От януари мислим за море

Лятната почивка с 20% надолу, ако се запишем сега
18 яну 2014 08:31, Анисия Иванова
22
От януари мислим за море
Архив: Булфото

За първа година българите са много активни в ранните резервации за лятната си почивка, отчитат туроператори. Някои планират ваканцията още през януари. Най-често в средата на зимата се запазват луксозни 4- и 5-звездни хотели край вълните, за които не може да се намери място в разгара на летния сезон, а цените стават значително по-солени пише в днешния си брой вестник "Стандарт". 

Затова и леглата в качествените свършват много бързо и отрано, признаха експертите в бранша. Освен традиционните почивки край морските вълни сънародниците ни търсят още и алтернативата на планинските курорти през лятото, както и по-атрактивни оферти от къщи за гости. Желани от българите са както родните курорти, така и ваканциите в съседните страни - Турция и Гърция. През последните години като лятна дестинация, която съчетава море и културен туризъм, се наложи и Испания.

Ръст на ранните записвания за летни почивки отчитат туроператори и хотелиери по Добруджанското Черноморие тази и миналата година, съобщи председателят на регионалната браншова организация на БХРА Димитър Димитров.

"Миналата година имахме увеличение на ранните записвания за летен отдих от българи 20-25 на сто спрямо 2012 г. и тази година очакваме планираната от българите лятна почивка на море да е минимум в тези граници", каза той. "Вече можем да кажем, че българинът стана европеец и то благодарение на въведеното правило за планиране на годишния платен отпуск до края на предходната година. Така хората могат да резервират ваучер за лятна почивка, която да им излезе по-евтина", допълни Димитров.

В момента хотели и комплекси предлагат пакетни цени с отстъпки от 10 до 15 на сто, а някои дори и до 20 на сто. Такива има в Кранево, Балчик, Албена и голф комплексите. "Цените на пакетните летни почивки са на нивата от миналата година и няма да бъдат променяни", каза още Димитров.

Хотели категория 3 звезди в Балчик предлагат отстъпка от 15 на сто за записвания до края на януари, като цената на стая за нощувка със закуска е 70-80 лв. Четиризвездните хотели, които работят по същата формула - нощувка със закуска, предлагат стаята на цени от 100 до 150 лв.

Най-големият курорт по Добруджанското Черноморие - Албена, дава отстъпка при ранно записване до края на януари 10 на сто от цената. Изборът там е и най-богат. В горна зона настаняване в тризвезден хотел ол инклузив цените варират от 51 до 72 лв. на човек на ден. Тези, които предпочитат да се поглезят повече и изберат формулата ултра ол инклузив, цените са от 54 до 97 лв. на човек на ден. Гостите, предпочели "Ралица супериор", където цената на човек на база ол инклузив е от 58 до 125 лв. на човек, ще могат да ползват безплатно най-новата придобивка на курорта - аквапарка, който ще отвори врати този сезон. За феновете на морето хотелите на първа линия три звезди ол инклузив варират от 64 до 120 лв. на човек, а четиризвездните - от 61 до 149 лв. на човек. Ранното записване дава 10 на сто отстъпка от тази цена.

Във варненските курорти туроператори надуха отстъпките на 15 % за ранните записвания през януари за море. Резервациите още съвсем малко и се броят на пръсти. Хит и за новия летен сезон 2014 включително и за западняците ще бъде офертата "В последната минута". При нея цените падат с 30-40%, смята доц. д-р Стоян Маринов от УС на Варненската туристическа камара. Само 40 на сто от традиционните западните гости - австрийци, германци, холандци, французи купуват в периода между Коледа и Нова година ваканционните си пакети за море. 30% правят това месец преди лятната почивка, а останалите разчитат на евтините оферти в последния момент.

