Вместо при минус 20 замръзва при -13°. А уж дизел!

При експеримент са открити и примеси – вода, бензин, увреждащи двигателя
2 яну 2014 10:47,
157
Вместо при минус 20 замръзва при -13°. А уж дизел!
Дизел във фризера. Снимка: архив, Булфото

Вода, утайка и първи стадий на замръзване на дизеловото гориво… само при минус 13 градуса.

Това са резултатите от експеримент на Нова тв с дизелово гориво от седем български бензиностанции – шест от водещи вериги и един по-малък обект.

При експеримента бутилките с дизела са поставени във фризер за около час, в рамките на който температурата не успяла да достигне минус 20 градуса – температурата, установена като норма у нас.

Под тази граница се приема за нормално да започнат изменения във вида, гъстотата и качеството на нафтовото гориво, но не и замръзване. Негативните промени обаче били факт дори при измерените едва минус 13 градуса.

При тази температура още в първата бутилка било установено, че кристализацията е започнала. Във втората и третата нафтата се оказало даже още по-кристализирала. Констатацията се повторила и при останалите образци. В една от бутилките дори плували ледени кристалчета.

Промяната на цвета и кристализацията се дължи на наличие на парафини и неустановени примеси в нафтата, обясни инж. Радослав Киров, управител на сервиз, който коментира, че често се сблъсква с последствията от зареждането на дизеловите автомобили с некачествено гориво.

"Такива промени в горивото при ниски температури увреждат филтрите. Обикновено вместо да пожълтяват, те почерняват в резултат на наличието на твърди примеси", обясни той.

Друг проблем е примесването на нафтата с по-евтиния бензин, посочи специалистът. Неговото наличие води до увреждане на горивната система на дизеловите автомобили, особено на съвременните, които са оборудвани с комън-рейл система. Твърдите частици пък износват буталата и цилиндрите на двигателя.

Петър Костадинов от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор обяви, че наличието на вода в дизеловото гориво не е приемливо, но отбеляза, че подобни случаи са намалели в последните години, за миналата е имало само един или два в рамките на направените проверки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
24
 
! Отговори
Marto преди 10 години
При всичкото това кръщаване на горивата и ужасното им качество поне цените да бяха ниски. Дори във Франция са съпоставими вече с нашите. Само не трябва да се зарежда по магиистралите, а на по-малки бензиностанции в градовете. Всеки който е зареждал в други страни - Сърбия, Гърция, Турция дори, е усещал разликата в разхода и поведението на колата. Като има репортаж и новини по темата, някоя държавна институция да се размърда, да прежали някой и друг кинт от рушвети да свърши малко полезен бач.
111
5
 
8
 
! Отговори
120 преди 10 години
-13Фаренхайт равно на минус 25Целзий...ххахахаахааа...многоо ОБЕКТИВНИ ФЛАГМАНИ НА БГ журналистиката....convertworld/bg/temperature/%D0%A6%D0%B5%D0%BB%D0%B7%D0%B8%D0%B9.html
110
2
 
4
 
! Отговори
120 преди 10 години
термометъра има ,в случая две различни скали-Целзий и Фаренхайт....-13Фаренхайт
109
0
 
22
 
! Отговори
Абсент преди 10 години
Прочетох всички коментари-в тях има и истина,и немалко плява...защо обаче никой не говори за цетаново число,и за %-та на биодезел в диз. Гориво-начини за "каращисване" са.Хората вече карат и зареждат из Европа и виждат разликата в горивата...ама пуста алчност на собствениците на бензиностанции...
108
0
 
2
 
! Отговори
usa преди 10 години
Vsichki golemi benzinostancii triabva da si zategnat kontrola za kachestvo ,ot dokarvaneto s cisternata do sipvaneto na kolonkata,vzemete edna 5 litrova tubichka I sipete da vidite,dali shte sa tochno 5, 100-200 grama na 5 litra niama I da usetite razlikata,e smetnete pri 20 tona,kolko e razlikata:-)
107
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Гърция с техния дизел по магистралата ми дава с над литър на 100 по-добър разход + малко по-добро, но осезаемо ускорение.Относно "експеримента" - употребата на ШИШЕТА е пълен абсурд!
106
0
 
