"Пишеме", "четеме"... правилен правоговор!?

Изследване: Над 50% смятат, че мекането е правилно
Обновена: 9 дек 2013 19:04 | 9 дек 2013 19:04,
157
"Пишеме", "четеме"... правилен правоговор!?
Колаж: Dnes.bg

Повече от половината българи смятат, че "мекане"-то е правилно правоговорно явление.

Според "Изследване на модели и средства в различни речеви ситуации и сфери на общуването в съвременния български език", 51,3 на сто от  2018 допитани българи, т.нар. "мекане" - "пишеме", "четеме", "говориме", е правилно правоговорно явление.

Това каза пред БТА доц. Красимира Алексова от СУ "Св. Климент Охридски", представяйки данните.

"Правоговорното явление "мекане" разделя общественото мнение на почти две еднакви части, защото повече от половината от анкетираните смятат, че то е напълно правилно, а другите 48,7% го определят за неправилно", каза тя.

Доц. Алексова коментира, че това езиково явление е разпространено в 3/4-ти от българската езикова територия.

Езиковедът представи и другите правоговорни явления, за които анкетираните са дали оценки в изследването.

68% от допитаните заявяват, че не е много благозвучно изговарянето на "ходих" и "направих" с ударение на "и", както и изговорът "бяли", "вървяли", "живяли".

Друг вид правоговорно отклонение е при т.нар. "екане" – на мястото на "я" се появява "е", например - "бел", "голем", "хлеб", "бехме", "вървехме" и "живехме".

Отклонение от правоговора са и формите с твърда вместо с мека съгласна - "вървъ" вместо "вървя", "мислъ" вместо "мисля", както и при съществителни имена от мъжки род, които са членувани. Такива примери са "учителъ" вместо "учителя", "лекаръ" вместо "лекаря", обясни доц. Алексова.

По думите й се наблюдава и правоговорното явление "свръх якане" - "бяли", "живяли", "вървяли", "голями", "огряни".

"Има наши политици, които от страх да не "екат" отиват в другия край и използват "свръх якане", но и има и много българи, които не знаят, че това е отклонение от правоговора", коментира тя.

По думите й младото поколение най-добре разбира кои са отклоненията от правоговора, а най-толерантно към тях е възрастното поколение.

"Трябва учениците, студентите, а и съвременните българи да се учат не само да говорят правилно, но и уместно", настоя езиковедът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
7
 
25
 
! Отговори
elysium преди 10 години
шопски словоблудства в действие, прокараха си език някакъв
119
1
 
31
 
! Отговори
ГРАМОТЕН преди 10 години
Ей селяци че ви ебeм я мьекащото говорене. Сакате да говорите правилно, па ялате тука у Северозапада да ви покажем ка са говори. Све къде сте тама на изток от Враца све сте пустиняци бре да ви * у джигера... Аре че скоро треба да се заколи свинята оти мръвки че треа да едеме цела зимаска ;)) ПОЗДРАВИ ОТ ЕДИН УЧЕН !!!!
118
12
 
20
 
! Отговори
ЗАПАД преди 10 години
Отклонението в правоговора не е днес, а неправилно приетото игнориране на западните български говори преди години. Там е проблемът. Стига се дотам, че днешните ни западно произношение и думи вече се смятат за чужди - сръбски, "македонски" и т.н. Трябва да се възстанови равноправието между българските говори, защото всички те са еднакво български и еднакво правилни. И старобългарския език е изграден върху западните говори. Да се откажем ли от него? И с какво Я е по-граматично от Е и ЕМ от ЕМЕ...?
117
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Варна отдавна е ВарнЯ, в Испания в разните провинции имат различна дума за едно и също- барман в Толедо ми изброи 11 думи за бира(не марки). Барселона въобще са на каталан, в Русия елате да видите сленговия диалект- пълен превод може да се направи на книга без да има една дума съвпадаща с книжовния, а там сленга е различен в разните губернии. Лично аз много се кефя на това богатство- забавно е и искам да науча още, видинските Вла се попикават от смях с всички. Софиянци мразят всички други май?!
116
2
 
42
 
! Отговори
една преди 10 години
Само като чуя Ентелектуалците да гордо да казват пишемЕ, говоримЕ, ходимЕ и започвам да си изповръщам червата. Без черва останах вече. Толкова дразнеща неграмотност и простотия отдавна не е имало в тази страна.
115
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Според мен, задължително трябва да бъде този който се говори по телевизията!
114
0
 
