Пак отложиха делото за Ески джамия в Стара Загора

Мотивът е привличането на общината като подпомагаща страна по делото
28
Пак отложиха делото за Ески джамия в Стара Загора
Ески Джамия. Снимка: Туристически информационен център - Стара Загора

Старозагорският окръжен съд отложи делото по спора за собствеността на Ески джамия в града, която днес е действащ Музей на религиите.

Мотивът е привличането на Община Стара Загора като подпомагаща страна по делото. Общината е собственик на земята под музея и юрисконсултът на общината Деница Славова трябва да се запознае с материалите по делото, съобщава БТА.

Час преди старта на делото пред сградата на съда няколкостотин старозагорци се събраха на протестен митинг с настояване Ески джамия да запази статута си на уникална музейна експозиция и в нея да не се превръща в действащ мюсюлмански храм.

Още по темата

До съдебно дело за собствеността върху Ески Джамия се стигна, след като Главно мюфтийство предяви претенции към собствеността на историческата сграда и поиска обезсилването на акта, с който тя е провъзгласена за държавна собственост.

На 4 октомври тази година бе даден ход на делото, но заради искания за изслушване на свидетели и доказване на факти, заседанието бе отложено за днес.

Според историците Ески Джамия е построена през 1409 г. върху останки от светилище на траките и средновековна православна църква. Обявена е за паметник на културата през 1927 г.

През 2011 г. след мащабен ремонт и реконструкция на сградата на стойност 2,4 млн лв. в сградата се помещава единствения в България Музей на религиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Старозагорка преди 10 години
До Рали - в действителност при опожаряването /поредното/ на Стара Загора от турските орди единствено джамията оцелява. При това опожаряване в Стара Загора са избити около 14 500 души, след това градът е възстановен от хората, които са успели да се скрият из горите и околните села. Само в църквата "Света Троица" са изклани около 2 000 души - жени, старци и деца. Така че аз не вярвам да допуснем в нашия град да има действаща джамия. В кв. "Лозенец" има мюсюлмански молитвен дом - достатъчно е!
19
3
 
1
 
! Отговори
безанец от Сириа преди 10 години
Ние безанци от Сириа иска ногу джамиа построи се, ние исска българско момице се зени и роди малки мосльоманцета! Наси братя от Сауди Арабиа даде наз пари за млогу джамии в Блъгаристан, ние безанци от Сириа иска ходжа пее на нас 6 пъти на ден, а когато рамазан, 20 пъти на ден.
18
0
 
6
 
! Отговори
хдх преди 10 години
До ИсмаилЕй платен *** отивай си в турцията и си построй ако искаш 20 джамии тук няма да пипате нищо защото нестига че 500 години сте клали и изнасилвали нашите баби и дядовци ами и нагло върху всяка църква сте построили мазните си джамии за да унизите българския народ и да се гаврите и сега се надигате и ревете че не сме толерантни и че било дискриминация. От българския по-толерантен народ няма, но вие минавате всякакви граници и вече съвсем умишлено създавате напрежение.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре де Бранник, какво да направим ние българите за да защитим земята си?
16
1
 
6
 
! Отговори
Бранник преди 10 години
Ще имат претенции. Боко прави в Анкара съвместно заседание на българския и турския кабинет. Офшорко участва в мюсюлмански религиозни обреди на които обещава джамиите на турския министър по балканските въпроси. Не може за всичко да е виновен Ореширскои.
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Братя Българи, готови ли сте да защитите земята си, земя на Левски и на Ботев?!Защото аз съм готов!По добре ще е да пролеем кръв от колкото да ни пеят ходжи!
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички мюсюлмани, които имат въобще някакви претенции към българската земя, едно ще им кажа: раничките и да ви няма, защото сте ***. Съмнявам се изобщо, че сте разумни същества
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
построена върху основите на православен храм и тракийско светилище.за каква собственост претендират. имота е общински
12
5
 
5
 
! Отговори
максим преди 10 години
протеста беше отганизиран от НФСБ национален фронт за спасение за България и друг път журналиста това да го споменава не да казва истината с половин уста
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Исмаилее, Исмаиле, много си ***, бате! Дали е от невежество или нарочно се лигавиш, няма значение. Богохулството си е богохулство. Бог е Един и Той няма нищо общо с едно от местните божества на Мека с името Аллах, нито неграмотният епилептик Мохамед има нещо общо с Христос.
10
5
 
3
 
! Отговори
човекът преди 10 години
Религията трябва да се забрани като цяло,стига сте лъгали хората за богове и прочие само да зимате пари,трябвая да се вярва на науката,В името на религийте са избити милиони,на кого му е нужно това? Кога ще озрее това общество?
9
0
 
1
 
! Отговори
StoianIvanov преди 10 години
До Рали1Mnogo dobar vapros
8
19
 
2
 
! Отговори
Исмаил преди 10 години
Ислама е българска религия и нейните последователи са тук от 1000г.Каква турска не разбирам?А и мюсюлманите се увеличаваме в аритметична прогресия. Иване,ти как смееш да ми говориш така в МОЯТА РОДИНА и моята земя?
7
5
 
1
 
! Отговори
razaniya преди 10 години
До Дончо ..da ti go turna vıv ustata....razaniya.....
6
2
 
17
 
! Отговори
иван преди 10 години
До Исмаил--да отидеш на майната си да си построяваш каквото искаш и колкото искаш не в моята земя и РОДИНА
5
3
 
14
 
! Отговори
КУКУ преди 10 години
КАК МОЖЕ ДА ИМА ТУРСКИ ИМОТ ВЪРХО БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ , БЪЛГАРИЯ Е НА БЪЛГАРИТЕ ТУРСКИТЕ *** ЗА ХРАНА НА РИБИТЕ
4
23
 
3
 
! Отговори
Исмаил преди 10 години
Би трябвало да се върне джамията.Хората да няма да се молят на пътя? А и се увеличават молещите се!Какъв е тоя двоен аршин
3
3
 
18
 
! Отговори
Дончо преди 10 години
"Обявена е за паметник на културата през 1927 г." Главното мюфтийство сигурно очаква като БСП са на власт да им подарят джамията. Алчни нахалници. Най-древния български-тракийски град няма да бъде център на мисюлманска религия каквото ще да става.
2
3
 
28
 
! Отговори
666 преди 10 години
Какви джамии, какви турски имоти бе ,това са пълни глупости!Всичките тези турски "храмове" са построени върху основите на християнски църкви и тракийски светилища.Тогава какво правим като им ги даваме - просто предаваме българското в чужди ръце и което е най-жалкото това се прави от българи но с малки мозъчета!
1
3
 
23
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Какви претенции и кой има за нещо,построено върху разрушено тракийско светилище ? Поробителите са унищожили паметници от хилядолетната тракийска култура,500 г. са грабили и убивали,и пак не са сломили българското население."Според историците Ески Джамия е построена през 1409 г. върху останки от светилище на траките и средновековна православна църква. Обявена е за паметник на културата през 1927 г."След като Стара Загора е била изцяло опожарена,само тази сграда ли е била запазена?