15 млн. лв. за сняг, въпреки че не вали

Все пак хубавото време спестило 8,5 млн. лв. от зимното поддържане
17
15 млн. лв. за сняг, въпреки че не вали
Снимка: архив, БулФото

Поддържането на режим на зимна готовност е струвало около 15 млн. лв. за ноември и декември. Толкова плаща държавата на пътните фирми затова, че техниката е на стартова позиция, а материалите за борба със снега са осигурени.

Това сочат предварителните данни на Пътната агенция за първата половина на зимата, която досега е почти без сняг, съобщава "24 часа".

"Въпреки че през ноември и декември не е имало сняг, на фирмите са изплатени общо 17 млн. лв. От тях близо 90% са отишли за дежурствата, които дават, за да са в бойна готовност, ако падне сняг", каза шефът на агенцията Стефан Чайков.

Още в началото на януари той обяви, че това ще е една от клаузите, които ще бъдат променени в новите договори. Сегашните 4-годишни контракти изтичат в края на зимата и предстои обявяване на търгове. Парите за готовност ще бъдат намалени наполовина, категоричен бе Чайков и увери, че средствата ще отиват пак за поддръжка на шосетата, но не за сняг, а основно за кърпене на дупки. Останалите критерии за избор на фирми все още се обсъждат.

Все пак хубавото време е спестило 8,5 млн. лв. от зимното поддържане. Тези средства ще бъдат вложени в кърпене на дупки напролет.

"Още не можем да кажем за кои шосета ще отидат средствата, защото зимата не е свършила. Ако тя продължи да бъде мека до края на сезона, вероятно ще бъдат спестени още пари. Но ако падне по-сериозен сняг, едва ли", обясни Чайков.

Освен това тези средства в бюджета са в частта "текущ ремонт", което значи пълнене на дупки навсякъде. Всяка фирма ще се погрижи за шосетата, за които отговаря в съответната област. И това най-вероятно ще стане през април, когато температурите позволяват ремонти.

В студените дни и температури под 5 градуса се правят само аварийни ремонти, които целят да се обезопаси даден участък, но не се очаква дълготраен ефект и устойчивост на асфалта.

Чайков уточни, че въпреки меката зима фирмите работят, особено тези, които се грижат за проходимостта на високопланинските проходи. Дори и при липса на сняг заледените шосета също се опесъчават и обработват с материали, за да се обезопасят.

Планираните средства за зимно поддържане този сезон са 60 млн. лв. За сравнение миналата година бяха 55 млн., от които са похарчени 47 млн. Така за цялата зима през 2012-2013 г. са спестени 8 млн. лв.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хаххаха е, този абсурд е възможен само в милата родина. Трагедия.
13
1
 
5
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Изобщо не е странно. Тези хора са на заплати. Не може да наемеш 100 човека от днес за утре, защото заваляло сняг. Всяка зима вали.. обикновено :)
12
1
 
4
 
! Отговори
bolka преди 10 години
Смях!За поддържане в готовност 15 млн. лева, а за самото почистване - 8,5 млн. лева!Излиза, че пддържането в готовност или по-точно нищоправенето е близо 2 пъти по-скъпо от реалното снегопочистване.Извод - не се надявайте тогава при обилен снеговалеж да има добро поддържане на пътищата. Ще си искат много, много повече пари! Защото тогава ще има разходи за гориво и извънредни часове работа, химикали и вероятно още дейности.
11
2
 
4
 
! Отговори
Митака преди 10 години
аз ли не мога да смятам или 15млн за дежурства за 2 месеца при заплата от 1000лв (ако някой там взима толкова) са 7500 служителя? че за какво някой изобщо би държал снегопочистващи машини при подобна цифра ;)
10
9
 
4
 
! Отговори
БУДА-ла преди 10 години
Разликата между *** и Българите е, че Българите крадат на Едро, а *** краднат на дребно... и затова ги хващат и все са виновни...За кокошка няма прошка...
9
0
 
19
 
! Отговори
69 преди 10 години
а като падне 30 см сняг 150 милиона няма да стигнат :)
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Що за тенденциозна статия ?В София вали зверски от седмица и се рине сняг на поразия !
7
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Софиянци, цяла България работи за Вас!!
6
1
 
24
 
! Отговори
верг преди 10 години
И ЗАЩО СЕ ДАВАТ КАТО НЕ СА ИЗРАЗХОДВАНИ ???????? 15 000 000 това знаетели колко пари са алооооооооооо?
5
3
 
33
 
! Отговори
ЗОРО преди 10 години
Чиста проба ГРАБЕЖ !!!
4
3
 
51
 
! Отговори
(НЕ)Знайко преди 10 години
Тоест, нагледно ни обясняват как културно и законно се крадат едни пари!
3
1
 
60
 
! Отговори
zeus преди 10 години
Няма да се учудя ако и лятото плащаме за това, че машините са в готовност за зимата:)
2
1
 
47
 
! Отговори
kokalala преди 10 години
*** далаверата нищо не правиш и 15 милиона.
1
17
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** ако не краде умира.