50
 
! Отговори
putnik преди 10 години
Хора, коментарите тук ми харесват! Никой не пише на шльокавица. Всеки си защитава диалекта. Радвам се, че все още азбуката, която използвам се чете от милиони. Радвам се, че думите ми се разбират от милиони, без да се налага употребата на пантомима или чуждопоклоничество! Както сме я подкарали ще дойде време, когато не само диалектите, а и българският език ще са минало. Защото езикът оцелява само, когато има маса, която го използва и пази! Нека го използваме правилно и се борим за него!
113
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Днес.бг пишат за правопис! Това трябва да се запише! За подплата на темата би могло да вземете откъси от ваши статии в поредица от 10-20 хиляди снимки с текст под всяка: "Вижте, вижте...БУааахахахахах.."
112
5
 
31
 
! Отговори
Варна преди 10 години
Нещо сте се пообъркали за мьекането на варненци, по-скоро това се наблюдава при дошлите в града хора от Добруджа, Лудогорието и други райони.На шопомакедонеца да припомня ли класиката " ПиУе със ЗеУе" ?Иначе и мен ме дразнят коментаторите по телевизията, например "Тройките печелАт по 2,50 лв", "Лил излезНА на второ място в класирането" и т.н
111
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма смисъл да се спори със софиянци . Ти му говориш с аргументи , то си зяпа към Витоша и вика "По високо нема" . Типичен представител на шопската Ентелегенция -банкянския *** .
110
0
 
33
 
! Отговори
Немйекащ преди 10 години
Половината ми роднини са от източна България и не мога да си представя тези обични хора да не мйекат. Останалите забиват як шопски, неразбираем тетевенски и завален софийски. Разбира се, без да се усещат. Лично аз се дразня като чуя по радио или телевизия "кажемЕ", "идемЕ"- звучи ми като сръбски. Още баба ми казваше да не се впечатлявам от диалектите, нормално е за всички държави.
109
1
 
24
 
! Отговори
111 преди 10 години
Правилен правоговор?!? - това е тавтология ...
108
0
 
25
 
! Отговори
мнение преди 10 години
До шопкажи го поне правилно: че си говориме как искамее
107
9
 
28
 
! Отговори
Шопомакедонец преди 10 години
Това лято ходих до Ямбол да ремонтирам автомобил. Когато пристигнах и попитах шофьора какво не е наред, отговора беше точен и ясен: Кади, прикютва, ни въри! Преведено на български това означава, че пуши, работи неравномерно и няма мощност. Уважаеми дами и господа от изтока, моля преди да критикувате мЕкането и Екането се постарайте поне да произнасяте думите така, че да може да се запишат с буквите от българската азбука.
106
1
 
25
 
! Отговори
наблюдател преди 10 години
Според мен хората говорят отрицателно за диалектите или се смеят на имената на други хора, когато не могат нищо друго да правят или са плитко скроени...
105
0
 
37
 
! Отговори
мнение преди 10 години
Не съм от шопско, нито пък съм от тракийско. Вече 20 години се наслаждавам на диалектите в София, но никога с лошо. Намирам културата ни за много по-широка, отколкото можем да разберем. Приемам всички диалекти. Говорил съм с хората от различни краища на България. Има такива, където може откровено да се замислите дали говорят на български, но наистина са българи. По моят край си говоря на месния диалект. Инак, се старая да говоря правилно. Обичам да се сливам с хората и да ги разбирам по-добре.
104
1
 
25
 
! Отговори
неграмотния преди 10 години
ами то нали и АЗИС е някъде от софийско,та го сложиха или поне искаха незнам в учебника и коя беше другата певица заедно с него,а да премахнат Вапцаров,така че не ме учудва тва мякане.
103
2
 
29
 
! Отговори
т преди 10 години
Нямам против баба на 80+ години да ми говори неразбираемо, имам против когато млад човек, не може да скалъпи едно правилно изречение на български език, а в същото време, да ми обяснява "Kolko e na4eten bate". Дразни ме ужасно много когато се говори на супер селски,но още повече ме дразни когато и се пише по точи начин. Ужасявам се от масовата крайна неграмотност и правоговорно, и правописно, даже ми се плаче понякога. И аз допускам грешки, но понякога се чувствам като академик по БЕ.
102
7
 
26
 
! Отговори
Шопомакедонец преди 10 години
На едно обучение в Австрия мой колега от Варна каза, че има джьитье и трябва да отиде до магазина за играчки за да му купи подарък.Сетих се и за известен разговор от източна България:-Ко праили там?-Яли пили.-Ко пили?-Пили със зьели!
101
0
 
29
 
! Отговори
Българин преди 10 години
До AntonimПод определението "селянин" не слагам гео-локацията и социалната принадлежност, а манталитета.Така че да, правилно си коментирал/а, маймуните са предимно в парламента и едрите "умици" от т.н. бизнес класа.