Нивото на язовир "Огоста" с рекордно ниско ниво през зимата

Във водохранилището има под 180 млн. кубически метра вода
3
Нивото на язовир "Огоста" с рекордно ниско ниво през зимата
Снимка: Булфото, архив

Нивото на водата в язовир "Огоста" край Монтана спадна до едно от най-ниските си нива от своето построяване през 1986 година досега.

Към момента във водохранилището има под 180 милиона кубически метра вода, при максимален обем от 510 млн. куб. м и средногодишен обем от 384 млн. куб. м, съобщиха от фирма "Напоителни системи".

Маловодието се дължи на продължителното засушаване през годината и особено през последните три месеца. Липсата на достатъчно обем е причина двете водно-електрически централи "Огоста" и "Кошарник", който черпят вода от язовира, да бъдат спрени.

Единствената хубава новина от меката зима в язовира е, че са се образували т.нар. "топлици" (места около бреговете с по-топла вода), в които зимуват много водолюбиви птици, съобщиха орнитолози от Монтана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: Монтанаязовир Огоста
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
от Монтана преди 10 години
За пореден път сайт за новини показва че снимката която слага е само за цвят. Поне си направете труда да отворите Google или е много трудно. Идея нямам от кой язовир е снимката но 100% не е от "Огоста".
2
0
 
0
 
! Отговори
Гошо тарабата преди 10 години
До Анонимен 1Така е! Държавата си няма собственик-стопанин(разбирай монарх), затова и цари безстопанственост. Важното е, че на никой за нищо не му пука!
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Че то да не е само при този язовир?Я вижте язовир Сопот!И това се повтаря всяка година.През 2013г. дори не можаха и да го напълнят.Изпускат количества на око.Нали ВЕЦ бутат комисионни където трябва.На кой му пука че ще има режим на водата?Отделно като намалее нивото ще се яват бракониерите.Така де след като рибата е поставена на тясно и се е сълбрала...И там комисионни отиват на ИАРА. Така е в нашагт държава. Сечем и горите си, което също води до безводие.Безработица и кражби.Безстопанственост.