Тютюнопроизводители блокират пътища

Имало ефект от протестите им
54
Тютюнопроизводители блокират пътища
Протестите продължават. Снимка: архив, БулФото

С блокада на пътища продължава протестът на тютюнопроизводители от Гоцеделчевско срещу ниските изкупни цени на тютюна. Представители на централната изпълнителна власт и депутати ще бъдат днес в района, за да обявят мерки за компенсация на ниските цени.

От Съюза на производителите на ориенталски тютюни обявиха, че ефект от протестите има. По думите на председателя на съюза и кмет на Община Сатовча Арбен Мименов държавата ще гарантира, че тютюнопроизводителите ще получат цена не по-ниска от миналогодишната, като разликата се осигури чрез национални доплащания. Това означава, че при средна изкупна цена от 5 лева и 50 стотинки, каквато е масовата към момента, субсидията би трябвало да бъде над 3 лева.

Въпреки обнадеждаващите новини хората са категорични, че протестът в района на село Кочан ще се състои и на обяд ще бъде блокиран пътят Гоце Делчев – Доспат – Пловдив, съобщи БНР.  Очаква се към протестиращите да се присъединят и тютюнопроизводители от района на Доспат. Там изкупната кампания все още не е започнала и напрежението расте.

Кметът на село Црънча Елин Долапчиев каза, че в Кочан ще отидат между 60 и 100 души. Най-вероятно там ще се реши дали да се блокира границата с Гърция при ГКПП „Илинден“. Ние също, кметовете от общината, обмисляме вариант да затворим пътя за Гоце Делчев, обясни той.

Произведеният и все още неизкупен тютюн в общината е около 110 тона. Областният управител на Смолян Димитър Кръстанов коментира проблема с неизкупените количества тютюн, като уточни, че областната администрация няма пряко отношение към този въпрос, но има отношение по принцип, защото част от населението е пряко свързано с този поминък.

Фирмите, ангажирани с изкупуването на тютюна, работят на пълни обороти. Това увери изпълнителният директор на една от компаниите Михали Попанастасиу.

Поне в района на Гоце Делчев има около 25-28 комисии, които изкупуват тютюн. Ако сметнете средно по 5 тона на ден, това означава, че през последните две седмици са продадени 100 тона тютюн, заяви той.

Попанастасиу каза, че до две седмици фирмата започва изкупуването и в селата около Доспат. Той отрече да има картелно споразумение между фирмите и допълни, че ниските изкупни цени се дължат на лошото качество на тютюна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До ANTIBANKERКартофите са трайни,при добро съхранение и осигурен пазар може и само в страната да се реализира продажба.Имахме развита консервна промишленост.Западняците дават добри цени за зеленчукови консерви.Сиренето и кашкавала са търсен продукт.Нужна е подкрепа и разбиране от държавата.За производителите да е подкрепата/вкл.и финансова/.Не за партийните каси и купуване на гласове за избори.През 30 години на 20 век България е показала,че може да се излиза от кризи предимно със земеделие.
27
0
 
3
 
! Отговори
ANTIBANKER преди 10 години
До Рали1А относно животновъдството нещата са още по трагични. Точно заради добрите доходи от жито и рапица унищожиха едни най-добрите пасбища около Равно поле, Елин Пелин и др. Там сега сеят някакви хибридни сортове, които тровят земята. Млечните треви и билките никога няма да се възстановят там. Изискваният за фермите и нарушените екологични баланси правят добива на млечни месни продукти също нерентабилен. Земеделието е съсипано екологично отдавна, както всичко в тази държава.
26
0
 
4
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Ако с пари от бюджета се доплаща цената на тютюна ,веднага по същата схема де се намалят цените на бензина и нафтата !! Или да се намалят на половина партийните субсидии . Но понеже това никога няма да се случи, най-добре ще е ДПС да изкупят реколтата от електората си !
25
0
 
