Съмнения провалят избора на Варненски митрополит

Проватският епископ Игнатий се оттегля от надпреварата
Обновена: 18 ное 2013 14:02 | 18 ное 2013 11:43, Веселина Йорданова
22
Съмнения провалят избора на Варненски митрополит
Проватският епископ Игнатий. Снимка: orthphoto.net

Един от кандидатите за Варненски и Великопреславски митрополит - Проватският епископ Игнатий, се оттегля от избора.

Той е изпратил заявление до Светия Синод, в което твърди, че изборът е опорочен и другите двама кандидати Борис и Сионий трябва да понесат наказания.

"Целият избор и всичко около него беше един фалш, една грозна инсценировка. Имам предвид всичката тази информация, която излезе, че епископ Борис е плащал на избирателите, че епископ Сионий е плащал на избиратели.

Трябва да се прекъсне тази практика, да не говорим, че те трябва да понесат съответни наказания, както е според правилата на църквата", коментира епископ Игнатий, цитиран от БНР.

Както Dnes.bg писа, вчера тридесет епархийски избиратели определиха двамата кандидати за Варненски и Великопреславски митрополит.

Упражнява се вот за две имена и се гласува, докато и двамата получат петдесет процента плюс един глас от присъстващите, а не от общия брой. 

При гласуването епархийските избиратели определиха Агатонийския епископ Борис и Проватския епископ Игнатий за официалните кандидати за Варненски и Великопреславски митрополит.

Епископ Борис получи 17 гласа от общо 30 гласували епархийски избиратели, а епископ Игнатий събра 16 гласа.

Същевременно миряни обявиха, че искат да бъде отменен изборът, защото не желаят нито Борис, нито Игнатий за свой митрополит. Освен това миряните настояват да се назначи не само нов избор, но и да се изберат нови епархийски избиратели.

В църквата се случва същото, каквото в държавата, коментира богословът Дилян Николчев.

По думите му практика е Уставът да се нарушава брутално. "Дори и при новия патриарх няма промяна. Патриархът е с много положителни качества, добър човек, но що се отнася до управленческите му качества, аз съм скептичен. Спазването на Устава трябва да е водещо", каза Дилян Николчев.

Според него съмненията за опороченост на избора са основателни, защото настроенията във Варненската епархия не са тайна. По-скоро се превърна във фарс, който подобава на политическите сили, отколкото в църквата, посочи богословът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
поп кръстю преди 10 години
Горкия Борис, той не прави разлика между манастирски мишки и варненски тюлени и не знае, че когато навлезе навътре в далаверите ще стане опасен и излишен и тогава ще го пратят не за плитководни миди а за дълбоководни акули . . . Амин.
19
0
 
2
 
! Отговори
свободен преди 10 години
ВСЕКИ ЧОВЕК ИМА ПРАВО НА ИЗБОР ОТНОСТНО ТОВА КАКВА ВЯРА ДА ПРИЕМЕ И НЕ МИСЛЯ , ЧЕ Е ЕТИЧНО ДА РУГАЕТЕ ХРИСТИЯНИТЕ.ТЕ НА ВАС НЕ ВИ ДИРЯТ СМЕТКА ОТНОСТНО ВАШИЯ АТЕИЗЪМ!!!САМИЯТ ФАКТ,ЧЕ НЕ ОСТАВЯТЕ ЦЪРКВАТА НА МИРА ГОВОРИ,ЧЕ ТЯ ВИ ПРЕЧИ ДА ПРОМИВАТЕ СПОКОЙНО СЪЗНАНИЕТО НИ!!!4
18
0
 
1
 
! Отговори
варненец преди 10 години
Удавиха един *** за да ни натрапят друг по-голям ***, и се чудят защо миряните не влизат в църквата . . . ***, ***, ***, ТАРИРИМ, ТАРИРИМ,ТАРИРИМ . . .
17
2
 
