600 лв. на месец за спешен лекар и за 3, и за 20 посещения

"Викат ни за зъбобол и ни бавят за катастрофи и инсулти"
Обновена: 10 яну 2014 13:11 | 10 яну 2014 09:35, Камелия Цветанова
47
600 лв. на месец за спешен лекар и за 3, и за 20 посещения
Снимка: Булфото, архив

Неравномерно разпределената натовареност, честите прояви на некомпетентност в телефон 112 и отказът на личните лекари да се грижат за възрастните си пациенти и тези с хронични заболявания, са основните проблеми за Спешна помощ. Това стана ясно от думите на д-р Ангел Ангелов, началник на отдел „Медицински дейности" в Спешна помощ в София по bTV.

Според него спешният телефон 112 е паразитна структура, когато става въпрос за столицата.

Те работят по алгоритъм, който губи време, вместо да печели, не познават улиците в града, не могат да преценят сериозността на положението. Викат ни за зъбобол, губим излишно време, линейките се бавят за катастрофи и инсулти“, оплака се той.

Още по темата
Лекарят смята, че ако се върне телефон 150, нещата ще се подобрят, защото там отговаряха медицински специалисти. 

„В София вчера работеха 14 екипа, от които 11 лекарски. Всеки един е имал около 12 посещения”, посочи д-р Ангелов, цитирайки статистиката от вчерашния ден за двумилионната столица.

Той припомни, че след инцидента пред столичния хотел „Хилтън” през лятото, когато почина на дете и имаше твърдения за закъснение на линейката, „един много отговорен служител на здравното министерство” е изнесъл данни, според които средно на спешен екип в страната се падат по три посещения за смяна“.

„По три посещения има във Видин, Кюстендил и Силистра. В София има по много повече – по 15- 20 и повече на ден”, подчерта д-р Ангелов.

„Освен това в София и Видин заплатите са едни и същи – единият прави 20 адреса и получава 600 лв., другият прави 3 и получава 600 лв. Докога така?” попита лекарят и настоя за рязка промяна конкретно за столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами кой ви държи насила за 600 лвнапускайте бе....подайте си масово предизвестията ...и ще видите как ще ви предложат и по 2000 лв докато бебето не зареве цицка не му дават
23
3
 
18
 
! Отговори
Радикално решение преди 10 години
1. Закриване на всякакви здравни каси и здравни министерства.2. Отмяна на всякакви задължителни здравни осигуровки и безплатни пакети за здравни пътеки и лимити.3. Практикуване на лекарския занаят само и единствено на свободен пазарен принцип, точно както всички други занаяти. И без това лекарите в момента са задължени да работят като... еднолични търговци, а болниците като търговски дружества.
22
0
 
15
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
Сър Пичук преди 27 минути В UK лекарите вземат 4000-5000 лири, познайте колко кадърни лекари ще останат тук. А после Станишев и Кутев ще ви лекуват... ----------------- Като върнем Бокачо да задължава докторите с договори да остават тук - цъфваме и вързваме, а ако върнем и мЪдянков да национализира резерва за НЗОК още веднъж - ще имаме "най здравите болни"....
21
1
 
11
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
До Анонимен 16 На 21-22 няма как да си завършил медицина, та какво остава да си станал доктор.... магистратура завършваш минимум на 23 (защото тръгваш на училище на 7 и имаш 12 класа + още 5 и половина години университет) и още поне 3 години за да станеш "доктор"....
20
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някои не искат да разберат ,че старото е най- доброто решение за повечето ни проблеми. Тоя измислен тел. 112 само обърква още повече системата. Нека е за всичко друго ,но не за бърза помощ.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докторе не лъжете общественоста, всички медицински сигнали за гр.София минават на конферентна връзка и ако някой е приел сигнал за зъбобол и сгрешен адрес, това е проблем на нискоклалифицираните ДИСПЕЧЕРИ в координационните централи на тел. 150!!!!!!!!!!!
18
3
 
13
 
! Отговори
KeepWalking преди 10 години
до 16Ти шапка трябва да им сваляш на тия хора...че са луди под това напрежение да работят....и че не са забегнали за чужбина......Ти *** ли си?Или не си разбрал ,че линейки има,коли има...техника има....ама ЛУДИ няма да работят за по 600 лв и всички са я в Англия я в Германия.....
17
1
 
12
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
До a За качествено здравеопазване трябват много повече неща от лекарски заплати! 1 - трябват качествени лекари - в България условията за специализанти са отвратителни 2- трябват и добре обзаведени болници 3 - трябва и населението да има и висока здравна култура - и докато първите две се оправят с пари - ей това не виждам как ще го оправим - ние ходим на лекар чак когато "стане дебела"
16
3
 