2
 
! Отговори
ANTIBANKER преди 10 години
Нещата не опират до това цял регион да има доход само от единствена единица продукт. Например там трябва да се направят да кажем линии за земеделска техника. Гърция е удоба дестинация за износ. По логистично е и за внос на части. Дори и само да асемблираме такава техника, да не я произвеждаме от А до Я. Ето например Ловеч как се разви от едно чисто и просто сглобяване. Също не е благоприятен район за земеделие. Има начини но трябва стимулация на местно, а и на парламентарно ниво. Не само кръпки
24
0
 
1
 
! Отговори
ANTIBANKER преди 10 години
До Рали1Прав си, но забележи нещо друго. Зеленчуците които можем да произвеждаме нямат спекулативна стойност. В смисъл такъв, че цената на житото например може да се търгува за 100 и за 1000 лв на тон. Това е борсова стойност, която се определя от някой, а не от добива или нуждите. Например за зеленчуците килограм домати излизат около 0,90 до 1,20 нормална цена, а вносния ГМО такъв влиза на половин цена до тържищата. Малотрайни стоки са и като няма уреден пазар гориш. Сложно е.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДА БЛОКИРАТ ГРАНИЦАТА С ТУРЦИЯ, ТОГАВА ЕВРОПА ЩЕ ИМ ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ ЗАЩОТО ТЯ НЕ ИСКА ТОВА . СПРАТ ЛИ ЕМИГРАНТИТЕ ЩЕ ПОЛУЧАТ ДОБРИ ЦЕНИ ЗА ТЮТЮНА ЗА ДА ГИ ПУСНАТ.
22
1
 
1
 
! Отговори
ANTIBANKER преди 10 години
До до 15Добре но ти какво ще ядеш тогава предприемаческото си мислене ли. На теб като ти харесва риска, сделките и последствията от тях, защо не идеш в меката на тази доказано компрометирана система. *** да работиш в Ню Йорк. Тъпчи се с бургери и тлъстей. Живей трийсе години така динамично и се развивай мозъчно. А простото земеделие остави на простите хора. Ако си мислиш че предприемчивостта на колонизаторите е направила Европа и двете Америки рай .... супер
21
0
 
4
 
! Отговори
АЗ преди 10 години
Само моля не пак пари от държавата за всеки който ревне ,че иска пари.Още преди години ги предупреждаваха,че това което произвеждат е повече от необходимото, но явно не искат да разберат, че трябва да се занимават с нещо друго в този тютюн май вече няма хляб.Ама нали така са свикнали давай.Сега искаме пари от държавата.Писна ми с мойте данъци да плащат на всеки който и от където ревне за пари.АМАН КАКТО БИХА КАЗАЛИ ТЕ.
20
0
 
4
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До ANTIBANKERАлтернатива има.Не е само тютюна и картофите.Зеления боб също вирее доста добре и има търсене на зеленчуци.Вместо да внасяме френски и немски картофи,от които половината са за изхвърляне,можем за произвеждаме тук.Другото е животновъдството.Грехота е на тези поляни да ги няма стадата.Да ядем безвкусното месо,мляко и да се чудим какво е.Възстановете животновъдството.Туризмът е алтернатива за района.Не хората да се държат зависими и политиците да си играят далаверите на техен гръб.
19
1
 
2
 
! Отговори
ANTIBANKER преди 10 години
До 56За съжаление някои хора като вземат тапия за някаква временна икономическа или техническа специалност си мислят, че могат да преобърнат хилядолетните представи за земеделие. Земеделието е с изхранване, не е за удоволствие. Така е от векове. Глави са сечени заради глад. Борсови спекулация или финансови машинации не могат да ръководят нито добива нито нуждата от земеделска продукция.
18
2
 
