Всеки четвърти случай на донорство – от Сливен

Причината е съдействието на болницата, смятат от МБАЛ "Д-р Иван Селимински"
10 окт 2013 16:16, Красимир Ангелов
1
Всеки четвърти случай на донорство – от Сливен
Снимка: Reuters

Една четвърт от донорите в България през последните три години са от сливенската областна болница, обяви днес директорът на МБАЛ "Д-р Иван Селимински"-Сливен д-р Васислав Петров, цитиран от БТА.

Той посочи, че за този период в България е имало общо 12 случая на донорство, като три от тях са осигурени от сливенската областна болница. За 2013 година в МБАЛ Сливен е имало двама донори, както и два отказа от донорство.

При последния случай жена, изпаднала в мозъчна смърт, стана донор на черен дроб и бъбреци, с което спаси три човешки живота. Според специалистите един кондициониран донор би могъл да спаси седем човешки живота.

Още по темата
Областният координатор за Сливен д-р Николай Иванов, който наскоро е бил поканен от Министерството на здравеопазването в Националния съвет по донорство, посочи, че сред причините Сливен да е на едно от челните места по донорски ситуации, е съдействието от ръководството на болницата.

Началникът на отделението по анестезиология и интензивно лечение в областната болница в Сливен д-р Юлия Бянкова подчерта, че сред най-тежките процедури е кондиционирането на бъдещия донор.

По думите на д-р Васислав Петров поддържането на изпадналия в мозъчна смърт пациент струва около 5000 лева на денонощие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
4
 
! Отговори
ха преди 10 години
И понеже струва 5 бона, следва държавата да го направи донор? А от къде да са сигурни близките, че този човек наистина няма шанс?Че не е поредната ,,лекарска" грешка, защото някой, някъде чака за органите му? В развитите страни има случаи, които след 3 месеца се събуждат..Но, имат държава, имат закони, имат лекари,имат отношение към пациента.Тук здравната каса и гилдията от лекари ни гледат, като касички или трупно месо за донорство. Било за сухожилия, кости, кожа, органи..Да ме е страх да умра.