Тютюнопроизводители блокират пътища

Имало ефект от протестите им
54
Тютюнопроизводители блокират пътища
Протестите продължават. Снимка: архив, БулФото

С блокада на пътища продължава протестът на тютюнопроизводители от Гоцеделчевско срещу ниските изкупни цени на тютюна. Представители на централната изпълнителна власт и депутати ще бъдат днес в района, за да обявят мерки за компенсация на ниските цени.

От Съюза на производителите на ориенталски тютюни обявиха, че ефект от протестите има. По думите на председателя на съюза и кмет на Община Сатовча Арбен Мименов държавата ще гарантира, че тютюнопроизводителите ще получат цена не по-ниска от миналогодишната, като разликата се осигури чрез национални доплащания. Това означава, че при средна изкупна цена от 5 лева и 50 стотинки, каквато е масовата към момента, субсидията би трябвало да бъде над 3 лева.

Въпреки обнадеждаващите новини хората са категорични, че протестът в района на село Кочан ще се състои и на обяд ще бъде блокиран пътят Гоце Делчев – Доспат – Пловдив, съобщи БНР.  Очаква се към протестиращите да се присъединят и тютюнопроизводители от района на Доспат. Там изкупната кампания все още не е започнала и напрежението расте.

Кметът на село Црънча Елин Долапчиев каза, че в Кочан ще отидат между 60 и 100 души. Най-вероятно там ще се реши дали да се блокира границата с Гърция при ГКПП „Илинден“. Ние също, кметовете от общината, обмисляме вариант да затворим пътя за Гоце Делчев, обясни той.

Произведеният и все още неизкупен тютюн в общината е около 110 тона. Областният управител на Смолян Димитър Кръстанов коментира проблема с неизкупените количества тютюн, като уточни, че областната администрация няма пряко отношение към този въпрос, но има отношение по принцип, защото част от населението е пряко свързано с този поминък.

Фирмите, ангажирани с изкупуването на тютюна, работят на пълни обороти. Това увери изпълнителният директор на една от компаниите Михали Попанастасиу.

Поне в района на Гоце Делчев има около 25-28 комисии, които изкупуват тютюн. Ако сметнете средно по 5 тона на ден, това означава, че през последните две седмици са продадени 100 тона тютюн, заяви той.

Попанастасиу каза, че до две седмици фирмата започва изкупуването и в селата около Доспат. Той отрече да има картелно споразумение между фирмите и допълни, че ниските изкупни цени се дължат на лошото качество на тютюна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
18
 
! Отговори
Ква стана тя? преди 10 години
Що така бе хора? Нали гласувахте за ДПС-то, що ревете сега? Май сладките приказки на трибуната нямат нищо общо с действията, а? Кога ще прогледнете бе хора? С какво ви се е подобрил живота, след като от 20 години гласувате за ДПС? Айде помислете си до следващите избори...!
7
1
 
7
 
! Отговори
zxcv преди 10 години
Цирка между ДПС и тютюнопроизводителите продължава!Трябва да се заредят банкоматите на обръчите от фирми.
6
2
 
12
 
! Отговори
Blake преди 10 години
Догодина пак да сеят тютюн и пак да мрънкат, *** маа им ***!
5
1
 
14
 
! Отговори
fen преди 10 години
Не могa дa рaзберa с кaкво прaво блокирaт пътищa тaзи пaплaч. Не можем дa кaжем че стaчкувaтзaщото те не рaботят в моментa. A и едвa ли плaщaт дaнъци.
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Срещу кого всъщност протестират тези?1.Срещу изкупвачите2.Срещу държавата - не разбирам защо3.Срещу себе си - били са достатъчно глупави и са се захванали с губещ бизнесТрябва ли всеки пишман бизнесмен да стачкува, блокира, безчинства, защото бизнеса не върви?ха-ха-хаППАз спрях цигарите точно заради тази ***
3
1
 
16
 
! Отговори
... преди 10 години
Да умират.. Как така искат държавата да им гарантира минимална изкупна цена. Не искам да дават от моите данъци на производители на отрова. Искам на зеленчукопроизводители, на животновъди или на болни деца и хора за лечението им. Та при 200т тютюн това са 600 000лв. Та живеем в пазарна икономика, какво е това искане от тях... Писна ми от хленчещи хора в тази страна
2
1
 
7
 
! Отговори
Пушач преди 10 години
До АнонименАми не пуши. Никой не ти е сложил ножа на гърлото...
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пушенето убива!