18
 
! Отговори
Ами сега преди 10 години
А знаете ли, че доставчика на гориво е един и същ Лук Ойл. Те продават гориво и на Петрол на Шел, на ОМV не съм сигурен но вероятно. После фирмите си слагат добавката за видовете бензини. По скромен доставчик на отделни бензиностанции е Rom oil. Защо не искат проба от цистерните с които карат горивото. Преди и след като влезе в бензиностанцията.
105
0
 
0
 
! Отговори
ха-ха-хаааааааа преди 10 години
До Див аграрKъ'в фронт бе,ти шашав ли си?
104
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До georgiКакви имена искаш? 6 от водещите бензиностанции. Те всички са толкова. Считай, че се отнася за всички.
103
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
долна инсинуация - не че не ни лъжат, но все пак репортажа е некоректен. Според НАРЕДБА за изискванията за качеството на течните горива долната граница на филтруемост е -15 градуса, а според терморетъра в репортажа температурата беше под -20. Трябваше да се постараят повече за да им се получи сензацията. Може би разчитат че народа е достатъчно *** за да им се върже. Ще видим в следващите дни дали са били прави.....
102
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Още една институция спяща в България комисията за контрол и там цари явно корупция като на много други места в страната ,ако тази комисия проверява като хората нямаше да има подобни констатации и нямаше някой вериги да пробутват по - скъпия дизел пак до пари опира работата.
101
0
 
2
 
! Отговори
usa преди 10 години
V koito serviz na oficialnite vnositeli da popitate priemchici I montiori shte vi kajat che imat dosta problemi s gorivata I garanciite,ama tova nikoi ne go kazva,davaj 60-80 000 za nova kola I posle sipvash dobavki kato glamav,da ne se precaka dvigatelia,sushtoto e I sgaranciite s hodovata chast-nali imame mnogo hubavi I chisti shoseta,niama da mi stigne 1 den ako prodalja da pisha,
100
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Репортажът в "Здравей България " за дизела е неточен Заглавието на Нова ТВ е : Дизел от 7 бензиностанции кристализира само при минус 13.В репортажа /на 1мин и 09 сек/ се вижда на термометъра ,че бутилките с дизел са поставени във фризер с температура -24 градуса по Целзий- лявата скала на термометъра. Температурата -13 градуса е по Фаренхайт? Не твърдя ,че горивата по българските бензиностанции са особено качествени, но и репортажът подвежда с неверни условия на експеримента. А може да е безплатна реклама на Алпиндизелa? на ..... една верига бензиностанции **V В репортажа не се уточня
99
1
 
19
 
! Отговори
Без изход преди 10 години
Крайно време е в подобни случаи хората,които ни предлагат такива ментета стоки,да бъдат наричани с истинските им имена - крадци,лъжци,мошеници,***. Писна ми от такива и още повече от скалъпените обяснения,кото ще последват.
98
2
 
14
 
! Отговори
georgi преди 10 години
Докога платени неграмотници няма да посочвате имена.....затова и горивата и всичко е така, назовете бензиностанциите, но не ви стиска сигурно и от там посмуквате парици...
97
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Петър Костадинов от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор обяви ............за миналата е имало само един или два в рамките на направените проверки."Смятайте какво са проверявали след като "При тази температура още в първата бутилка било установено, че кристализацията е започнала. Във втората и третата нафтата се оказало даже още по-кристализирала. Констатацията се повторила и при останалите образци. В една от бутилките дори плували ледени кристалчета."ВСИЧКИ В ЗАТВОРА!!!
96
2
 
8
 
! Отговори
нафтажия с опит преди 10 години
Така се е получило, защото колегите са спестили малко от добавките. За да не се разбира лесно дкръщаването с вода или други разредители, към нафтата е добре да се добавят и други неща, които пречат на замръзването. Е няма да е антифриз, защото той е скъп и не ни се вързва зметката. Най-ефектично е магнезиева или обикновена натрева сол. За предпочитане първата, защото натревата трудно се разтваря. Бухни 10 кила на тон и няма да има проблеми с замръзването при -20 градуса, а магнезиевата сол е евт
95
0
 
33
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н 99, а Вие какво предлагате? Ако в резервоар 50 литра ни сипят 55, да си траем? Специално вода в горивата се сипва от страшно много години и това не е спирало.
94
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
що ги накупихте тези дизелаци???
93
6
 
12
 
! Отговори
аз преди 10 години
М А Н И П У Л А Ц И Я !!!!заглавието е Дизел от седем бензиностанции кристализира само при минус 13 а в репортажа термометър показва ,че температурата е -24 градуса???