Епископска битка за митрополията във Варна

Епархийските съветници се събират и отново ще избират
Обновена: 15 дек 2013 13:42 | 15 дек 2013 08:37,
10
Епископска битка за митрополията във Варна
Снимка: архив, Булфото

В Митрополията във Варна днес ще се състои епархийският избор за нов Варненски и Великопреславски митрополит, на който избирателите, излъчени от овдовялата след кончината на митрополит Кирил епархия, ще изберат двама от епископите - кандидати за митрополитския престол, които съберат повече от  половината от гласовете.

Изборната листа включва епископите - Крупнишки Инокентий, Месемврийски Иаков, Тивериополски Тихон, Стобийски Наум, Знеполски Йоан, Велички Сионий, Драговитийски Даниил, Траянополски Киприян, Агатоникийски Борис, Проватски Игнатий, Браницки Григорий, Главиницки Йоан, Мелнишки Серафим.

Още по темата

Епархийските избиратели са по шестима от всяка духовна околия - трима от тях са клирици и трима - миряни, а Варненската и Великопреславска епархия има пет духовни околии - Варненска, Шуменска, Провадийска, Добричка и Търговищка.

Епархийският избор ще започне след отслужването на Света литургия в катедралния храм на града, която ще продължи докъм 10.30 часа.

Колко ще продължи самият избор зависи от процедурата и от това колко кръга ще са необходими, за да съберат двама от кандидатите нужните гласове, посочват от Синода.

На 21 декември в София ще има заседание на Светия синод в пълен състав, на което ще се разгледа документацията от епархийския избор във Варна от 15 декември и, евентуално, постъпили жалби за него.

Ако се счете, че изборът е преминал изрядно, съгласно Устава на Църквата на 22 декември в София ще се състои и каноничният избор. На него митрополитите от Светия синод ще изберат един от двамата излъчени от епархийските избиратели епископи за нов Варненски и Великопреславски митрополит.

Dnes.bg припомня, че на 17 ноември епархийските избиратели от петте духовни околии на Варненската и Великопреславска митрополия избраха двама от 13-те кандидати за нов митрополит - Агатоникийския епископ Борис и Проватския епископ Игнатий.

Няколко дни по-късно в Светия синод беше внесена жалба от част от избирателите, които поискаха касиране на избора. Като основание за това искане беше посочена порочната практика, че е гласувано за един "фаворит" и за втори т. нар. неизбираем кандидат, като по този начин се ограничава свободата на избора, което е в разрез с принципа на християнските нравствени норми.

Друго основание за касирането беше, че резултатът от избора е показал, че над част от избирателите е упражнено влияние да гласуват за точно определени кандидати.

На своето заседание на 23 ноември Светият синод касира изборите във Варна и насрочи дата за нов вот, като остави същата листа с кандидатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Stiliyan antonov преди 10 години
Ama seriozno li? Alisa v stranata na chudesata ....penkele.....glasuvaite po suvest!!!!
5
7
 
3
 
! Отговори
Ченге преди 10 години
Нека не се гледа дали е бил агент на ДС или не е бил . Всички български православни свещенослужители които са работили за ДС са работили за борбата на Православната вяра срещу католицизма
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ох на баба Гусииии, миличките ми брадати доносници
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предлагам за епископ на варненска митрополия да бъде избран другарят Недим Генджев. Кадрови офицер е , а и разбира от духовните дела, пък и ще е удобен на ДПС
2
0
 
8
 
! Отговори
MAAFAKA преди 10 години
Тия са по-богати и от политиците !!!Тука ще си се сбият даже... И тоя кокал не е за изпускане ..
1
1
 
4
 
! Отговори
Мирянин преди 10 години
Вчера гледах "документален филм" в нет-а от 4-и части за дядо Борис .Оператор на филма дяд Борис:D