Вместо при минус 20 замръзва при -13°. А уж дизел!

При експеримент са открити и примеси – вода, бензин, увреждащи двигателя
2 яну 2014 10:47,
157
Вместо при минус 20 замръзва при -13°. А уж дизел!
Дизел във фризера. Снимка: архив, Булфото

Вода, утайка и първи стадий на замръзване на дизеловото гориво… само при минус 13 градуса.

Това са резултатите от експеримент на Нова тв с дизелово гориво от седем български бензиностанции – шест от водещи вериги и един по-малък обект.

При експеримента бутилките с дизела са поставени във фризер за около час, в рамките на който температурата не успяла да достигне минус 20 градуса – температурата, установена като норма у нас.

Под тази граница се приема за нормално да започнат изменения във вида, гъстотата и качеството на нафтовото гориво, но не и замръзване. Негативните промени обаче били факт дори при измерените едва минус 13 градуса.

При тази температура още в първата бутилка било установено, че кристализацията е започнала. Във втората и третата нафтата се оказало даже още по-кристализирала. Констатацията се повторила и при останалите образци. В една от бутилките дори плували ледени кристалчета.

Промяната на цвета и кристализацията се дължи на наличие на парафини и неустановени примеси в нафтата, обясни инж. Радослав Киров, управител на сервиз, който коментира, че често се сблъсква с последствията от зареждането на дизеловите автомобили с некачествено гориво.

"Такива промени в горивото при ниски температури увреждат филтрите. Обикновено вместо да пожълтяват, те почерняват в резултат на наличието на твърди примеси", обясни той.

Друг проблем е примесването на нафтата с по-евтиния бензин, посочи специалистът. Неговото наличие води до увреждане на горивната система на дизеловите автомобили, особено на съвременните, които са оборудвани с комън-рейл система. Твърдите частици пък износват буталата и цилиндрите на двигателя.

Петър Костадинов от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор обяви, че наличието на вода в дизеловото гориво не е приемливо, но отбеляза, че подобни случаи са намалели в последните години, за миналата е имало само един или два в рамките на направените проверки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По злобни хора от българите няма. Изгледайте хубаво репортажа. Вижте това което и други казват и спрете да плюете. Температурата е -25 ама като искаме сензация е така. Половин година живея в Италия половин тука. Вервайте и там има по някои път проблем с горивата. Ама никои не обръща внимание. Тука все плюеме по всичко даже ида не сме прави, ей така да си плюеме не за друго. Няма се оправиме като сме такива мръхтуни и все някои ни виновен а то всички сме неможари.
91
1
 
21
 
! Отговори
;) преди 10 години
Това е масово и го правят не само управители, шофьорите с цистерната или подобни, много други го правят.. На принципа че 150 литра вода са няма нищо на 30 тона гориво което го продаваш за по-малко от седмица преди празниците...
90
2
 
2
 
! Отговори
фен преди 10 години
........И ВОЛЕН.....
89
2
 
27
 
! Отговори
Demos преди 10 години
Аз пострадах от ОМВ Сандански. За ремонт отидоха към 2 000 лева. Причината - вода в дизела!!!
88
12
 
14
 
! Отговори
фен преди 10 години
в каква прекрасна страна живеем. ДА ЖИВЕЕ БСП, СТАНИШЕВ ИМАЯ МАНОЛОВА......А.... ИЗВИНЯВАЙТЕ, ЗАБРАВИХ МЕСТАН
87
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Eй за това никога няма да си взема дизелов автомобил. По-евтиното винаги излиза по-скъпо.
86
1
 
19
 
! Отговори
marti преди 10 години
"Петър Костадинов от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор обяви, че наличието на вода в дизеловото гориво не е приемливо, но отбеляза, че подобни случаи са намалели в последните години, за миналата е имало само един или два в рамките на направените проверки."Това е отговора на този,който би трябвало да се занимава с тези неща!?!А после защо сме били Бантустан и Чалгария!!!
85
21
 
8
 
! Отговори
Цветан преди 10 години
Температурата във фризера е - 24 градуса по Целзий / виж термометръра на 1 мин 10 сек в репортажа?По фаренхайт е -13 градуса.Това е подвеждащ репортаж и МАНИПУЛАЦИЯ ...
84
1
 
19
 
! Отговори
Pimp C преди 10 години
Тва за горивата е ясно ,че държавата не контролира също е ясно,най-приятно съм изненадан от нова тв , браво само така ,направете експерименти какви човки и копита ядем....
83
9
 
12
 
! Отговори
IKI преди 10 години
Така се прави реклама на алпийския дизел (-30 C) ,Браво на OMW
82
1
 
10
 
! Отговори
механик преди 10 години
90 процента от горивото действа като шкурка върху дюзите и клапана за високо налягане в горивната с-*** комън рейл а това са най скъпите елементи от самата система
81
0
 
26
 
! Отговори
Ванката преди 10 години
Ако няма далавера с горивата откъде ще дойдат *** за политици, партии, за хотелски и спортни комплески , за пликчета с бонусчета за поредните проверяващи, за хилядите натурализирани некадърни спортисти и т.н.! Жалко ,че държавата със всичките си институции е подвластна и наведена от една фирма , коята не се съобразява с нищо.
80
0
 
25
 
! Отговори
DARK преди 10 години
Докато най чинно се редите на колонката да си плащате кротко европейска цена на горивата а да сипвате боза в резервоара ще е така.Трябва да се даден ясен знак на тия шарлатани , че на това трябва да се сложи край веднъж и завинаги.
79
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И кво, всъщност се оказва че горивата са си ОК, но нали все трябва да плюем и дайййй.....на -27 се представят перфектно. Е затова няма да се оправим, най сме силни в плюенето без да са ни ясни нещата.
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Nai-chistiq benz e na OMV spored reklamata koqto se vyrti ot tazi sytrin, znaiteI chestita nova godina na vsichki!
77
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много смотани. Това по големи *** от журналята няма. Много добре се вижда че температурата е -27 по целзии а те гледат фаренхайт. Гоненето на сензация им е замаглила мозъците. Че и тоя инжЕнер Ганев, и той да си върне дипломата. Нова много се изложиха, че и сега може да го поемат за дезинформация.
76
0
 
14
 
! Отговори
Курчо преди 10 години
2014 година, 21 век, ЕС-МЕС-ала бала. Държавата да се намеси и да им отнеме лицензите. Стига са ни правили на маймуни.
75
1
 
17
 
! Отговори
666 преди 10 години
И как по-точно разбраха, че случаите са намаляли, като миналата година били един, два, а сега пробите са от 7 обекта и всичките са проблемни?!?!И не мога да ги разбера защо ги крият кои са?! Какво означава големи вериги?!?! На всички ни е ясно кои са големите вериги и, че горивото не е първо качество, но защо ги крият?! Това си е работа ама на половина! Не си купувайте хляб защото е развален и отровен, ама няма да ви кажа къде го видях това!
74
0
 
2
 
! Отговори
usa преди 10 години
Kato kontrolirastite za kachestvo vzimat podkupi,kakvo pravime togava-duhame supata I karame s barkochi,triabva poveche-jalbi,jalbi..:-)
73
5
 
9
 
! Отговори
иван преди 10 години
Аз ги видях дори -28 по Целзий. Сериозен гаф, който искам да видя в "Господарите". А дано!