Българските туристи, които почиват в Слънчев бряг, също чакат до последно. "Ние чакаме последния момент, за да решим ще почиваме ли и къде. Не обичаме да планираме. Аз също не правя изключение от това правило, въпрос на манталитет и предпочитания", коментира Веселин Налбантов от Съюза на собствениците в Слънчев бряг. "При западните туристи всичко се планира. Те отсега знаят къде на кои дати ще почиват през 2015 г", допълни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: почивказаписвания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
4
 
! Отговори
Марто преди 10 години
До коментар 20 - изнервяща си ти, че само се оплакваш. Горката има парички и била изнервена къде да отиде - в Испания или в на майка си гъзина! Навремето имах такава приятелка, дето се "изнервяше" че съм и подарил BMW, а не Mercedes и я отрязах. Сега съм си намерил скромно момиче, дето не се изнервя и не е глезла и пикла като теб!!!
18
1
 
2
 
! Отговори
XGoranX преди 10 години
До Анонимен (коментар 20)Абе хората още са клиенти на ***.bg, а ти за море си се разбързал/а. Било "изнервящо" вика коментар 20... Изнервящо е, че има хора като теб, дето си мислят, че са хванали Бог за шлифера като имат пари за моренце, за да си опекат хубаво дупенцето...
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дааа, Испания е много добра дестинация, но незнайно защо цените скочиха с 200-300 лв. Много дразнещо е като ти напишат някаква цена и после се започва, не включва летищни такси, трансфер и дрън-дрън. Много е изнервящо. Трябва да ти напишат истинската цена, така само ти губят времето.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вече въобще не мисля за черноморието ни, всички мутри и властимащи успяха да го съсипят. Бетонирано и гъстонаселено, не благодаря. Пясък, море и простор това е мястото което привлича.
15
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 10 години
Няма да отида на море тази година...Юли месец към Рио за Финалите ще сме там, и после ще отскочим до Бахамите...
14
1
 
7
 
! Отговори
demosten2 преди 10 години
Да, мислим: за ГРЪЦКОТО море. За "нашето" не ми се мисли, най-малкото защото не е точно наше, а на мутрите от ***, руснаците, роднините на разни политици и милиционери...
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цялото Черноморие ще се бетонира и в километри в дълбочина - нали трябва да се перат крадени пари?!
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хубаво е, че се строят стотици хотели на Черноморието - нощувките ще поевтинеят!
11
0
 
7
 
! Отговори
Shark преди 10 години
Хотелиерчетата се раздвижиха още дошла не дошла новата година. Треска ги тресе че хотелите и пак ще са празни, като миналата и по-миналата и по-по-миналата година. Ми дааа, празни ще са, като цените са надути безобразно, а обслужването е под всякаква критика. За тези цени ще отида в Турция. И без ранно записване дори!
10
0
 
16
 
! Отговори
Пенсионерка преди 10 години
Турция - 4* хотел от 06.06. - 565 лв. Това е път до там - не по малко от 1300 км, ядене и пиене на корем, климатик, смяна на бельо през ден, топло море, УСМИХНАТ и ЛЮБЕЗЕН персонал. Цяла Европа ходи там. И повечето плажове са им със син флаг, не като нашите *** и мърляви. Рекламирайте си ги колкото щете, хората трева не пасат.
9
3
 
4
 
! Отговори
пенсионер преди 10 години
Така е то при ***. Пращат ни на морето зимата... Помните ли, и при Масларката беше същото, а при Жан Виденов направо щяхме да си измрем от глад.
8
3
 
8
 
! Отговори
Искрен преди 10 години
Плевнелиев няма този проблем. Резиденцията му в Гърция е готова. Магистралата на там също е готова, нали ?
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 6Нормален(умен) eвропеец няма да повтори, а може и изобщо да не дойде в БГ на море!
6
0
 
15
 
! Отговори
Калугера преди 10 години
Направил съм си резервацията още от сега на плажа в палатката там най хубаво бате особенно при изгрев
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Спасението за бедния българин са : частните хотелчета, фамилните къщи и частните квартири !Питаш приятел къде е изгодно, тънки цени при добри условия и макар да си българин а не бял европеец, можеш да си изкараш дори по-добре от него .Луксозен многозвезден хотел с денонощна гюрултия, благодаря много .
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Многото звезди значат скъпи цени, големи далавери и яки мутри !
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Признато е, че морето е с 2 градуса по-топло в Бургас сравнено с Варна . На юг от Бургас се прибавя още един градус .
2
2
 
30
 
! Отговори
Четиричленно семейст преди 10 години
ол инклузив варират от 64 до 120 лв. на човек, а четиризвездните - от 61 до 149 лв. на човекда не съм пропуснал момента на вдигане на минималната работна заплата на 1000 евро?Кви са тия тънки цени бре?250 лв. на ден минимум за четиричленно семейство...и това при 400-500 лв.масова заплата на месецха-ха-ха
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бай ***-мутрохотелиер изгони по-платежоспособните туристи, сега чака на рекламни статии!