1
 
! Отговори
Да преди 10 години
Религиите са суеверия, а вярването в говорящ дух, наречен Бог, е белег на примитивно и промито съзнание. Библията е фрашкана с откровени глупости и противоречия с естеството, а Стария завет е четиво за ***, в което Бог е представен като зъл и кръвожаден дерибей.
16
1
 
4
 
! Отговори
човек преди 10 години
Който е без грехове нека пръв да хвърли камък!Братя дайте да се вгледаме в себе си какви сме ние и какви ги вършим!!!Дотам ли я докарахме да хулим Господа и Неговата Пречиста Майка!!!По добре да не се бяхме раждали!!!Помнете и не забравяйте деня в който се поругахте с Бога, защото той поругаван не бива!!!О Българио защо мълчиш, разплачи се майко мила за тези си чеда незнаещи що вършат!!!
15
2
 
0
 
! Отговори
Dinosaurus преди 10 години
Jesus Christ Superstar (от Andrеw Lloid Weber) - Йан Гилан в диво състояние. За ролята би бил идеален, ала за Варненски и Великопреславски митрополит дали? И е само на 41 година, още не е напуснал Комсомола. А иначе фарисейски позира... що не иде с близнака си в Big brother? Точно там вървят такива стойки... То и Негово Светейшество си е едно садкогласно хористче, що пък този да не е артистче - рок звезда? Подчинява се и на сценария - да се "оттегли", че да улесни "правилната" кандидатура БСП!
14
2
 
2
 
! Отговори
Отец Нафарфорий преди 10 години
Със силаците в ДС шега не бива....
13
3
 
7
 
! Отговори
Янаки преди 10 години
За да си на този пост трябва да си смирен пред мафията и бившите ДС.И най-вече да можеш да плуваш отлично.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименЦърковна математика
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
15+17=30????????????????????????????????????????????????????
10
7
 
5
 
! Отговори
P-X преди 10 години
До До 2Скандинавските страни не са ли модерни държави като са атеисти? Дори са много по-напред от Италия и Испания. Нашата религия ни е предпазила като нация 500 год, ама от какво - от друга религия.Религиите са за ***! Всички!
9
4
 
2
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
Сионий не става. Като ръководител на Семинарията достатъчно показа, че е ***.И въобще всички агенти на ДС не стават.Да се изчисти БПЦ от комунисти и тогава да мисли за нещо друго.
8
3
 
10
 
! Отговори
До 2 преди 10 години
Институционализирани суеверия, казваш. Ето това е проблема на днешното ни общество, че се напълни със заклети атеисти като теб. Ако Италия или Испания не са цивилизовани страни, макар че в тях има истинско преклонение пред християнските ценности, не знам тогава коя държава е модерна. Благодарение на нашата религия България се запази като нация за 500 години. Проблемите ни през последните 70 години идват именно от това, че се отделихме от Христа като народ и резултатът е налице.
7
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боже, Да се свети името ти Линкълново, даже и ролекса ти златен и BMW-то седмица.Амин!
6
7
 
5
 
! Отговори
Гаврил преди 10 години
На поп не вярвам, живи шарлатани са, поп не дава само взема.
5
2
 
4
 
! Отговори
Zoro S преди 10 години
АЛИЛУЯ АЛИЛУЯ
4
5
 
5
 
! Отговори
Дедо Поп преди 10 години
Чада, не гледайте ме що правя.Слушайте ме шо ви говоря.Ний поповете сме хрисими, скромни, почтени, милеем за народа си и неговите имоти.Вервайте ми.
3
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гърците са много набожни, обаче поповете им не изтрезняват. Бях за 5-6 месеца там и не видях трезвен поп. Яко пият и закачат младите булки. Пълни ***!
2
12
 
4
 
! Отговори
Да преди 10 години
Цялата тази дандания, свързана с Църквата, е отвратителна. Още по-отвратително е, че медиите ни занимават с нея.Религиите са чисто и просто едни институционализирани суеверия. И ако обществото ни беше наистина цивилизовано, отдавна да ги беше инкриминирало. А не да се занимава с тях.
1
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези метрополити к'во взеха да *** като мухи. Даже и Господ не може да издържа вече от българската ни простотия.