17
 
! Отговори
KeepWalking преди 10 години
Освен това в София и Видин заплатите са едни и същи единият прави 20 адреса и получава 600 лв., другият прави 3 и получава 600 лв. Докога така?2 млрд за Белене2 млрд за БТК2 млрд КремиковциСпрени еврофондове при СтанишевКупени кугари-*** за около 700 млн лева1 млрд за Цанков камъкМилен Велчев обърна външния дълг в евро...Да продължавам ли ? Турско-комунистическия грабеж край няма... Ето ви ги заплатите...в джоба на Догановци,Свинаровци,М.Велчовци и прочие ***
15
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво реват за повече пари? За баба ми ги чакахме 3 часа, и когато най-накрая дойдоха тя беше починала вече. "Лекарят" беше едно момче на има-няма 21-22 години... И това става въпрос за Пловдив, като живеем на 5 минути ПЕШ от Хирургиите!!!
14
10
 
3
 
! Отговори
sante_dog преди 10 години
Трябва да се вдигне заплащането на лекарите от спешните центрове. Но, това което каза този е демагогия и изкривяване на факти:1.650 е минималната СТАРТОВА заплата. Това е за лекар БЕЗ специалност. Иначе започва от 850 (не ме разбирайте погрешно - пак са малко, но нека си казваме нещата както са)2. И в София и във Видин имат по еднакво дълги смени. Т.е и двете са по 8ч.3.Увеличението от 10% вече е договорено за тази година. Може да се върви плавно в тази посока. Няма как да има 100% увеличени
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българските лекари - най-ниско платени .Увеличението на здравните вноски се почувства само от членовете на бордовете в болниците/от хората с досиетата/. Днес излязоха в сайта на комисията по досиетата имената им. Утре е редно да излязат и данъчните им декларации. Докога ще смучат народни пари. Какаво е това: 600 лв заплата на лекар,60 000 лв бонус на ченге отБорда на директорите.Пък тия ''свои'' хора,членуват в 2.3борда
12
4
 
7
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
До Сър Пичуке може и дон боко да ни лекува защото и той искаше да се намалят лекарските заплати като противопоставяше лекари на учители и миньори на лекари...така че хвани боко и удари станишеф..все една стока но докато при боко имаше замразяване дори намаляване на доходите то тези може и символично но вдигат заплатите и пенсиите това е пътя не замразяване а постепенно вдигане на доходите за да се изравним с другитене ниски цени а нормални доходино малко хора го осъзнават..
11
9
 
5
 
! Отговори
лекар ООД преди 10 години
Искам да ме викат най-много за два смъртни инфаркта месечно че да няма работа. Кви са първосигнални тия болежки, я си трайте че току виж съм закъснял с повече от 45 минути. Вие сте в България и 7 бона да ми давате пак че си гледам през пръстите.
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Една *** продавачка на "Витошка" получава 800 лева минимум,без значение 3 или 20 *** е направила на шефа за месеца.
9
0
 
4
 
! Отговори
Noorie преди 10 години
This is not good
8
3
 
11
 
! Отговори
Лекар преди 10 години
Уважаеми колеги от ЦСМП с огромно съжаление ви заявявам ,че за 5 стотинки работа не вършите!Транспортна структура от дома до центъра и мигновени телефонни заявки за спешни консулти. Парамедици с 1 год обучение ще се справят по-добре ,както е в цял свят. Колеги лекари ,не си губете капацитета и развитието в ЦСМП, защото сте *** на пияни невротици ,прости *** и всякъкви социални аутсайдери.
7
11
 
9
 
! Отговори
аз преди 10 години
баща ми получи сърдечна криза и от бърза помощ не отидоха, а му казаха да си изпие едно хапче, а на другия ден да отиде в болница. На другия ден вече белите му дробове бяха пълни с вода!!!! Само не ми говорете че заслужават повече пари!!!
6
4
 
2
 
! Отговори
кажи за новия проект преди 10 години
Защо не каже за проекта миланов,подписан вече от министърката. Свалят лекарите от линейките. Качват санитари/паранормалници/По времето на СДС Миланов прокара проект/взеха се европейски пари/, с който спешните кабинети от болниците преминаха към спешната помощ. После се взеха други пари /пак милиони евро/и се върна старото положение. Сега пак същите реформатори прокараха стария/нов/ проект: без лекари в линейките,само в болниците. Принципно много хора/стари и болни/ще останат извън системата .
5
0
 
23
 
! Отговори
Сър Пичук преди 10 години
В UK лекарите вземат 4000-5000 лири, познайте колко кадърни лекари ще останат тук. А после Станишев и Кутев ще ви лекуват...