина е да си взимат багажа и кой от къде е АМАН от паразите бе
135
1
 
25
 
! Отговори
до Jerry идиота преди 10 години
Какви глад и мизерия в Гърция бе ***, средната заплата там е над 1200 евро! Те ако са в криза значи ние сме мега-хипер-ултра криза! И там политиците крадат, но в същото време гледат и интереса на държавата, докато нашите *** само крадат.
134
1
 
20
 
! Отговори
Мей-мей преди 10 години
Като искат да живеят в столицата да си намерят друга столица.В гърция няма бежанци,защото здраво охраняват границата си и не ги пускат да влязат.Пратете ги по обезлюделите села да копаят земята и който не иска да си върви откъдето е дошъл.
133
0
 
20
 
! Отговори
чичи преди 10 години
като искат пари да запрятата фустани и да метът улици. не да опъват *** по цял ден и да се правят на интересни. щом нашите *** могат и тези сирийски фръцли могат да метът - да не сакати я. Както толко сме ги мисилии. Работят - ядене, пари и статут. неработят - няма ясинене, няма пари, няма статут и пътя в СиКТИрия.
132
2
 
21
 
! Отговори
гг преди 10 години
Еми като не искате провинциалисти на ви емигранти!
131
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това правителство за да падне от власт трябва да се пролее КРЪВ
130
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не се сърдете на имигрантите, а на пу*ьото ОРЕШАРСКИ, който е отворил границите като крака на ***! На кой му пука какво бил казвал ЕС и МЕС, тук става въпрос за национална сигурност, тези хора са без документи и може спокойно да са терористи!
129
2
 
19
 
! Отговори
yasensl преди 10 години
Турция не само вдига стени по границата със Сирия, тя дори обсипва с противопехотни мини граничните райони, за да спре потока от нелегални сирийски имигранти. Гърция още през 2012г. започна да подсилва границите си, наливайки милиони, за да спре бежанската вълна. Гърция също вдигна стена срещу бежанците.
128
0
 
24
 
! Отговори
yasensl преди 10 години
Турция и Гърция посрещат бежанците с мини и стени, ние с хляб и сол
127
1
 
26
 
! Отговори
www преди 10 години
До yasenslВ гърция няма бежанци защото предвидливо си построиха хубава ограда и границата е затворена !!!АЙДЕ ПОМИСЛЕТЕ ПАК ЗА КОГО ГЛАСУВАТЕ СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ !!!
126
2
 
2
 
! Отговори
yasensl преди 10 години
до 144Не позна хващат ги на границата бой бой бой и обратно в Турция от там в България.
125
1
 
30
 
! Отговори
Страх преди 10 години
Една сирийка на 30 = 10 деца средно ....Една българка на 30 = 2 деца в най-добрияр случай...Ето това ме плаши от заселването им в България.....
124
2
 
12
 
! Отговори
Ззз преди 10 години
Нащи се надяват да им даде ЕС пари че да мигат да крадът ,затова са тези бежанци
123
3
 
9
 
! Отговори
Jerry преди 10 години
До yasenslЗащото в Гърция има криза. Глада и мизерията са навсякъде, а гърците са злобни и проклети. А в България всичко е мед и масло :-)
122
16
 
3
 
! Отговори
НЕМА ПРОБЛЕМИ ,БЕ... преди 10 години
...В ЛЮЛИН ,МЛАДОСТ И МАН.ЛИВАДИ , ИМА МАСА ПРАЗНИ АПАРТАМЕНТИ !ЕЛАТЕ ДА ВИДИТЕ ,КОЛКО ОТ НОВОПОСТРОЕНИТЕ АПАРТАМЕНТИ СА ПРАЗНИ И ЧАКАТ КЛИЕНТИ!СОБСТВЕНИЦИТЕ ИМ ДЪЛЖАТ МИЛИОНИ НА БАНКИТЕ!!!НЕКА ДЪРЖАВАТА ИМ ПЛАТИ ДЪЛГОВЕТЕ И ДА ВКАРА ТАМ ЕМИГРАНТИТЕ !ЕТО ВИ ЕДНО "ХУМАННО ДЕЛО"---ХЕМ БАНКИТЕ ДОВОЛНИ ,...ХЕМ ЕВРОПА ЩЕ Е ДОВОЛНА...!!!Има и маса запуснати къщи по селата ---СИРИЙЦИТЕ ТЪКМО ЩЕ ОПРАВЯТ , ГЕНОФОНДА НА БЪЛГАРИТЕ ...ХА,ХА,ХААА...нали са мюсулмани , тъкмо ще вдигнат и бройката на ДПС
121
3
 
25
 
! Отговори
yasensl преди 10 години
Защо в Гърция няма бежанци?