Виновникът за пожара в Хасково с психично разстройство

68-годишният мъж заспал в леглото с незагасена цигара
5 фев 2014 15:43,
2
Виновникът за пожара в Хасково с психично разстройство
Домът за стари хора, в който е пламнал пожара. Снимка: Булфото

68-годишният Радю Петков от стамболовското село Малък извор е виновен за трагичния инцидент в Дома за стари хора край Хасково, при който от задушаване загинаха трима души.

Предполага се, че възрастният мъж се е събудил през нощта, запалил е цигара, но e заспал с нея в леглото. Фасът останал незагасен, подпалил дюшекът му, като пушекът се разпространил в цялата стая и задушил спящите тримата мъже в нея.

За инцидента първа разбрала санитарката, която малко след 3:30 часа влязла в стаята, за да се погрижи за тоалета на възрастните мъже. Тя останала ужасена от гледката. Подала сигнал на спешния телефон 112 и уведомила директора на дома Вълко Пехливанов.

По думите му проблемите с Радю Петков не са от вчера. Неколкократно мъжът е правил опити да напусне дома. Последният случай е от преди два дни, когато Радю избягал, но часове по-късно бил намерен да лежи на земята край кучешка колиба.

Преди година пробвал да излезе незабелязан от стаята си на третия етаж с помощта на собственоръчно направено от чорапи въже.

Още по темата
За тези и други инциденти били уведомени социалните, както и синът на Радю с искането 68-годишният мъж да бъде настанен в Дом за хора с психични разстройства. Свободни места обаче в тези институции нямало.

Така Радю Петков останал в Дома за стари хора до днес, когато незагасената цигара отне както неговия, така и живота още двама мъже.

По повод информацията, че ако в Дома за стари хора е имало пожароизвестителна инсталация, този инцидент е можело да се предотврати, кметът на Хасково Георги Иванов обясни, че по закон монтажът на такава система не е задължителен, тъй като в стаите в Дома за стари хора нямало отоплителни уреди, които работят на ток, нито пък кухненски блок.

Въпреки това пожароизвестителна инсталация ще има. Първите оферти за монтирането на системата вече са постъпили в общината.

Директорът на дома пък забрани в социалната институция да се внасят цигари, тъй като заради психичните си проблеми част от пушачите там не спазвали заповедта му за забрана на тютюнопушенето, която е от май 2012 година.

Случаят със смърттта на тримата мъже се разследва от Районна прокуратура Хасково.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Горките хора, дори самостоятелни стаи си нямат... Старостта е най-тежката болест