Вдигат данък сгради и такса смет в Стара Загора

Поставят нови 600 контейнера за разделно събиране на отпадъци в общината
11 окт 2013 16:00, Красимир Ангелов
2
Вдигат данък сгради и такса смет в Стара Загора
Снимка: Община Стара Загора

От 1 януари 2014 година община Стара Загора ще увеличи данък сгради и такса смет както за гражданите, така и за фирмите.

Така такса смет за старозагорци става 1,5 промила, а за бизнеса 3,5 промила. Данък сгради пък ще се вдигне с 0,20 пункта, съобщи кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров.

Той обеща, че другите такси няма да се повишават, тъй като администрацията не иска да утежнява и без това тежкото състояние на фирмите.

Увеличаването на такса смет се налага заради отчисленията, които Общината продължава да изплаща към екоминистерството, тъй като все още не е изградено регионалното депо за битови отпадъци. По думите на кмета строителството му ще започне догодина, а напролет ще започне изграждането на общинска сепарираща инсталация.

"Сепариращата инсталация ще бъде изградена със събраните пари на данъкоплатците като идеята е по-голяма част от боклука да се преработва чрез нея, а по-малко смет да отива в депото, тъй като там също ще се плащат пари”, обясни Живко Тодоров, цитиран от БТА.

Кметът на Стара Загора посочи още, че предстои да бъдат поставени нови 600 контейнера за разделно събиране на отпадъци на територията на общината.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
7
 
! Отговори
nnnnn преди 10 години
пак изберете герб
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те и без това са едни от най високите в страната, сега вече ще цъфнем и ще вържем!