4
 
! Отговори
ANTIBANKER преди 10 години
До 16 Ти ако някога си се занимавал със земеделие, ще си наясно, че капитала не се вписва в земеделието. Я се замисли рентабилно ли е да се оборудваш с техника за 200 000 с която ще изкараш едни сезон, а следващия ще е в застой защото вместо картоф ще садиш тютюн. И не си мисли, че това е кифла и имаш право на избор дали да я купиш или. По твойта логика Добруджа да си смени посевите с ягоди като няма пазар за житото. Или във Франция столетните лозови масиви заради прищявките борсовите спекул..
17
0
 
5
 
! Отговори
ANTIBANKER преди 10 години
На тях им трябва не само подпорка за цената на продукцията им, а изцяло да бъдат обезпечени с някаква трайна и регулярна заетост. Иначе ще си мизерстват 4 години и на всяка четвърта ще получават внимание и временни субсидии. Бойко като им взе мандатите и наля пари предизборно какво стана. 2 поредни години нямаше реколта, но и нямаше насаждение. Видяха че субсидиите са еднократни и пак се фукнаха да садят. Сега кофти парите са малко. Това е вечен електорат за всяка политическа формация.
16
2
 
3
 
! Отговори
до 15 преди 10 години
Като им е изтощителен деня да се образоват, да изкарат едни курсове, да си размърдат мозъка и да мислят като предприемачи. Да видим, тогава кое е по-лесното.
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българинът не се научи на капитализъм. Той е свикнал държавата да му прави всичко. Ами не гледайте тютюн, след като не го копуват. Пазарна икономика!!! Гледайте картофи, гледайте зеленчуци. Аман от простотии вече. Само че зеленчуците изискват повече грижи от тези отровни листа и имат по-малка възвръщаемост. Скапана държава и изключително *** народ. Много *** народ сме.
14
1
 
5
 
! Отговори
ANTIBANKER преди 10 години
Проблема не е само на партийно ниво. Някой запознат ли е с особеностите на климата по тези райони? Там освен земеделието, което им завещаха друг поминък няма. Отдавна им резнаха клонките за какъвто и да е социален живот. Стават все по-неграмотни и все по-малко нормални хора. А освен картофи и тютюн друго не вирее там. Важи абсолютното правило "ден година храни" Техния ден за жалост е по-изтощителен, а и по-рисков във финансово отношение.
13
0
 
7
 
! Отговори
Денислав преди 10 години
Да, има ефект. Всички от ДПС (заедно с Пеевски и бат Сали) ще си го преместят от единия крачол в другия)
12
2
 
12
 
! Отговори
JustMan преди 10 години
Хайде някой да ми обясни как може да произведеш нещо и да го продаваш на цена, каквато ти искаш, при условие, че пазарът е заситен! Електората на ДПС си иска цената от миналата година, когато произведения тютюн бе 3 пъти по-малко. И замисляйки се че идват евро-избори ДПС ще ги подкрепи - иначе губят 200 хил. гласа. Това представлява държавата ни в момента.
11
2
 
14
 
! Отговори
Shark преди 10 години
Айде идете пак да гласувате за ДПС. Нали вашите са на власт бе, защо имате проблеми. Няма ли да проумеят българските мюсулмани и турци че ДПС ги използва, всява етническа нетърпимост с цел разделяне на народа. Докато не осъзнаем че всички сме българи, независимо от вероизповеданието, и че всички еднакво ни работят няма да се оправим.
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЯМАМЕ ПАРИ ЗАТОВА НЕ ХОДИМ НА УЧИЛИЩЕ, КАТО ГЛАСУВАТЕ ЗА ДПС ИМАХТЕ ПАРИ,ХОРАТА НЕ ЯДЪТ АСФАЛТ,КАТО НЯМАТЕ КАКВО ДА ЯДЕТЕ ,ЯШТЕ СИ ТЮТЮНА И ПОСЛЕ ПАК ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ДПС/БСП
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Очаквам утре производителите на химикали да блокират магистралата, че заради навлизането на таблетите, бизнеса им губи позиции.